~ Sárga könyves út ~

2020. december 6., vasárnap

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Blogturné

 


Mindannyiunknak vannak problémái, amelyekre válaszokat keresünk. Herendi Kata és Szabó Eszter Judit szerint ennek a kulcsa a megfelelő önismeret. A pszichológiával foglalkozó Pszichoforyou magazin alapítóiként évek óta azon munkálkodnak, hogy közelebb hozzák ezt a tudományt az emberekhez, a Bookline-nál nemrég megjelent 20 önismereti kérdés és válasz című könyvük pedig egy újabb lépés ezen az úton. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a kötetről!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Olyan családban nőttem fel, ahol a lelkünk gondozása és fejlődése nem igazán állt a középpontban. Édesanyám erős nő, felnevelt teljesen egyedül engem és a húgomat, három műszakban dolgozott ápolónőként, és bár rengeteg gondunk volt, sosem panaszkodott. Csak tette a dolgát, és kész. Én pedig mindig azt gondoltam, sokkal könnyebb az életem, mint neki, ezért ha valami bajom van, nekem sem szabad panaszkodnom, erősnek kell lennem, és megoldanom egyedül. Mindig is érdekelt a pszichológia, de csak hogy megismerjek másokat. Sokáig azt gondoltam, a saját lelkemmel felesleges foglalkozni, csak menni kell előre, tenni a dolgunkat, és soha nem mutatni a gyengeségeinket senki előtt, mert akkor visszaélnek vele.

Aztán amikor eljutottam egy mélypontra, ahol azt gondoltam, nem vár rám semmi a jövőben, akkor rájöttem, hogy sürgősen változtatnom kell önmagamon és az életemen. És elkezdtem nemcsak a testem gondozását egy életmódváltással, hanem a lelkemét is. Természetesen mindezt ésszel teszem. Nem dőlök be mindenféle sablonmondatokat pufogtató coatchnak meg kuruzslónak, aki azt állítja, ismeri az élet titkait, a helyes utat, az egyetlen biztos módszert. Viszont szívesen olvasom valódi szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek munkáit, akik fix válaszok helyett inkább abban segítenek, hogy felfedezhessem és megérthessem önmagam. És rájöhessek, hogyan változtathatok úgy önmagamon, az életemen, hogy az jó legyen.

Szóval, mivel ennek a könyvnek az egyik írója pszichológus, úgy gondoltam, hogy hasznos és hozzáértő tartalmat kapok majd a könyvtől. És mivel a másik író egy újságíró, ezért azt is reméltem, hogy a könyv egy laikus számára is érthető és élvezhető, valamint tanulságos lehet majd.
 

Véleményem a könyvről

A könyvben húsz témakör található, amelyet egy-egy fejezet taglal. Bizalom, döntés, érzelmek, feladás, halogatás, határok, játszmák, kapcsolatok, kudarc, megbocsátás, önbizalom, önsorsrontás, önszeretet, őszinteség, perfekcionizmus, pihenés, rágódás, szégyen, szenvedés, változás – ezek köré a kulcsszavak köré épülnek a kérdések és válaszok.

A fejezetekben van pszichológiai magyarázat, de olyan módon, hogy egy laikus is megértse a lényeget, vannak példák és gyakorlatok, amelyeket az olvasó végrehajthat. A jó az, hogy ezek a gyakorlatok nem rágják az ember szájába, hogy mi a baja és hogyan oldhatja meg azt, nem adnak tutira működő tippeket. Leginkább olyan kérdésekből állnak, amelyeken érdemes elgondolkoznunk, hogy magunk jöjjünk rá a válaszra. Mert bár hasonlóak vagyunk, azért mindenki másképp működik, és mindenkinek más módszer a megfelelő ahhoz, hogy helyretegye a lelkét.

A témakörök közül több olyan is van, amellyel sok gondom akad, épp ezért nagyon kíváncsi voltam az adott fejezetekre. A bizalommal mindig is problémáim voltak, még önmagamban sem bízom sokszor, nemhogy másokban. Nehezen nyílok meg, nehezen hiszem el, hogy a másik nem bántana (meg) direkt. Sajnos sokszor csalódtam már ilyen téren, ezért nehéz ez az egész nekem. De a könyv segített abban, hogy felismerjem, a bizalmi problémáim szorosan kapcsolódnak az önszeretethez is. Azért nem bízom másokban, mert nem hiszem el, hogy képesek lennének engem feltétel nélkül szeretni, hiszen én sem tudom magam feltétel nélkül szeretni. Ezen dolgozom kell még. Furcsa felismerés volt ez, mert egy csomószor nagyon önzőnek gondolom magam, és van, hogy mások is annak tartanak, pedig valójában nem igazán törődtem korábban önmagammal. Vagy nem olyan módon, ahogyan arra szükség lett volna. Ezen megpróbálok változtatni, és ha sikerül, akkor a bizalom is könnyebben megy majd talán.

A halogatás is jellemző rám. Vannak álmaim, terveim, de mindig elbizonytalanodom. Félek attól, hogy ami engem érdekel, az másokat nem fog. Ezért inkább bele sem vágok dolgokba. Pedig ki tudja, lehet, hogy összejönnének. Ha pedig mégsem, az nem feltétlenül az én hibám. És tanulhatok is a bukásból, hogy legközelebb jobban csinálhassam. Szóval a könyv segített abban, hogy rájöjjek, a bukásaimat negatívból átfordíthatom pozitív, hasznos dologgá.

Ott van még az önsorsrontás is, ami nagyon jellemző rám. Valahányszor jól érzem magam, mindig mondok vagy teszek valamit, amivel elronthatom. Nem tudatosan, de valahogy mégis direkt. Mintha tönkre akarnék mindent tenni, mert úgysem érdemlem meg. Vagy mert úgyis el fogom veszíteni, mert szerencsétlen vagyok, akkor jobb előbb túl lenni rajta, mint később. Erről is sürgősen le kell szoknom.

És persze a perfekcionizmus. Ez nem minden területen jellemző rám, csak a szellemi területen. Ha tanulásról, írásról, tanításról van szó, akkor azt tökéletesen akarom csinálni. És sokszor vagy túlzásokba esem, vagy attól, hogy tökéletességre törekszem, végül leblokkolok, mert hát, tökéletesség nem létezik. Például, a húgom írt egy házi dolgozatot, megmutatta nekem, és azt mondtam neki, hogy ez így tök jó, de kiegészíthetnéd még ezzel és ezzel és ezzel. És bosszantott, hogy ő nem akarja tökéletesre írni a dolgozatát. Leadta a saját változatát a tanárnak, és ötöst kapott rá. Ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy talán túlzásba viszem. Talán tudás terén sem kell túlzottan a tökéletességre törekedni. Mert egy házi dolgozatot is a végtelenségig lehetne kiegészítgetni, akkor sem lenne teljes és tökéletes. Hiszen a tudás végtelen, szerteágazó dolog.

Ez a perfekcionizmus az írásban is sokszor akadályozott. Ha kritikát kaptam, főképp olyantól, akire felnézek, akkor rögtön azt éreztem, hogy nem vagyok elég jó. Talán nem is kéne írnom. Félbehagytam egy csomó kéziratot, mert mások ott suttogták a fejemben (persze valójában ez én voltam mások hangján), hogy nem elég jó, amit csinálok. Szerencsére úgy tűnik, ezen sikerült mostanra túljutnom. Egyszerűen csak rá kellett jönnöm arra, hogy mi is a célom az írással. Nem a tökéletesség. Hanem hogy örömet okozzak magamnak és talán másoknak is. Ezt pedig tökéletlenül jó írásokkal is tökéletesen meg lehet tenni.

Vagyis ez a könyv két szempontból is nagyon jó olvasmány. Egyfelől segít rádöbbenteni az olvasót az érzései közötti összefüggésekre. Hogy mit miért érez, mit miért csinál úgy, ahogyan. És amint megvannak a kapcsolódási pontok, az összefüggések, sokkal könnyebb megoldani a gondokat. Mert végre átlátjuk őket. A másik, ami nagy haszna ennek a könyvnek, hogy pont a megfelelő kérdéseket teszi fel az embernek. És hagyja, hogy mindenki önmaga találja meg a saját válaszát.

Én, mióta ezt a könyvet olvastam, sok mindenen változtattam már, és sok mindenen próbálok változtatni. Folyamatosan elemzem önmagam, az érzéseimet, próbálok rájönni, miért is vagyok éppen dühös... Tényleg dühös vagyok, vagy csak fáj, bánt valami, esetleg megijedtem, és ez düh formájában jön elő? Van értelme belevágnom valamibe, amit már régóta szeretnék megvalósítani, de lehet, hogy végül nem jön össze? Megéri kockázatot vállalnom egy bizonyos dologban, ami megváltoztatná teljesen az életemet, felborítaná az eddig ismert rendet benne, viszont remélhetőleg nagyon boldoggá is tenne?
 
Szép sorban megkeresem a válaszaimat...
 

Hogy tetszett ez a könyv?

Úgy érzem, ez a könyv, ha nem is váltotta meg a világomat, segített abban, hogy én nekiállhassak megváltani. Az meg már csak tőlem függ, hogyan használom fel az oldalakon talált észrevételeket és kérdéseket a saját válaszaim megfogalmazásában. Rengeteg hasznos kérdést, rávezetést találtam benne, ami úgy érzem, a segítségemre lesz a jövőben.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnék kicsit jobban megérteni a saját lelküket, reakcióikat, tetteiket. Akik úgy érzik, valami nem oké velük, de változtatni szeretnének, és rájönni, mi is a gond.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

A könyv 20 különböző kérdésben próbál meg tippeket, tanácsokat adni az olvasóknak. Minden állomás bejegyzésének szövegében kiemeltünk néhány betűt, amelyekből ezeknek a kategóriáknak a nevét tudjátok kirakni. Ebben segítségetekre lehet a fülszöveg, ahol ezek a témakörök is fel vannak sorolva (pl. perfekcionizmus, döntés).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

Blogturné
12. 02. Pandalány olvas
12. 04. Utószó
12. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 08. Readinspo
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése