~ Sárga könyves út ~

2021. október 30., szombat

Bojti Anna: A kék ajtó titka – Blogturné



Ennél izgalmasabb még sosem volt az állatkert! Bojti Anna új kötetében most te lehetsz a történet főhőse, rejtélyeket oldhatsz meg, és felfedezheted az állatkert eddig sosem látott titkait is! Vegyél részt te is a kalandban a Blogturné klub bloggereivel, és játssz velünk, hogy megnyerhesd a kiadó által felajánlott kötetet!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nagyon szeretem azokat a gyerekeknek, fiataloknak szóló könyveket, amelyekben nemcsak egy szimpla történet van, hanem játszani, tanulni, szórakozni is lehet olvasás közben. Gyerekként és felnőttként is olvastam már ilyen interaktív, útválasztós könyveket, és akárhány éves is vagyok, mindig lekötnek, jó kikapcsolódást nyújtanak. Ezért úgy véltem, jól el fogom magam szórakoztatni ezzel a kötettel is.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője az olvasó maga. Az anyukánkkal elmegyünk az állatkertbe, ám őt letámadja egy régi ismerős, ezért egyedül kezdünk az állatok nézegetésébe. Találkozunk egy furcsa szakállas emberrel, akiről kiderül, hogy varázsló, és képes minket különböző állatokká változtatni. Ennek köszönhetően rábukkanunk egy rejtélyes versikét tartalmazó papírdarabra, ami azt állítja, elrejtett kincs van az állatkertben, amihez a kulcs darabkáit különböző állatoknál találjuk meg. Mi persze meg akarjuk találni a kincset, így nekivágunk a nagy kalandnak.

A történet a már jól ismert útválasztós módszerrel van feldobva. A történet részei be vannak számozva, és egy-egy rész végén eldönthetjük (vagy a szerencse dönt helyettünk, mert egy-egy résznél elő kell venni a dobókockát), mit csinálunk, merre megyünk tovább. A döntésünktől függ, hogyan alakul a történet, vagyis kicsit mi is hozzátehetünk a sztori "megalkotásához".

Nagyon tetszett, hogy ezúttal nemcsak az útirányt választhatjuk meg, hanem egyéb apróságokkal is feldobta az író a könyvet. A történet során különböző kérdések helyes megválaszolásával, vagy egy-egy bátor, okos döntéssel aranyérméket gyűjthetünk. Ezeket könyvjelzőként tették be a könyvbe, vagyis ténylegesen kivághatjuk és megszerezhetjük őket a játékos olvasás során. A gyerekek imádják az ilyen gyűjtögetősdit, szóval ez egy klassz ötlet volt. Ezenkívül szintén könyvjelzőként a megkeresendő kulcstöredékek is benne vannak a könyvben. Ezeket is kivághatjuk, összegyűjthetjük, és a megfelelő résznél beragaszthatjuk őket a helyükre, ha akarjuk. Az külön klassz, hogy a kulcson további rejtvény található rajzként, tehát értelme is van összerakni a darabokat.

Az, hogy a történet egy állatkertben játszódik, lehetőséget ad rá, hogy a gyerek olvasók szórakozás közben tanuljanak is az adott állatokról, élővilágról. Mit esznek, milyen szokásaik vannak, hogyan élnek, mivel töltik a napjaikat, hol laknak, milyen különös, érdekes tulajdonságaik vannak és hasonlók. Mindezt azonban a mese és játék részeként tudhatják meg, vagyis nem direkt módon verik a fejükbe az információkat, hanem úgy, hogy fel sem tűnik nekik.

A kalandok során mi magunk is állatbőrbe bújhatunk a varázsló segítségével. Ezt nagyon klassz módon, varázsversikékkel tehetjük meg. Ezek a kis versek, valamint a kincskereső papíron található vers simán jó arra, hogy még jobban játékossá tegyük az olvasást. A gyerkőcnek vissza kell ismételnie a sorokat ahhoz, hogy továbbhaladhasson a történetben, ez egyfelől szórakoztató, másfelől felkészíti őt az iskolai verstanulásokra, nem mellesleg pedig fejleszti a memóriáját is.

A könyv végig nagyon kalandos, izgalmas, és mivel egy csomó érdekes állat szerepel benne, a gyerkőcök biztosan imádni fogják. Az illusztrációk is aranyosak, nagyon illenek a történethez. A főszereplőre pedig rá lehet fogni azt is, hogy fiú, azt is, hogy lány, úgyhogy bármilyen nemű is a könyv olvasója, simán bele tudja képzelni magát a főszereplő helyébe.

Az is jó, hogy mivel több úton lehet eljutni ugyanazokhoz a főbb pontokhoz, többször is végigolvashatjuk a gyerekekkel a mesét, mindig kicsit másképp alakítva a történetet. Így ez a kötet nem csak egyszeri olvasásra és szórakozásra jó. Én ezért a könyv írójával ellentétben – elnézést érte, de – azt tanácsolom, hogy a kulcsrészleteket csak vágjuk ki és rakjuk össze, de ne ragasszuk be, mert akkor többször is összegyűjthetjük őket más-más utakat bejárva.

Nem mellesleg nemcsak a kék ajtó titkát fejthetjük meg olvasás közben, hanem egy bűnügyet is. Ugyanis az anyukánkat letámadó régi ismerős valójában rendőr, aki azért van az állatkertben, mert valaki tojásokat lop. Miközben a kék ajtót és a kincset keressük, azt is kideríthetjük, ki a tojástolvaj.


Hogy tetszett a könyv?

Kalandos, játékos és izgalmas volt. Miközben a gyerek olvasók jól szórakoznak a varázslatos kincskereséssel, sokat tanulhatnak az állatokról is. Jó ötlet volt pluszjátékokkal kiegészíteni az alapkalandot (aranyérmék, kulcsdarabok, tolvajkeresés, állatokkal kapcsolatos kérdések, versírás az egyik átváltozáshoz).

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyereknek és játékos kedvű felnőttnek, aki szeretne részt venni egy kalandos, érdekes játékban olvasás közben.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A kék ajtó titka egy olyan interaktív könyv, amelyben az olvasó dönthet arról, hogy hogyan folytatódjon a történet. Mostani nyereményjátékunkban ehhez hasonló könyveket gyűjtöttünk össze, a feladatotok pedig az lesz, hogy a borító egy részlete alapján felismerjétek a megadott könyveket, majd y helyes választ írjátok be a Rafflecopter dobozba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Borítórészlet a játékhoz:


Állomáslista:

11. 28. Utószó
11. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 31. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése