~ Sárga könyves út ~

2022. március 7., hétfő

Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában? – Blogturné



Idén októberben lesz száz éve, hogy sokunk egyik kedvenc magyar gyerek- és ifjúsági könyv írója, Bálint Ágnes született. Történetein generációk nőttek fel, könyvei nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. Az írónő emlékére egy különleges turnéval szeretnénk az olvasóinknak kedveskedni, a Móra Kiadó kínálatában megjelent írásaiból szemezgettünk és ezekről írunk nektek. Tartsatok velünk, nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely a Frakk a macskák réme és a Szeleburdi család című könyveket tartalmazza.


Miért választottam ezt a könyvet?

Anya egy csomószor emlegette már nekem a Futrinka utcát, és mindig azt mondta, hogy aranyos kis történet. Ezért úgy gondoltam, magam is ismerni szeretném, tudni, hogy miért kedveli annyira ezt a mesét.


Véleményem a könyvről

A mesében két ellenfélnek számító újság verseng a Futrinka utca lakóinak kegyeiért, vagyis az olvasókért. Az Egérújság rejtvénypályázatot hirdet, melynek főnyereménye egy köcsögház. A Csőr kézműves pályázattal vág vissza, azonban csak egyetlen rongybaba érkezik be hozzájuk ennek keretében. Aki viszont különleges, ugyanis életre kel. Így lesz Böbe baba a Csőr szerkesztőségének tagja és egyben családtag. De az igazi kalandok csak azután kezdődnek, hogy összebarátkozik a köcsögház nyertesével, Cicamicával, az elkényeztetett macskával.

Ismételten azt tudom mondani, amit a Szeleburdi család-könyveknél, hogy ez egy minőségi, intelligenciát sugárzó könyv, amely nem lebutított szöveget ad a kicsiknek (pedig 3 éves kortól ajánlják!), hanem értelmes kis emberekként kezeli őket. Bár Bálint Ágnestől gyerekként sosem olvastam, de ehhez hasonló mesekönyveim voltak minőségben, és még mindig úgy vélem, hogy értelmes felnőttek neveléséhez több ilyen szintű gyerekkönyvre lenne szükség. Lehet ezek mellett könnyedebb, nyelvileg egyszerűbb olvasmányokat is adni, de szükség lenne rá, hogy a gyerekek vegyesen kapják ezeket a könyveket.

Az illusztrációk ebben a könyvben is egyszerűek, minimalisták, de kifejezetten aranyosak, főképp Böbe baba ábrázolása. Mosolygásra késztetik a rajzok az embert.

Bár többféle szemszögből láthatjuk a történetet, a könyv főszereplője számomra mégis Böbe baba. Ő egy igazán tiszta lélek, bár rongyokból van, mégis olyan, mint egy ártatlan 5 év körüli kislány. Segíteni akar a szerkesztőségbeli családjának, de a játék folyton elcsalja őt a feladatától. Mindig bajt csinál, gondba kerül, pedig nagyon jó és ügyes akar lenni. Vagyis tipikus gyerek. És imádnivaló. Vigyorogva olvastam végig ezt a könyvet, és amikor az utolsó oldalra értem, sajnáltam, hogy nincsen tovább. Bármeddig képes lennék Böbe baba kalandjairól olvasni.

Cicamica ezzel szemben eléggé bosszantott. Tipikus elkényeztetett királykisasszony volt, aki azt gondolta, körülötte forog a világ. Böbe baba volt az egyetlen, aki nemcsak hogy elviselte, de meglátta benne a jót is. Végig kitartott a barátja mellett, próbált segíteni neki annak ellenére, hogy mások már rég feladták volna (jogosan).

– Most játsszuk azt, hogy én vagyok a macskák királynője, és macskaalattvalóim mindenféle értékes ajándékot hordanak nekem.
– Kik a te macskaalattvalóid? – nézett rá Böbe értetlenül.
– Mondjuk, hogy te.
– És miféle ajándékot hozok én neked?
Cicamica Böbe kezébe nyomott egy szép nagy gesztenyét:
– Mondjuk, hogy ez egy színarany egér. Ezt hozd nekem ajándékba!

A történet negatív szereplője persze egy ravaszdi róka, aki úgy tesz, mintha jótét lélek lenne és segíteni akarna, közben pedig csak a rosszban sántikál. De ahogy Böbe megérzi Cicamicában a jót, úgy a rókában is a rosszat, így próbálja megóvni macska barátját a bajtól.

A mellékszereplők is klasszul kiegészítették a történetet, mindegyiküknek megvolt a saját személyisége, vicces tulajdonsága.

Egy dolgot sajnálok, hogy ez egy egyrészes mese, nincsen folytatása. Annyi biztos, hogy azon leszek, mielőbb beszerezzem Bálint Ágnes többi könyvét is, mert ezek után biztos vagyok benne, hogy az összeset imádni fogom.


Véleményem a könyvről

Minőségi mesekönyv, amitől több lesz gyerek és felnőtt, miközben jól szórakozik a történeten. Böbe baba nagyon édes, ártatlan lélek, jókat lehet rajta mosolyogni, és az ember legszívesebben megölelgetné őt.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Min-den-ki-nek! Komolyan!

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ebben a játékban Bálint Ágnes életével kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Hol helyezték végső nyugalomra Bálint Ágnest?


Állomáslista:

02. 27. Csak olvass!
02. 28. Csak olvass!
03. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 08. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése