~ Sárga könyves út ~

2021. június 17., csütörtök

Bram Stoker: Drakula – Blogturné



"Üdvözlöm a hajlékomban! Lépjen be bátran és a saját, szabad akaratából!" - A Helikon Kiadó jóvoltából Bram Stoker klasszikusát most új fordításban és gyönyörű új kiadásban vehetjük a kezünkbe. Ha nem riadtok vissza egy jó kis vámpírtörténettől, akkor tartsatok velünk és vegyetek részt a játékban is, hátha ti lesztek az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, egyszer már néhány éve olvastam a Drakulát, de őszintén szólva, nem sok minden maradt meg belőle. Ezért mikor láttam, hogy új kiadásban megjelenik, gondoltam, ideje felfrissíteni az emlékezetemet ezzel a klasszikussal kapcsolatban is.


Véleményem a könyvről

Azt hiszem, a történetet nem kell részletesen elmesélnem, mert hát ki ne ismerné Drakulát, a vámpírok vámpírját. Azért mégis röviden... Egy Jonathan Harker nevű fiatal ügyvéd elindul a Kárpátokba, a Drakula-kastélyba, hogy a tulajdonosnak jogilag segédkezzen abban, hogy Angliába költözhessen. Odaérve jön csak rá, hogy egy szörny csapdájába esett, és fogalma sincs, élve kikerül-e onnét. Közben menyasszonya, Mina otthon várja őt barátnője, Lucy társaságába, aki furcsa alvajárásba kezd, és a fizikai, lelki állapota egyre rosszabbá és rosszabbá válik.

A történet levelekből, naplórészletekből, táviratokból és egyéb írásos dokumentumokból áll össze kerek egésszé. Az összes szöveg, minden szemszög olvasmányos, érdekes, mindegyiknek megvan a maga stílusa, és jól hozzák a viktoriánus kor nyelvezetét, stílusát is. Segítenek, hogy az ember el tudja képzelni maga előtt a tájat, az eseményeket, és átéljen egyfajta sötét borzongást.

Egyébként nagyon éreztem azt, hogy ez egy új fordítás, és szerencsére a jó értelemben. Valahogy sokkal jobban magával sodort ez az új szöveg, mint a régi. Emlékszem, hogy a régi fordítást jóval nehezebben olvastam, döcögősebben haladtam vele, míg ez az új simán beszippantott. Talán, mert modernebb, mint a régi volt, és ez jólesett, otthonosabbnak éreztem.

Amik számomra érdekesek voltak a történetben, azok a női sorsok (és persze a női szexualitáshoz való hozzáállás). Mostanában ezeket mindig megfigyelem a történetekben, és Minának, Lucynak, sőt, még a Drakula kastélyában élő, csak néhányszor feltűnő három vámpírnőnek a megformálása is érdekes és elemzésre méltó.

A másik, ami izgalmas volt számomra, azok dr. Seward feljegyzései. Érdekes bepillantást nyerni egy őrülteket kezelő, bolondokházát vezető orvos fejébe. És általa persze a kezeltje fejébe is. Ezen a szálon is rengeteg érdekes, elemzésre méltó motívummal találkoztam az élettel-halállal, az élet bekebelezésével és körforgásával kapcsolatban.

Az ápoló az imént tudatta velem, hogy Renfieldre súlyos rosszullét tört, és az imént öklendezett fel jó néhány madártollat. – Azt hiszem, doktor – mondta –, hogy megette a madarait. Egyszerűen fogta, és megette őket, mégpedig nyersen!

A cselekményszálat már nagyjából ismertem, de mint fentebb is írtam, sok mindent elfelejtettem az előző olvasás óta, szóval újra végig tudtam izgulni az egész történetet. Persze a felépítése, a cselekmény sodrása más, mint a mai E/3-as vagy E/1-es kalandos regények, amikhez hozzá vagyunk szokva, de ettől még ugyanúgy érdekes volt.

Amik picit lassították néhol az olvasási tempómat, azok a leírások voltak. Például a legelején Harker utazásának a részletes leírása, vagy az újságkivágás szövege a viharról. De ezekből nem volt túlzottan sok, úgyhogy nem jutottam el soha az unatkozásig. 


Hogy tetszett a regény?

Nagyon érdekes volt egy új fordításban újraolvasni és felidézni azokat a részleteket, amiket az évek során már felejtettem. A történet női szemszögből is érdekes, sokat lehet rajta filozofálni, főképp az élettel, halállal kapcsolatban.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a történetet?

Annyi feldolgozása van már ennek a regénynek, hogy elsősorban azoknak, akik kíváncsiak az eredeti Drakula-történetre, de kicsit modernizált, mégis a viktoriánus kort jól visszaadó nyelvezettel és stílusban.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Az évek során temérdek Drakula-film látott napvilágot, mi most ezekből egy-egy képet hoztunk nektek, melyeken színészek a gróf szerepében láthatóak. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a Drakulát alakító színészek neveit.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

06. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 18. Könyv és más
06. 20. A Szofisztikált Macska
06. 22. Booktastic Boglinc

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése