~ Sárga könyves út ~

2022. március 8., kedd

Mészöly Ágnes: Barni titkos barátai – Blogturné



Mészöly Ágnes legújabb meséjének középpontjában a gyász feldolgozása és a saját magunkba vetett bizalom áll. A nagycsoportos Barni, akit súlyos veszteség ért, titkos barátai segítségével igyekszik feldolgozni a történteket, hogy újra magabiztos, vidám kisfiúvá váljon. Tartsatok három bloggerünkkel a Barni titkos barátai blogturnéjára, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Elolvastam a fülszöveget, és kíváncsi lettem, milyen mesét lehet írni a gyászfeldolgozásról kisgyerekeknek. Ezenkívül nagyon tetszett a borítón található illusztráció is, ez alapján úgy gondoltam, hogy egy megható, aranyos mesekönyv kerül majd a kezembe.


Véleményem a könyvről

Először is, a borító beváltotta a hozzá fűződő reményeket, mert nagyon aranyos mesét vehettem kézbe igazán édes belső illusztrációkkal. Horváth Ildi szépen kidolgozott, részletes, színes rajzai tökéletesen illenek a történethez, és mosolyra bírtak.

A történet egy Barni nevű kisfiúról szól, akinek az édesapja meghalt autóbalesetben. Az ovis Barni nehezen birkózik meg a tragédiával, ám egyik nap a lomtalanításra kitett holmik között talál két plüssállatot, Benőt, az elefántfélét és Eleket, a vízilóformát. ("Esetleg fordítva." – Ez egy belső poén azok számára, akik már olvasták a könyvet.) A plüssök a barátaivá válnak, és nemcsak abban segítenek neki, hogy miként hódítsa meg a neki tetsző ovistársa szívét, vagy hogy miképpen mulassza el az anyukája szomorúságát, hanem abban is, hogy feldolgozza az édesapja elvesztését.

A mese nyolc fejezetből áll. Mindegyik középpontjában más kaland áll: nyaralás, farsang, az ovistárs szívének meghódítása, születésnap, egy új barát megismerése, az iskolai első nap stb., de közben végig ott lebeg a fejünk felett az a kis sötét szomorúságfelhő, amit az apa hiánya okoz Barninak és az anyukájának. Szerintem nagyon szépen nyúlt a gyász témájához az író. Egyáltalán nem lett direkt a dolog, az érzések, tanulságok nincsenek szájba rágva. Szép finoman jár át minket olvasás közben a veszteség érzése, és aztán ugyanilyen finoman éljük át Barnival azokat a lépéseket is, amik visszavezetik őt és az anyukáját az élet és boldogság útjára. Persze apát sosem felejtik el, mindig szeretni fogják és mindig hiányozni fog nekik, de mindketten az életet választják, mert nincs más választásuk. Barni előtt még sok boldogság áll, az anyukájának pedig muszáj erősnek maradnia a kisfia miatt.

A gyászfeldolgozás mellett megjelenik a képzeletbeli barátok témája is a mesében. Szerintem teljesen normális, ha egy gyereknek elképzelt barátai vannak, akár plüssök, akikhez beszél, és akik a fantáziájának köszönhetően beszélnek hozzá. Az ilyen nem létező barátok sosem bántanak, nem vernek át, nem önzőek, mindig ott vannak melletted, támogatnak, megbeszélheted velük a gondjaidat, titkaidat úgy, hogy biztosan nem adnak ki senkinek. A képzeletbeli barátok lényegében saját magunk, és miért is lenne gond azzal, ha önmagunkkal megbeszéljük a problémáinkat, érzéseinket. Persze közben oda kell figyelni rá, hogy a gyerkőc valódi kortársakkal is barátkozzon, ne pedig elszigetelődjön, de Barninak ebben is segített Benő és Elek.

Észrevette, hogy belépett a csoportba Lolka. Nagy levegőt vett, és odament hozzá.
– Játszhatsz velünk dínók a retymegek ellent – mondta csendesen.
– Nem! – ugrott közéjük Atti. – Velem épít űrhajót!
Barni már elsomfordált volna, de meghallotta, hogy Benő és Elek kiabál neki.
– Ne hagyd! Lolka veletek szeretne játszani!
Erre csípőre tette a kezét, és odaállt Atti elé.
– De akkor ezt ő mondja, ne te! – mondta a másik fiúnak.
Lolka megkerülte Attit, és megfogta Barni kezét.
– Persze, hogy játszom. De megvédtek, ha meg akarja húzni a hajamat?
– Naná! Az összes dínó és retymeg téged fog védelmezni! – mondta Ármin, hogy az ablak is beleremegett.

Barni nagyon aranyos kisfiú, igazán könnyű megszeretni és együttérezni vele. Tetszik, hogy bár a mese alaptémája szomorú, a történet maga mégsem borongós. Vannak benne aranyos, vicces, mosolygós részek, nem is kevés. A történet stílusa valóban segít abban, hogy az olvasói feldolgozzanak, megértsenek, átérezzenek egy nagyon komoly dolgot úgy, hogy közben nem sebződnek meg, hanem gyógyul a kis lelkük.

A mese végének nagyon örülök. Őszintén remélem, hogy lesz folytatása a könyvnek, amely arról szól majd, hogy miképpen dolgozza fel Barni a "kolléga" felbukkanását a családja életében.


Hogy tetszett a könyv?

Imádnivaló volt. Barni nagyon édes, a történet kalandos, humoros, annak ellenére, hogy nagyon komoly témát dolgoz fel. És szerintem ezt tökéletes módon teszi.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Elsősorban azoknak a gyerkőcöknek, akiknek sajnos hasonló veszteségben volt részük, mint Barninak, de minden gyereknek, sőt a felnőtteknek is hasznára válik a könyv elolvasása.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Mészöly Ágnes további könyveinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Borítórészlet a játékhoz:


Állomáslista:

03. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 10. Utószó

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése