~ Sárga könyves út ~

2021. október 16., szombat

Susan Dennard: Igazságboszorka (Boszorkafölde 1.) – Blogturné



A Könyvmolyképző elhozta nektek Susan Dennard New York bestseller listás sorozatának, a Boszorkaföldének az első részét, az Igazságboszorkát. Tartsatok a Blogturné 7 bloggerével, olvassátok el az értékeléseket, a sorozathoz tartozó extrákat és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!


Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszöveg volt az, ami felkeltette a figyelmemet. Úgy reméltem, hogy egy jól felépített, egyedi, izgalmas fantasytörténetet olvashatok majd.


Véleményem a könyvről

A történet Safiyáról és Iseultról szól, akik nem akarnak mást, csak egy saját otthont és boldogan élni. Ám állandóan bajba keverednek, és az életükért kell menekülniük. Safiya igazságboszorka, vagyis meg tudja állapítani, hogy ki mond igazat, és ki nem. Iseult pedig fonálboszorka, látja az emberek között szövődő fonalkákat, vagyis hogy ki miképpen kapcsolódik a másikhoz.

Először nézzük a regény erősségeit. A két lány természetben nagyon különbözik egymástól, de mindketten igazán belevalók. Sosem adják fel, bármi történik, harcolnak önmagukért, de főképp egymásért. Szerethető karakterek mindketten, és nagyon jó példaképek az olvasó lányoknak. A barátságuk, fonaltestvéri kötelékük példaértékű, tényleg bármit megtennének a másikért.

A történet másik nagy erőssége a főszereplők mellett a kalandosság. A lányokkal mindig történik valami, állandóan bajba keverednek. Van persze egy fő probléma, de emellett mindig akadnak kisebb viszontagságok, amikből hol szó szerint, hol átvitt értelemben ki kell verekedniük magukat. Olvasás közben nem unatkoztam egyáltalán, mert mindig vártam, hogy vajon ezúttal mi fog történni velük.

Akadt egy kedvenc mellékszereplőm is, Éduán, aki a sötétség és fény határvidékén áll. Elvileg gonosz karakter, gyakorlatilag az ember érzi, hogy több van benne, mint ami elsőre látszik. Bár még nem lehet tudni, hogy melyik oldalt választja, úgy sejtem, hogy olyan lesz végül, mint Piton vagy Loki, egy meg nem értett, sötét lelkű karakter, akiről mégiscsak kiderül, hogy valójában hős. Kíváncsi vagyok, mi lesz vele a folytatásban, mi derül ki a múltjáról, az apjáról, arról, hogy mitől lett olyan, amilyen.

– Vadászni fogok rád – nyögte rekedten.
– Tudom. – A lány a homokba dobta a bárdot, és Éduán mellkasára támaszkodva feltolta magát. A vérboszorka bordái recsegtek-ropogtak, a gyomra összepréselődött. A lány nem volt könnyű, Éduán szervei pedig péppé váltak.
– Megöllek – folytatta.
– Nem. – A lány szeme összeszűkült; még feljebb tolta magát, a testét beragyogta a holdfény. – A-a-a-zt... – Köhögött, aztán megtörölte a száját. – Azt nem hiszem.

A regény világa is elég érdekesnek tűnik, bár egyelőre még nem minden állt össze teljesen, de reménykedem benne, hogy a hiányosságok majd ki lesznek pótolva a folytatásban. Tetszik, hogy a boszorkáknak különféle képességeik vannak, mert valahányszor előkerült egy, mindig kíváncsian vártam, mire képes. Aztán van egy jóslat is valami Kahr Ávenről, ami igazából nem egy, hanem két személyt takar, és a Bábjátékosról, akinek a leírása viszont nagyon hasonlít Iseulthoz. A Bábjátékos elvileg sereget gyűjt a hasadtakból (olyan boszorkák, akiknek az ereje széthasította őket, vagyis lényegében meghaltak).

A politikai szál alapja is olyan, hogy kíváncsi lettem, mi is lesz majd az egészből, ki miért melyik oldalra áll majd végül. Volt egy békeszerződés, ami fenntartotta egy ideig a rendet, ám ez most megbomlani látszik. A háttérben mindenki mást akar, másban mesterkedik. Valahogy a szálak mégis mindig Safiyánál és Iseultnál futnak össze, vagy őket akarják megölni, vagy őket akarják megszerezni.

És ezzel el is jutottunk ahhoz, amit nem igazán értek. Ha bármelyik boszorkát kiválaszthattam volna a könyvből, hogy az erejével elérjem a céljaimat, konkrétan bárki mást választottam volna Safiyát és Iseultot leszámítva. Van olyan karakter, aki a szelet tudja irányítani, képes repülni, vagy kiszívni egy másik ember tüdejéből a levegőt. Akad, aki képes manipulálni az ember vérét, ezáltal megállítani a keringését, és ha megsérül, akár súlyosan, a teste meggyógyítja saját magát. És aztán ott van Safiya, aki képes megérezni a hazugságot (de még ezt sem százszázalékosan, mert ha valaki hisz a hazugságban, amit mond, Safiya igaznak érzékeli). És ott van Iseult, aki embereket összekötő fonalkákat lát. Lényegében nem tudtam megfejteni, hogy ők mitől annyira különlegesek, fontosak, erősek.

Persze ott van a Kahr Áven-jóslat, amely nagyon ráillik a két lányra, és ami ha igaz, akkor nagy dolgokra hivatottak, de azok, akiktől menekülnek, vagy nem tudnak a jóslatról, vagy nem tudják, hogy valóban igaz-e. Szóval nekem egyelőre nem állt össze, hogy kiszagolni a hazugságot és emberi kötelékeket látni miért is annyira hatalmas erő, amire mindenki vágyik, nekem ennek a magyarázata egyelőre nagyon hiányzik a történetből, de remélem, hogy a folytatás ad majd valami választ.

Amit még sajnáltam, hogy bár a cselekmény pörgős, vannak olyan részletek, amikbe az író csak belekapott, pedig alapvetően izgalmasnak tűntek, és jobban is kifejthette volna őket. Így kicsit olyan volt az egész, mintha sok izgalmas kép felvillant, aztán eltűnt volna.

Hogy tetszett a könyv?

Kalandos volt, megkedveltem a két főszereplőt, és Éduán karaktere is kíváncsivá tett. Van még bennem némi hiányérzet, várok némi magyarázatra bizonyos kérdésekkel kapcsolatban, de pont ezért vagyok kíváncsi a folytatásra.

Vagyis összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy pörgős, kalandok sorát felvonultató fantasyt olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A sorozat első részében a főszereplőink sok időt töltenek tengeren. Így a játékunk is a tengerekhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy leírás egy tengerről. Megfejtésül a tengerek nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:

Az Indiai-óceán része, Mianmartól délre, Thaiflöldtől keletre található. Különleges hullámairól is ismert, amelyeket belső hullámzásnak vagy szolitonnak is neveznek.


Állomáslista:

10. 10. Utószó
10. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 18. Könyv és más
10. 20. Dreamworld
10. 22. Hagyjatok! Olvasok! – extra

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése