~ Sárga könyves út ~

2018. február 3., szombat

Benina: A túlélés szabályai 1. - Mindig és soha - Blogturné


Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Benina legújabb regénye, A túlélés szabályai 1. - Mindig és soha egy. Az írónő ezúttal új terepen próbálta ki magát. Kalandozz te is vele, és ismerd meg a történetet a Blogturné Klub négy bloggerével. Természetesen a turné végén egy példányt is nyerhetsz a könyvből. 

Kicsit mindig félelmetes magyar szerző által írt könyvet olvasni, de olyan magyar szerzőtől, akit a barátodnak is tudhatsz, még inkább az. Amikor Benina felkért, hogy olvassam el a Mindig és soha című regényének a nyers kéziratát, nagyon megtisztelve éreztem magam, szörnyen kíváncsi voltam, és nagyon reménykedtem, hogy ugyanúgy tetszeni fog, mint a másik két könyve, amit korábban olvastam. Hála az égnek, nem kellett csalódnom, sőt, szerintem ez eddig Benina legjobb (általam olvasott) regénye. Úgyhogy mikor megkaptam könyv formájában is, örömmel álltam neki újra elolvasni, ezúttal már a szerkesztett, kész változatot.

A történet röviden egy Faith nevű lányról szól, aki a bátyjával együtt véletlenül belekeveredik egy maffiaügybe, elrabolják őket, és brutálisan megkínozzák. Amikor kiszabadulnak, mindketten teljesen össze vannak törve testileg-lelkileg, ám még mindig nincsenek biztonságban. Tanúskodniuk kell ugyanis kínzóik ellen, akik ezt meg akarják akadályozni. Faith-nek és a testvérének külön kell válniuk, Faith pedig új személyazonossággal, új külsővel, a tanúvédelmi program keretében új életet kezd egy kisvárosban. Azt gondolja, egyszerűen csak meghúzza magát a tárgyalásig, ám arra nem számít, hogy egy imádnivaló testvérpár megzavarja a terveit.

Kétszer olvasva

Ahogy fentebb is írtam, elsőként a nyers kéziratot olvastam, aztán most könyvként is belevetettem magam Benina történetébe. Többen megkérdezték, hogy nem volt-e így már unalmas a könyv számomra, és azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt az, sőt. Teljesen más élmény volt könyvként újraolvasni a történetet. Nyers kéziratként is tetszett, de könyvként még élvezetesebb volt számomra. Ugyanúgy képes volt érzéseket kiváltani belőlem, talán még erőteljesebbeket is, mint elsőre. Például simán képes voltam bőgni másodszori olvasáskor Faith és Zach azon beszélgetésén, amelyben fontos szerepet játszott egy gyerekeknek szánt telefon is.

Erőteljesség

Ami a legjobban tetszett a regényben, hogy bármilyen érzelmet is váltott ki belőlem az egyes jeleneteivel, haragot, félelmet, iszonyatot, gyengédséget, izgalmat, mindig erőteljesen tette. Ha kínzási jelenet volt, akkor forgott a gyomrom, és összehúztam magam kicsikére. Ha aranyos-megható jelenet volt a gyerekkarakterrel, Zach-kel, akkor teljesen tócsába olvadtam. A romantikus jelenetek szintén megolvasztottak, csak más értelemben, az erotikusak pedig… nos, hát igen… azok is igazán erőteljesre sikeredtek. Kevés ember tud jó erotikus jeleneteket írni, de Beninának ez nagyon megy.

Benina tökéletesen megválogatta azokat a kifejezéseket, amelyekkel a legerősebb érzelmeket tudta kiváltani belőlem. A stílusa egyszerre könnyed és gördülékeny, mégis igazán minőségi.  

Szerethető főszereplők jó kémiával

Faith az egyik legerősebb női karakter, akiről eddig olvastam, főképp, hogy a történetben csak egy 17-18 éves lány. Olyan testi, lelki kínzásokat kell átélnie, amibe én biztosan beleőrülnék, és szerintem ezzel az emberek többsége is így van. Persze, ő is beleroppan, de ahelyett, hogy feladná, és egy sarokban összegömbölyödve töltené az életét, minden félelme ellenére talpra áll, megerősödik, és éli tovább a mindennapjait.

Az egyébként szintén nem könnyű mindennapjait. Ugyanis a kínzásokkal szerintem simán felér az, hogy minden napjának minden egyes percét abban a tudatban kell élnie, hogy bármikor rátalálhatnak, és a pokol kezdődik előröl.

Bray azt hiszem, olyan fiatal férfi, akire mind vágyunk. Képes a mély érzésekre, az elköteleződésre, türelmes, kedves, megértő, hűséges és védelmező. Faith nem is találkozhatott volna jobb emberrel, aki segít neki legyőzni az életét megkeserítő árnyakat. Egyetlen jelenet volt a regényben, amelyben nem igazán értettem a reakcióját, a sikátoros jelenet. Első reakcióként talán még érthető is az, ami átfutott az agyán, de max egy percen belül rá kellett volna jönnie, hogy hülyeség, ami felmerült benne. Ismerte Faith helyzetét, tudta, hogy sok mindenről nem beszélhet neki a lány a saját és Bray védelmének érdekében, tudta azt is, hogy lelkileg mennyire sebzett, szóval fogalmam sincs, miért gondolta róla azt, amit.

Romantikus szál esetében egyébként mindig az a nagy kérdés számomra, hogy vajon érzem-e a szikrát a két szerelmes között. Nos, itt határozottan éreztem. Minden jelenetükben, mozdulatukban, megszólalásukban ott volt az a bizonyos vibrálás. Faith és Bray tökéletesen passzolnak egymáshoz. Azok a jelenetek pedig, amelyekben Bray áttöri Faith páncélját, és segít neki megszabadulni a múlt árnyaitól, igazán jól sikerültek. Bray annyira gyengéd, megfontolt, önmegtartóztató és figyelmes. Egyszerűen tökéletes, ahogyan viselkedik.
 
Érdekes mellékszereplők

Bár Faith-t és Bray-t is kedvelem, a kedvenc karakterem a történetből Zach, Bray súlyos betegséggel küzdő kisöccse. Rengeteg olyan regényt olvastam már, amelyben szerepelt cuki gyerekkarakter, de azt kell mondanom, Zach a legédesebb kölyök, akihez eddig szerencsém volt. A jelenetektől, amelyekben szerepelt, egyszerre kellett vigyorognom, sírnom, és mindegyikbe kicsit beleszakadt a szívem. Imádom Zach-et!

Crayne ügynök, Faith FBI-os testőre is nagyon szimpatikus volt a maga morgós maci módján. Így harminchárom évesen, bevallom őszintén, számomra ő is a vonzó férfi karakterek közé tartozott. Igazi apatípus, aki foggal-körömmel védelmezi a „lányát”. Igazán megszerette Faith-t, és hiszem, hogy valóban az életét adná azért bármikor, hogy megóvja őt. Nagyon érdekel egyébként, hogy milyen a valódi életében, amikor nem játszik szerepet a tanúvédelmi program felügyelete közben. Tényleg van felesége, ahogyan Faith véli? Mi az, amit az egyik beszélgetésükkor eltitkolt Faith elől? Remélem, hogy a folytatásból ezek is kiderülnek.

Seth elsőre igazi beképzelt macsónak tűnik, bár én az első perctől sejtettem, hogy nem annyira vészes, mint amilyennek mutatja magát. Ahogyan azt is, hogy azért szemétkedik Jane-nel, mert bele van zúgva. Ami a leginkább tetszett benne, hogy igazán jó barát, és nagyon jól bánik Zach-kel.

Piper olyan, mint Seth. Elsőre az ember ezt gondolja róla, hogy egy tipikus buta, felszínes, könnyen kapható kiscsaj, aztán szép lassan kiderül, hogy ez egyáltalán nincs így. Neki is megvannak a szomorú, sötét titkai, amelyeket mosoly és könnyelmű viselkedés mögé rejt. Nagyon klassz, hogy Seth és Bray teljesen önzetlenül gondoskodnak róla és vigyáznak rá.

És persze nem hagyhatom ki Faith bátyját, Josiah-t sem. Ugyanazokat a szenvedéseket kellett átélnie, mint a húgának, ugyanis pszichopata elrablóik ugyanolyan módon, ugyanazokon a helyeken sebezték meg őket. Nem is tudom eldönteni, mi lehetett a rosszabb számukra, a saját fájdalmuk, vagy a szeretett testvér fájdalma. Mivel a történet nagy részében a két testvér el van szakítva egymástól, jó lenne a következő részben kicsit többet is megtudni Josiah-ról, mert nagyon szerethető, érdekes karakternek tűnik.

Pszichopaták

A Főnök és az emberei igazi pszichopata gonoszok, akik szó szerint élvezik mások szenvedését. Nem azért kínozzák a testvérpárt, mert ki akarnak szedni belőlük valamit, hanem egyszerűen csak azért, mert így tartja kedvük. A pénz, a kapcsolatok kimentik őket még a leggonoszabb tetteik következménye alól is, ami szomorú, de hűen bemutatja, hogyan is működnek a dolgok a valóságban. Sajnos, ha az ember elég gazdag, vagy befolyásos ember rokona, barátja, akkor bármit megúszhat.

Bár a Főnökről és az embereiről nem kapunk meg minden információt, nem tudjuk, kik is ők pontosan, milyen alvilági ügyeletekkel foglalkoznak, nekem ez nem is igazán hiányzott a történetből. Így is tökéletesen átjött a kínzások kegyetlensége, Faith és Josiah lelki törései, a rejtőzködésük fontossága.

A regényt azoknak ajánlom, akik szeretnének egy izgalmakkal és romantikával teli, minőségi történetet olvasni.

Kedvenc karakterek: Zach, Faith, Bray, Crayne.

Kedvenc jelenetek: az összes Zach-es jelenet.

Kedvenc idézetek:

„- Szexi vagyok, nem?
Forgattam a szemem, de azért jó testvér lévén bólintottam.
- A legszexibb.
- A sebhelyeim is azok, ugye? Nem torzultam el miattuk. Nem undorodsz tőlem, amikor megöleled a tökéletes testemet.
- Fúj… - nevettem fel csendesen.
Josiah hirtelen elkomolyodott, és a hüvelykujjával végigsimította az arcomon húzódó heget.
- Akkor te is éppen ilyen szexi és gyönyörű vagy. Még sokkal inkább az, mint bárki a világon. Oké?
Hálás voltam a kegyes hazugságért, ezért bólintottam.
- Oké, ha te mondod.
- Én mondom – helyeselt, és elengedte az arcom. – Abban a pillanatban, amikor más hímnemű is ilyen szavakkal közelít feléd, azonnal rúgd tökön az illetőt. Különben kénytelen leszek beverni a képét!”

„- (…) Ha valami bajod van Brayden viselkedésével, elé állsz és számon kéred. Jogod van hozzá, hiszen a testvéred.
- És mi lesz, ha megharagszik, vagy rám kiabál?
- Akkor megvered – feleltem nemes egyszerűséggel. Ezzel sikerült halvány mosolyt csalnom sápadt arcára. Bizonyára elképzelte, ahogy ő, a kis tökmag, megsimogatja az ő nagy tesóját néhány ütéssel. – Ehhez is jogod van, mert…
- Ő a tesóm.
- Így van. Látod, érted te ezt. Azt a marhaságot viszont kiverheted a koponyádból, mert tudom, hogy nem igaz.
- Tudod?
- Igen, ezt biztosan tudom. Brayden nagyon szeret téged. – Úgy láttam, megnyugodott. Talán csak arra volt szüksége, hogy ezt hallja valakitől.
- Kár, hogy hamarosan meghalok. Jó lett volna kicsit tovább élni, hogy többet tudjak veled beszélgetni.”

„- Ez mit keres itt? – nézett ár a vállam felett Seth.
Fel sem pillantva feleltem:
- Soha nem láttad, nem számít kicsoda! Amikor legközelebb találkoztok, nem fogod megismerni!
(…)
- Szellem, vagy mi a pöcsöm? – Seth dohogva megindult a sofőrülés felé.”

„- Te Frankie vagy?
Hallottam a kérdést, de túl bizarrnak tűnt a gondolat, hogy nekem szól, így figyelmen kívül hagytam.
- Te Frankie vagy? – ismételte, mire végre ránéztem. Élénkkék pillantása végigjárta a karomon és az arcomon a hegeket. A zsák mellett ült, és minden figyelmével rám fókuszált. Rendkívül… zavaró volt. Akármennyire félresikerülten távoztam a raktárépületből, mégsem éreztem magam bazári majomnak.
- Frankie?
Bólintott, majd értetlen pillantásomat látva magyarázatba fogott:
- Régen volt egy barátom, Holly Moore, aki imádta a Monster High-t. Abban volt egy lány, akinek felemás színű volt a szeme, és tele van a teste sebekkel. Ő Frankenstein lánya, azt hiszem.”

„- Örülök, hogy megismertelek, Honey!
Bizalmatlanul szemléltem a kezét. Szinte éreztem Griffin Holmes sürgetését, hogy rázzam már meg. De egy dolog szóba állni valakivel, és egészen más meg is érinteni. Előbb-utóbb minden érintésnek fájdalom a vége.
Végül félretoltam az aggályaimat, és a tenyerembe zártam a kicsi kezet. Megremegtem, amikor óvatosan megszorította, aztán elcsodálkoztam bőrének hűvös simaságán. Zach irányította a mozgásunkat, föl-le mozgatta egymásba fonódó kezünket. Az egész nagyon begyakorlottnak tűnt.
- Ezt is a bátyádtól tanultad? – kérdeztem.
- Nem, ezt apától – felelte, és huncut fények csillantak a szemében, majd egy mozdulattal oldalra fordította a kézfejem, és óvatos puszit nyomott rá. Dicsőséges mosolyt villantott. – Ezt viszont a bátyámtól tanultam.
Nem tehettem róla, ezen már nevetnem kellett.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT
 


Nyereményjáték:

Benina első regénye A Boszorka fénye volt, ezért a mostani játék híres boszorkány karakterekhez kapcsolódik majd. A turné állomásain boszorkány karakterek fényképeit találhatjátok, a feladatotok, hogy beírjátok az adott karakter teljes nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:

01.30. Könyvvilág
02.01. Sorok Között
02.03. Spirit Bliss
02.05. MFKata gondolatai

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

1 megjegyzés:

  1. Épp most fejeztem be, és szótlan lettem tőle. Brutlisan jó könyv, zseniálisan végiggondolt történet, annyi érzéssel, érzékkel és finomsággal megírt, cicoma nélküli regény, hogy addig nem gyógyulok ki belőle, mig nem olvashatom a folytatását!!! ��

    VálaszTörlés