~ Sárga könyves út ~

2018. december 5., szerda

Meghitt pillanatok antológia - Blogturné Extra – Interjú Chiarával


Húsz novella, húsz pillanat az ünnep és emelkedett hangulat jegyében, a Könyvmolyképző Kiadó szerzőitől és íróiskolai hallgatóitól. Fedezd fel a Meghitt pillanatok antológia sokszínű történeteit a Blogturné Klub hat bloggerének tolmácsolásában, és légy te az a szerencsés, aki megnyerheti a könyv egy példányát. 

1. A Könyvmolyképző Kiadónál most fog megjelenni az első regényed, így még nem sok mindent tudhatunk rólad. Mesélnél egy kicsit magadról?

Gyerekkorom óta írok, igazság szerint sosem akartam mással foglalkozni, csak az írással, szóval a megjelenéssel egy régi nagy álom vált valóra – ha jobban belegondolok, nem is nagyon volt soha más álmom. Az, hogy megjelenhettem, nagy megtiszteltetés és elismerés számomra, amiért nagyon hálás vagyok. A napjaim és a gondolataim legnagyobb részét a történeteim töltik ki, azt hiszem, néha inkább élek a történeteim világában, mint a valóságban. Kikapcsolódásként leginkább olvasni szoktam, de néha rákattanok egy-egy sorozatra vagy filmre is. Korábban nyolc éven keresztül dolgoztam színházban, pörgős, érdekes, izgalmas évek voltak, de akkoriban kevésbé jutott időm írni, végül ezért is mondtam fel. Azóta csak alkalmi munkáim vannak, ez persze nem minden tekintetben könnyű, de így jut időm az írásra, ami viszont nagyon boldoggá tesz.

2. A Pillangólány fülszövegét olvasva elsődlegesen romantikus-erotikus regényre számít az ember, de említitek a mágikus realizmust is. Hogyan jelenik meg ez utóbbi a történetben?

Erről nehéz úgy beszélni, hogy semmit ne áruljak el előre a történetből, de azért igyekszem. Virágnak van egy különleges képessége, nem tudja, miért vagy hogyan, de idővel elfogadja, hogy ha akarja, ha nem, ő ilyen, nem változtathat rajta. Ez a képesség az egész életére, személyiségére hatással van, és a történetben is nagy szerepet kap – ebből ered a mágikus realizmus.

3. Sok regény szól a tanár-diák vonalomról/szerelemről. A regényed mitől lett egyedi, hogyan varázsoltad ezt a vonzalmat különlegessé?

Azt gondolom, hogy minden történet, ami ezt a témát dolgozza fel, a szereplők személyiségéből és a körülményekből adódóan más és más. Nálam a történet majdhogynem a tanév végén indul, Gábor hosszú ideje küzd a vonzalmával, amit nemcsak abból adódóan érez helytelennek, hogy Virág tanára, hanem a kettejük közötti korkülönbség miatt is. Virág személyisége sem teszi egyszerűvé a helyzetet, ahogy ő fogalmaz, az iskolai élete csak „látszatélet”, valójában teljesen más, mint amilyennek mutatja magát. Amikor közelebb kerülnek egymáshoz, mindketten tisztában vannak azzal, hogy tilos, amit tesznek, mégsem tudnak egymásnak ellenállni. Mindezt pedig megtetézi Virág titokzatos képessége, ami érzése szerint lehetetlenné tesz számára bármilyen igazi, őszinte kapcsolatot, tehát neki nagyobb feladat önmagával szembeszállni, mint megküzdeni azzal, hogy Gábor a tanára. Azt hiszem – és remélem –, hogy mindezzel együtt sikerült különlegessé és egyedivé varázsolnom ezt a témát.

4. Te mint magánember mit gondolsz egyébként a tanár-diák kapcsolatokról?

Ez nehéz kérdés, mert szerintem nagyon sok minden függ a körülményektől, az adott emberektől, az adott helyzettől, és úgy hiszem, kívülállóként még akkor sem lehet egyértelmű véleményt formálni, hiszen nem mi éljük át, így aztán nem is lehetünk birtokában minden információnak, vagy ami még fontosabb, nem ismerhetjük a háttérben meghúzódó érzéseket, nem tudhatjuk, hogy ténylegesen mi történik két ember között. Általában véve azt vallom, hogy amíg senkit nem bántunk, senkinek nem ártunk, addig éljünk úgy, ahogyan boldogok vagyunk, még akkor is, ha mások esetleg nem értenek meg minket, elítélnek vagy furcsán néznek ránk.

5. Nemcsak a romantikát, erotikát és mágikus realizmust vegyíted a regényedben, hanem a magyar költészet is fontos szerepet kap. Mesélnél erről nekünk?

A költészet fiatalkorom óta nagy szerelem, rengeteg verset olvasok. Más történetemnél is előfordult már, hogy beleszőttem egy-egy verset, de egyszer sem annyira hangsúlyosan, mint a Pillangólánynál. Mikor írni kezdtem a történetet, még nem tudtam, hogy így lesz, aztán Virág Adyt hívta segítségül, mikor nem tudta, mit mondjon, és akkor egyértelművé vált, hogy a történetben végig fontos szerepe lesz a verseknek. Bevallom, túl azon, hogy imádtam írni a verses jeleneteket, abban bízom, hogy a történet után akad majd, aki kedvet kap a versolvasáshoz, aki kicsit közelebb érzi majd magához a költészetet – mert verseket olvasni különleges élmény.

6. Te magad is írsz verseket, vagy csak olvasóként szereted őket?

Nagyon ritkán előfordul, hogy írok, azt hiszem, olyankor, amikor túl sok bennem az érzés, és máshogy nem tudom feldolgozni, kiadni, illetve olyankor, amikor egy-egy történetemben szükség van saját szereplő által írt versre, mert erre is volt már példa, de azért azt nem gondolom, hogy versírásban igazán jó lennék. Néha talán akadnak jobb pillanataim, de ennél nem több.

7. Nemsokára megjelenik egy karácsonyi novelláskötet is a KMK-nál Meghitt pillanatok címmel, amelyben a te egyik novellád is olvasható lesz majd. Nagy vonalakban, milyen novellára számíthatunk tőled? Kapcsolódik majd a Pillangólányhoz vagy attól teljesen független történet lesz? Romantikus, erotikus, megható lesz, vagy ez így mind egyben?

Teljesen független történet, romantikus, kedves és szívmelengető, legalábbis ebben bízom. Flóráról szól, egy tizenhat éves lányról, aki nagyon szeret álmodozni, cselekedni azonban nincs bátorsága, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy egy különleges bakancslistát vezet, ahová mindent feljegyez, amit szeretne megélni, azonban egyetlen pontot sem húzott még át. Egy este, ahogy sóvárogva mered a hóesésbe, mégis úgy dönt, végre egyszer igenis bátor lesz, és kiszökik sétálni egyet, arra azonban nem számít, hogy belebotlik a bátyja legjobb haverjába, Andrisba, akinek feltett szándéka elkísérni őt…

8. A novella- vagy a regényírás áll közelebb hozzád? Melyik a nagyobb kihívás számodra?

A regényírás áll közelebb hozzám, novellát nagyon ritkán írok, épp ezért nehezebb is számomra, bár ez persze nem jelenti azt, hogy regényt írni nem kihívás. Úgy hiszem, mindkettőnek megvan a maga szépsége, ugyanúgy, ahogy nehézsége is akadhat.

9. Van kedvenc novellád akár magyar, akár külföldi írótól?

Igen, Karinthy Frigyestől a Találkozás egy fiatalemberrel. Ez a történet már első olvasáskor nagyon megfogott, azóta többször is elolvastam, mindig elbűvöl és elgondolkodtat. (A MEK-en fent van a novella, ha bárkinek akad pár perce, szerintem érdemes elolvasni: http://mek.oszk.hu/06900/06980/06980.htm#23)

10. Az olvasók szeretik személyesen is megismerni a magyar írókat. Hol dedikáltathatják veled majd a Pillangólányt és a Meghitt pillanatokat?

Ha minden igaz, december 16-án Budapesten, 22-én pedig Debrecenben is lehet majd velem találkozni.


Nyereményjáték:

A Meghitt Pillanat antológiába a már publikáló szerzők mellett a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattak történeteket. Játékunk során ők kerülnek fókuszba.

Minden állomáson láthatjátok egy, az Aranymosás oldalra kikerült novellájuk vagy regényrészletük címét. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a szerző nevét, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Cím a játékhoz: Lépj te is

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12. 05. Spirit Bliss Sárga könyves út – Interjú Chiarával
12. 06. Könyv és más
12. 08. Deszy könyvajánlója – Interjú Róbert Katalinnal
12. 09. Könyvvilág
12. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út – Interjú Beninával
12. 12. Dreamworld
12. 14. Never Let Me Go
12. 16. Deszy könyvajánlója
12. 18. Dreamworld – Interjú Nillával

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése