~ Sárga könyves út ~

2020. december 20., vasárnap

Varró Dániel: Diótörő – Blogturné

 

Diótörő történetét szinte mindenki ismeri, legyen szó mesekönyvekről, balett-előadásokról vagy különböző filmadaptációkról. A Jelenkor Kiadónak köszönhetően most egy igazán különleges kiadást olvashatunk, melyben E. T. A. Hoffmann klasszikus történetét Varró Dániel szedte rímekbe, és amelyet Szegedi Katalin szépséges illusztrációi díszítenek. Tartsatok öt bloggerünkkel a garantáltan ünnepi hangulatú blogturnéra, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Nagyjából ismerem A diótörő című mese történetét, de még sosem olvastam sem az eredetit, sem más feldolgozásokat. Filmfeldolgozásként is csak a legújabbat láttam, ami ha jól tudom, nem az eredeti sztorit meséli el, hanem annak egyfajta folytatása. A balettváltozatból részleteket láttam, a hozzá szerzett zenét viszont hallottam már. Szóval elég hiányos ismeretekkel láttam neki az olvasásnak, de így legalább nem voltak elvárásaim.
 

Véleményem a könyvről

Négyzet alakú, közepes méretű, kemény borítós könyvről van szó. A súlya könnyű, úgyhogy a gyerekek egyedül is könnyedén lapozgathatják, de inkább közös olvasásra ajánlom. Egyfelől, mert a verseket egy kisgyereknek nehezebb értelmezni, másfelől, vannak olyan részek a mesében, amiket olvasás közben, után nem árt átbeszélni szülőként a gyerkőccel.

Szegedi Katalin illusztrációi gyönyörűek, és tökéletesen illenek a történethez. Nem is tudok mást mondani, már azért megéri kézbe venni a könyvet, hogy lapozgatás közben megnézegessük a rajzokat.

Nagyon tetszik és ötletesnek találom, hogy a hátsó borítón nem egyszerű fülszöveg van, hanem a történetet is egy négy versszakos versikével foglalta össze a szerző. Ilyen megoldással máshol még nem találkoztam.

Varró Dániel neve már korábbról is ismerős volt számomra. Voltak versei, amikkel nem igazán tudtam mit kezdeni olvasóként, és voltak, amik tetszettek. Ha emlékeim nem csalnak, tőle olvastam régebben több a gyerkőceiről szóló történetet is, amiket aranyosnak találtam, és emlékszem, azt gondoltam, hogy valószínűleg klassz apa lehet. Tudom, hogy voltak körülötte botrányok, például sokan kiakadtak rá egy tankönyvbe kerülő verse miatt. De ezt a kiakadást már akkor sem értettem... Szóval Varró Dániellel kapcsolatban kevés ismerettel bírva, de pont ezért nyitottan, ellenérzések nélkül álltam neki a könyv olvasásának.

A történet több szakaszra osztható, amit a versek formája is szépen elkülönít. Többféle strófa, ritmus, rímképlet jellemzi a különböző részeket. Mindegyiknek megvan a maga lüktetése, egyedisége. Nekem tetszett ez a megoldás, mert passzolt a sztorihoz, és engem szórakoztatott is, hogy volt egy kis változatosság a történet kivitelezésében.

Az első szakasz rövid, háromsoros strófákból áll, amelyekben a gondolatok sokszor átnyúlnak a következő strófába is. Ezek Misi és Mari karácsony estéjéről szólnak, akik ajándékba kapnak egy diótörőbábut. Ez egy kis bevezetőrészt, amelyből megismerhetjük a karaktereket, alaphelyzetet. Megjelenik Drosselmeier bácsi is, és a második szakaszban, amelyben nyolcsoros strófákra váltunk, az ő meséjét hallgatjuk meg arról, hogyan is lett egy királylányt megmenteni vágyó legényből diótörő végül. Ez a kis mese önmagában is megállná a helyét egy történetként.

Ezután visszakerülünk a jelenbe és a háromsoros strófákhoz. A gyerekek, Misi és Mari lefekszenek aludni. Újabb gyors váltás következik a történetben, amelyet egy nagyon hosszú, egystrófás kivitelezés is jelez. Mari zajra ébred (jobban mondva azt álmodja, hogy felébredt), megérkezik a hétfejű egérkirály az egérseregével, hogy felfaljanak minden karácsonyra készített ételt, süteményt. Marinak a Diótörő segít harcolni. A győzelem jutalmat is érdemel persze...

A következő szakaszban öt különböző sorszámú versszak vár ránk. Mari és a Diótörő Babaországba indul kalandozni, ám hogy odaérjenek, denevérekkel kell megküzdeniük. Amikor ez sikerül, Mari megnézheti több nemzetiség (orosz, arab, francia, kínai) babáinak táncát. Nekem ez a részt tetszett a legjobban a könyvből, mert mindegyik nemzetiség külön stílusú kis "dalocskát" kapott. Ezek különböző strófa-, sor- és rímszerkezetben jelennek meg. Bár a könyvben versekként lehet ezeket elolvasni, akaratlanul is valami zenefélét költöttem hozzá magamban, és a belső hangom által dúdolgatva olvastam el mindegyiket.
 
Ó, jöjj, baba,
karomba ma
beszédülj!
 
Gyere, táncoljál,
itt ez szolgál
beszédül.

Végül visszatérünk a jelenhez tartozó háromsoros strófákhoz, Mari felébred az ágyában, de az álom, amit átélt, vele marad ébren is szép emlékként.

Nekem, felnőttként tetszett ez a kis mese. Érdekes volt, varázslatos, jó volt verses formában a kivitelezése, és szépek voltak az illusztrációk. Viszont ahogy fentebb röviden már említettem, gyerekeknek csak szülőkkel közös olvasásra ajánlanám. Ugyanis van néhány olyan rész a történetben, ami szerintem átlépi azt a durvasági szintet, aminél még egyedül olvashat bizonyos kor alatt egy kisgyerek egy könyvet. Például egereket gyilkolnak le benne, denevéreket fejeznek le, a vér is megjelenik, és hasonlók. Persze vannak még bőven gyerekmesék, amelyekben durva dolgok történnek, szóval ne ijedjünk azért meg nagyon ettől a könyvtől. Nyugodtan választhatjuk esti mesének, ahogyan a Piroskát, Hófehérkét vagy A kismalac és a farkasokat, csak ahogyan azokat is, ezt is olvassuk együtt a gyerekkel, és ha kell, akkor olvasás közben, után beszéljük át vele a történéseket.
 

Hogy tetszett a könyv?

Első Diótörő-mesének, amit elolvastam, tökéletesen megfelelt. Szórakoztatott a történet, tetszett a kivitelezés, odavagyok az illusztrációkért.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Családi olvasásra lényegében bármelyik gyerkőcnek. Szélsőséges állatvédők azért kerüljék, mert hullanak benne az egerek és denevérek. :D

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban mi is diót fogunk törni! Minden állomáson találtok egy-egy képet különféle diófajtákról, a ti feladatotok pedig, hogy - miután a fejeteket törtétek- beírjátok a fajta nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz: 
 

Állomáslista:

Blogturné Klub
12. 13. Könyv és más
12. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 17. Fanni’s Library
12. 19. Dreamworld
12. 21. Nem félünk a könyvektől!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése