~ Sárga könyves út ~

2018. március 8., csütörtök

Fontos, nőkről szóló könyvek nőnapra Top 5


A nőnap eredetileg sokkal több volt, minthogy ilyenkor a férfiak virágot adnak a nőknek. Ez a nap a nők és férfiak egyenjogúságáról és a nők szabad munkavállalásáról szólt. Épp ezért most olyan könyveket szeretnék ajánlani nektek, amelyek szintén komoly dolgokról szólnak, nőkkel kapcsolatos komoly dolgokról.

1. Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el...

A regény egy 13 éves kislányról szól, akit megerőszakol egy idősebb iskolatársa. A kislány viselkedése teljesen megváltozik, a szülei érzik, hogy valami történt vele, de szőnyeg alá söprik a problémát, ha nem látszik, nincs is alapon. A regényt azért érdemes elolvasni, hogy időben észrevegyük, ha egy gyereket zaklattak, bántottak, és ahelyett, hogy elfordulnánk tőle, áldozatot hibáztatnánk, lekicsinyelnénk a dolgot, képesek legyünk segítséget nyújtani neki. Mert néha annyi is elég, ha hagyjuk, hogy az áldozat a maga módján elmondja az érzéseit, akár egy rajzolt fa által, ahogyan a könyvbeli kislány is teszi.

2. Jennie Melamed: Lányok csöndje

A történet szintén bántalmazott kislányokról szól, ám ezúttal a családjuk a bántalmazó. Az elzárt közösség, amelyben élnek, nemcsak elnézi, hanem egyenesen támogatja is az ellenük elkövetett szörnyűségeket. A regény címében a csönd szó szerepel, ám a történet mégis egy hatalmas, együttes kiáltásról szól. Ugyanis a lányok végül rájönnek, hogy a hallgatás az ellenségük, ám ha közösen ordítják ki az igazságot a világba, akkor lehet esélyük egy jobb életre. A történet azért nagyon fontos, hogy mi is megtanuljuk, nem hallgathatjuk el az igazságot. A szörnyetegek erejét a csend adja, ám amint hajlandóak vagyunk megszólalni, amint egyre többen szólalunk fel, a szörnyetegek úgy lesznek egyre gyengébbek és gyengébbek.

3. Louise Doughty: Dupla spirálban

Ez a történet egy erős, a munkájában sikeres és elismert, középkorú nőről szól, akit megerőszakol egy munkatársa. Azért érdemes elolvasni ezt a regényt, mert gyönyörűen bemutatja, hogy még egy jó körülmények között élő, megbecsült, házas nő is fél jelenteni a vele történteket a rendőrségen, mert pontosan tudja, hogy egy tárgyaláson őt cincálnák szét, nem az erőszaktevőt. Kiforgatnák a szavait, a tetteit, megszemlélnék, milyen ruhát viselt, felelősségre vonnák, miért ment az adott helyre, miért ivott alkoholt, miért beszélgetett az elkövetővel. Azért is fontos ez a könyv, mert a főszereplőnő férje példaértékűen reagál, amikor kiderül az erőszak. Bárcsak minden férj így védené foggal-körömmel a feleségét, mellette állva teljes mellszélességgel egy ilyen helyzetben.

4. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Egy világ, amely ugyanolyan volt, mint a mi jelenünk, ám egyik napról a másikra a nőket jogok nélküli rabszolgákká, egyszerű szülőgépekké tették, akik csak azért létezhetnek, hogy gyereket adjanak a rajtuk uralkodó férfiaknak. A történet sokkoló, megrázó és ijesztő, viszont nagyon tanulságos is. Megmutatja, hogy a mai, digitális világban mennyire egyszerű egyik napról a másikra emberek millióit megfosztani a pénzüktől, a munkájuktól, minden tulajdonuktól, a szabadságuktól, sőt, még a nevüktől is. Úgy gondolom, ez a könyv segít, hogy időben észrevegyük a jeleket, és talán ezzel megakadályozhatjuk, hogy a valóságban is létrejöjjön Gileád.

5. Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Ez a könyv a Tüskék és rózsák udvarának második része, és bár fantasy, a történet a tündérek világában játszódik, mégis tökéletes tükröt mutat a valódi világ bántalmazó kapcsolatairól. A bántalmazó férfikarakter pontosan ugyanazokat a szavakat, kifogásokat, módszereket használja, amelyeket a hús-vér bántalmazók is szoktak a valóságban. Ettől lesz zseniális és hátborzongató ez a regény. Azért találom fontosnak, hogy minél többen elolvassák, hátha valakinek időben feltűnnek a jelek, és elkerüli egy bántalmazó személyiség csapdáját.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése