~ Sárga könyves út ~

2021. június 4., péntek

Catherine Leblanc: Megérkezett! – Blogturné



A kistestvér érkezése minden családban hatalmas esemény, de a nagytestvérek számára nem mindig egy könnyű időszak. Catherine Leblanc gyönyörűen illusztrált mesekönyve ezt a témát dolgozza fel, ezzel segítve felkészíteni a gyerekeket, hogy milyen is lesz majd, ha bővül a család. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt a könyvből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Azért, mert nagyon cuki volt a borítón található illusztráció. És mert anno, harmincnégy évvel ezelőtt én is keresztülmentem nagyobb testvérként azon, amin Kismackó a mesében.


Véleményem a könyvről

Tetszik, hogy nagy méretű, kemény borítós, mégsem súlyos, nehéz. Vagyis a kis gyerekkezek is kényelmesen tarthatják, lapozgathatják. Ezenkívül imádom Eve Tharlet illusztrációit, nemcsak a borítón lévőt, hanem a belső oldalakon találhatókat is. Nagyon cukik, aranyosak, családiasak, jó érzéseket keltenek az olvasóban, akár felnőtt, akár gyerek.

A történet Kismackóról szól, aki boldogan éli az életét abban a tudatban, hogy ő a legfontosabb Mama és Papa számára, míg egyik nap ki nem derül, hogy testvére születik. A mackóbaba, Anna teljesen felforgatja a medvecsalád életét. Mamának és Papának állandóan Annával kell foglalkoznia, így nem marad idejük Kismackóra. Ettől persze ő szomorú és dühös lesz.

Az olyan családok többségében, ahol az első után gyorsan jön a második gyerek, ismerős lehet a testvérféltékenység problémája a nagyobbik gyerek részéről. Saját tapasztalatból tudom, milyen pocsék érzés, hogy neked anya (és/vagy apa) a legfontosabb személy az életedben, de ő már kétfelé (vagy még többfelé) osztja a szeretetét és a figyelmét. És persze logikus módon mindig a kisebb kapja a több odafigyelést.

Nagyobb testvérként én is mindig veszettül féltékeny voltam a húgomra. És őszintén szólva, ez a mai napig előtör belőlem időnként. Szeretem őt, de sok mindent igazságtalannak tartok vele kapcsolatban. Szóval tökéletesen megértettem Kismackó szomorúságát, haragját. És azt is, hogy mindezek ellenére ő maga is odavan a kishúgáért. Mert igen, lehet egyszerre szeretni és dühösnek lenni valakire.

Tetszett, hogy a mesében nem próbálták rossznak beállítani vagy elnyomni Kismackó negatív érzéseit. Mert hát, ezek természetes emberi érzések. Normális, ha egy kisgyerek féltékeny, dühös. Még az is, ha mérgében szétrugdalja az építőkockáit. Vágyik a szeretetre, törődésre, de már nem kapja meg olyan szinten, ahogyan arra szüksége lenne.

Persze a szülők is érthetők. A kisebbikről még gondoskodni kell, odafigyelni rá, foglalkozni vele, és ez fárasztó. Már nem jut elég energiájuk, idejük a nagyobbra, annak ellenére, hogy őt is szeretik. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, amelynek köszönhetően mindegyik gyerek ugyanannyit kap. Talán nem is lehetséges, nem tudom... Elviekben el tudnám képzelni, gyakorlatban még nem láttam példát rá a környezetemben.

Ez a mesekönyv amellett, hogy cuki, nagyon jó arra, hogy a nagyobbik testvérek tudják, nincsenek egyedül az érzéseikkel. Sok más nagyobb gyerek is átmegy ugyanezen, nincs ebben semmiféle szégyellnivaló. A lényeg a negatív érzésekkel kapcsolatban mindig az, hogy mit kezdünk velük. Hagyjuk, hogy belevigyenek minket a rosszba, vagy megpróbáljuk kordában tartani őket, és igyekszünk jó emberekként cselekedni.

Kismackó is rájön erre, amikor közeledni kezd a kishúgához, és meglátja benne a pozitívumokat.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon aranyos történet, nagyon fontos témát dolgoz fel, és imádom az édes illusztrációkat.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Elsősorban azoknak a családoknak, ahol most fog megszületni vagy nemrég született meg a második testvér. A nagyobb testvéreknek jól jöhet az a megerősítés, hogy nincsenek egyedül az érzéseikkel.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvek fülszövegeit találjátok, amelyekek testvérvárás témáját dolgozzák fel. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Fülszöveg a játékhoz:

A már megismert Mimi izgatottan várja kistestvére születését. Amikor végre teljesül a nagy álma, és valakinek a nagytestvére lehet, csalódottan tapasztalja, hogy az anyukája figyelmén ezentúl már mindig osztoznia kell az új jövevénnyel.


Állomáslista:

05. 29. Csak olvass!
06. 02. Utószó
06. 04. Spirit Bliss - Sárga könyves út
06. 06. Veronika’s Reader Feeder

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése