~ Sárga könyves út ~

2020. december 30., szerda

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

 

Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, egyfelől nagyon cuki volt a borítóján a rajz, másfelől érdekesnek találtam a címét, és kíváncsi lettem, vajon ez a hatéves Márk hogyan is mentette meg a világot.
 

Véleményem a könyvről

Átlagos méretű, kemény borítós kötetről van szó, amelynek alig van súlya, így a kisebbek is könnyen tudják egyedül lapozgatni. Ahogy említettem a borítón lévő rajz keltette fel részben elsőként a figyelmemet. Metzing Eszter illusztrációi extra cukik. Márk, a kishúga emberszívolvasztó módon vannak megrajzolva, a két kutyus is édes, és úgy alapjában véve nagyon élvezhetőek a rajzok.

A történet arról szól, hogy a bolygó túlnépesedett, ezért a föld nagyokosai a Jupiter egyik óriásholdján akarnak új telepet létrehozni. Ehhez űrhajóval küldtek előre mindenféle felszerelést, de az űrhajósok rossz helyre vitték az űrhajót, aztán bepánikoltak, elmenekültek, és az űrhajót most valakinek vissza kéne szereznie, különben elveszik a rá szánt pénz és az űrtelep lehetősége is. Vagyis annyi az emberiségnek. A probléma az, hogy az űrhajót kívülről nem lehet kinyitni, csak egy kis zsilipen lehet bejutni, ahol csak egy gyerek fér át. Szóval a föld nagyokosai nekiállnak keresni egy megfelelően okos és ügyes, na meg persze méretekben is megfelelő gyerkőcöt. Ő lesz végül Márk, aki – ahogy a cím is mondja – megmenti a világot.

A történet persze teljesen irreális, de mivel ez egy mese, szerintem egyáltalán nem baj. Mi, felnőttek gondolhatunk úgy rá, hogy az egész történet Márk képzeletében játszódik. A gyerekek meg úgysem zavartatják magukat ilyesmi miatt, amíg izgalmas űrkalandokat élhetnek át, és élvezhetik Márkkal együtt a világmegmentés izgalmát.

A mese kezdetén egy picit megijedtem, mert a történet a jövőnkben játszódik, és az író magyar királyt emleget. Rögtön az futott át az agyamon, hogy nagyon remélem, ez nem egy megjósolt jövőkép... XD

Márk egyébként nagyon klassz karakter. Okos, bátor kisfiú, aki helyesen is gondolkozik. Az utolsó fejezet is tökéletesen bizonyítja ezt. Ő tudja, amit sok felnőtt nem, hogy nem a pénz, a hatalom, a hírnév a fontos, hanem a család és a barátok. És egy gazdag miniszter vagy király sem ér többet pusztán a rangja miatt, mint egy átlagos ember.

De az is dicséri Márk jellemét, ahogyan a kishúgával, Emmával bánik. Emma még csak hároméves, és nagyon szeretne segíteni a bátyjának a világ megmentésében. Bár ezt Márk nem hagyja (jobban mondva a törvények), lévén a lányka még nála is fiatalabb, mégis bátorítja őt. Azt mondja, nőj fel, aztán hajrá mentsd meg a világot, úgyis mindig megmentésre szorul. És te képes vagy rá. Vagyis a könyv jó üzenetet közvetít ezzel a lány olvasók számára is, azt, hogy ők is bármire képesek.
 
– Maki – mert ő így szólította –, én is szeretném megmenteni a világot.
– Jó majd te is megmented, de ahhoz még nőnöd kell. Hisz még csak hároméves vagy. Majd ha hat leszel, és éppen szüksége lesz a világnak arra, hogy megmentsék... bár arra mindig szüksége van.
– És mikor leszek hatéves?
– Három év múlva.
– Az nem lehet, hogy előbb legyek hatéves?
– Gyorsan eltelik az a kis idő, majd meglátod.
– És mit csináljak addig?
– Bőven lesz feladatod, ne aggódj! Sportoljál, mint én, tanulj meg úszni, lendülj magasabbra a hintán...
– Már most is nagyon magasra lendülök! – szólt közbe Emma.
– Tanulj meg százhúszig számolni, leírni legalább néhány betűt... de nem mondom tovább, majd mindig szólok, hogy most mi következik. Ja, és egyél kevesebb édességet! Az fontos.

A küldetésben két űrhajós kutyus, Marci és Lotti van Márk segítségére. Van egy rész, amelyben Marci arról gondolkozik, hogy miért Lotti vezeti a Cirkálót egy veszélyhelyzet közepén, hiszen ő az idősebb, és még fiú is! Szóval Marci először kicsit hímsovinisztán gondolkozik, de végül elszégyelli magát emiatt, és beismeri, hogy ő bizony adott helyzetben borzalmasan félne, és Lotti nagyon jól teljesíti a feladatot, ezért meg is érdemli, hogy ő csinálhassa.

Vagyis női szemmel nézve szerintem jó képet nyújt a mesekönyv a lány olvasóknak, és természetesen a fiú olvasóknak is, akik láthatják általa, hogy egy lány is képes arra, amire egy fiú (legyen ember vagy kutya).

Nagyon tetszett az a kötelék is, ami Marci és a kutyák között kialakult. Ügyesek voltak együtt a küldetések során, és édesek, amikor gazdi és kutyái funkcióban lehettek.

Maga a küldetés egy gyerekolvasónak igazán izgalmas lehet. Mi, felnőttek azért már mosolyogva olvassuk, hogy Marci kutyus egyik űrhajóról át tud ugrani a másikra az űrben űrruha nélkül, és hasonló a valóságban nem megvalósítható akciók mennek végbe sikeresen, de egy gyerek fantáziájában bármi lehetséges, szóval ők csak arra gondolnak majd meseolvasás közben, hogy ez az egész űrkaland milyen menő.

Remélem, hogy Emma álma végül valóra válik, és a következő kötetnek (nem tudom, hogy lesz-e, de simán lehetne folytatni a mesét), ő lesz a hőse majd.   
 

Hogy tetszett a könyv?

Kalandos, aranyos kis mese volt, amelyet fiúk és lányok egyaránt élvezhetnek, beindíthatja a fantáziájukat.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kicsinek, aki az űrben, a csillagok és bolygók között akar kalandozni képzeletben.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése