~ Sárga könyves út ~

2021. október 2., szombat

Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála – Blogturné



Az Agave Kiadó egy újabb különlegességet hozott el számunkra, ami nem más, mint Tade Thompson kisregénye, a Molly ​Southbourne ezer halála. A horror és a weird műfaji jellemzőit egyaránt felvonultató, borzongató történetben egy nem mindennapi lány, Molly sorsát ismerhetjük meg, aki szó szerint önmaga ellen harcol, amióta csak él. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem a bizarr, borzongató sztorikat, amik valamiért furcsának tűnnek, és a fülszöveg alapján egy ilyen könyvre számítottam. Ami egyedi lesz, hideglelős, de elgondolkoztat.


Véleményem a könyvről

A történet egy Molly Southbourne nevű lányról szól, aki a szüleivel egy tanyán él, és ha véletlenül vérezni kezd valamitől, létrejön egy hasonmása, egy molly, aki esetenként először kedvesnek tűnik, de végül mindig megőrül, és meg akarja ölni az eredeti Mollyt. Így a lány és a szülei élete másból sem áll, mint aggódásból és a mollyk gyilkolásából.

Az biztos, hogy ez a sztori tényleg egyedi, még sosem olvastam ehhez hasonlót. Egyfelől érdekes az alapgondolat, másfelől alig több mint száz oldalon követhetjük végig Molly életét, vagyis nagyon feszes a történet tempója.

Olvasás közben végig kíváncsi voltam, hogy miért pont Mollyval történik mindez, és vajon van-e valami logikus oka a mollyknak, vagy egyszerű szimbólumok csak a sztoriban, amiket átvitt értelemben kell megfigyelni. Mivel elég realista ember vagyok, ezért örülök, hogy az író végül a logikus magyarázat mellett döntött. Ennek ellenére persze önkéntelenül is elgondolkozik az ember azon, hogy mik is a mollyk.

– Ha valaha is meglátnál egy lányt, aki úgy néz ki, mint te, fuss el. Ha nem tudsz elmenekülni, harcolj. Anyád vagy én majd elintézzük a dolgot, amint odaértünk. Neked futnod és sikítanod kell. Megértetted?
– Ha egy másik Mollyt látok, elszaladok, sikítok és harcolok.
– Így van.
– Apu?
– Igen?
– Nem tudom, hogyan kell harcolni.
– Ne aggódj, arról is gondoskodom majd.

Démoni lények? Rosszul sikerült kísérletek, amelyek hiába néznek ki embernek, mégsem emberiek? Vagy Molly személyiségének olyan kivetülései, amiket ő maga el akar pusztítani? Megölni őket vajon gyilkosság? Ugyanúgy éreznek, félnek, szeretnek, mint az eredeti Molly? Miért akarják mindig meggyilkolni őt? Valamiféle ösztön vezeti őket ebben, vagy céljuk van Molly eltüntetésével? És mi különbözteti meg azt a bizonyos mollyt a többitől? Ő miért más? Tényleg más?

Molly karaktere eléggé bizarr, viszont nagyon realisztikus. Mármint, ha elképzelem, milyen érzés lehet olyan félelemben, stresszben élni, ahogyan ő, látni egy másik személyben önmagunkat, menekülni önmagunk elől, meggyilkolni önmagunkat, teljesen logikus az a fajta zakkantság, ami Mollyt jellemzi. Amikor már a szüleire is gyanakodott, nem tudtam, hogy most őrült meg végleg, vagy valóban igaza van, és ez nagyon para érzés volt még olvasóként is.

A szexuális vonal időnként egy kicsit (na jó, nagyon) bizarr volt. Mintha Molly nem tudta volna megkülönböztetni a mollykat önmagától, egyfajta önfelfedezésként, önkielégítésként használta volna őket. Ezekkel a jelenetekkel nem nagyon tudtam mit kezdeni, ha mollyk üldöztek volna egész életemben, biztos, hogy a nyugis pillanataikban sem jutott volna eszembe semmi erotikus. Szóval igen, bizarr volt.

De talán Molly azért viszonyult így a szexhez, nemcsak a mollykkal, hanem a férfiakkal is, mert tudta, hogy úgysem lesz soha normális, nyugodt élete.

Az utolsó döntését lényegében nem csodálom, bár azt még mindig nem igazán értem, hogy ez a molly mitől lesz más, mint a többi molly.


Hogy tetszett a könyv?

Bizarr volt, egyedi, néhol talán túlságosan pillanatképszerű a rövidsége miatt, és nem is tudom igazán hová tenni magamban egyelőre. Annyi biztos, hogy 1-2 óra alatt elolvastam, mert nagyon érdekelt, mi sül ki a történetből, és nem bírtam letenni. És az is biztos, hogy rendesen elgondolkoztatott.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki élvezni tudja a nagyon elvont, bizarr, de egyedi és elgondolkoztató történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ha már a történet főhőse Molly, mi is a mollyk nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy idézetet, ami egy olyan regényből származik, melynek egyik főbb szereplőjét így hívják. A ti dolgotok, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

Az ember fejében mindenféle gondolat megfordul. Abban rejlik a lényeg, hogy mennyire próbálunk szabadulni tőlük, vagy mennyire cselekszünk azok alapján.


Állomáslista:

10. 02. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 04. Nem félünk a könyvektől
10. 06. Sorok között
10. 07. Booktastic Boglinc

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése