~ Sárga könyves út ~

2021. október 24., vasárnap

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy – Az önfeledt szexualitás pszichológiája – Blogturné



Önmagunk megismerése mind fizikai, mind lelki értelemben kihívás elé állítja az embert. Nagoski hiánypótló kötete a női test és szexualitás világába kalauzol bennünket, ahol aztán gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig önmagunkról gondoltunk. A Libri Kiadó újdonságáról ezúttal öt bloggerünk oldalán olvashattok véleményt és természetesen, ha velünk tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is! :)


Miért választottam ezt a könyvet?

Szerintem nagyon fontos az önfejlesztés, az hogy egyre jobban megismerjük önmagunkat, mert csak ezáltal lehet egyre boldogabb, nyugodtabb, békésebb életünk. És igen, ehhez a szexualitás is hozzátartozik. Ezért úgy gondoltam, érdekes lehet elolvasni egy 21. századi szexológus gondolatait, tapasztalatait, véleményét, aki modern, friss tudással rendelkezik.


Véleményem a könyvről

Nos, volt már néhány fiataloknak szóló felvilágosítókönyv a kezemben tinédzserként, és az iskolában is volt "felvilágosítóóra", de őszintén szólva egyiknek sem vettem túl sok hasznát. És most, Emily Nagoski könyvét olvasva jöttem rá, hogy miért: mert rohadtul elavult dolgokat próbáltak meg tényként beállítani. Megpróbálják elhitetni a nőkkel, hogy egy bizonyos módon kell működniük, mert ha nem, akkor betegek, prűdek, vagy épp kurvák. Nem azt írják le, hogy valójában hogyan is működik a női test, szexualitás, hanem azt, hogy mit várnak el a férfiak, hogyan kéne működnie úgy, hogy az számukra ideális legyen. Emiatt pedig egy csomó nő hibás árunak érzi magát. Fogalmunk sincs, hogyan működik a testünk, fogalmunk sincs, mire vágyunk, fogalmunk sincs, hogyan legyünk boldogok, hogyan szeressük önmagunkat, és hogyan szeressünk mást.

A könyv elsősorban a női szexualitásról szól, én ennek ellenére nemcsak minden nőnek, hanem minden férfinak is ajánlom. Mert szerintem mindkét nem sokat tanulhat belőle nemcsak a szexről, hanem például a kapcsolatokról is.

Nagoski könyvének legfontosabb mondanivalója, hogy úgy vagyunk normálisak és csodálatosak, ahogy vagyunk. Bár ugyanazokból a részekből vagyunk összerakva, mégis mind különbözünk. És ez igaz a szexualitásra is. Ezerféleképpen néz ki a nemi szervünk, és az, hogy méretben, színben, egyéb módon más, mint másoké, nem jelenti azt, hogy ronda vagy beteg. A szexuális működésünk is más és más. Eltérő reakciókat adunk ugyanarra a dologra, egyfelől, mert másképp működik a serkentő- és gátlórendszerünk, másfelől, mert nincs két ugyanolyan kontextus, helyzet.

A másik nagyon fontos mondanivalója a könyvnek, hogy bár a társadalmunk, családunk és a média ezerféle tévhittel gyomokat ültetett el gyerekkorunktól kezdve a "kertünkbe", felnőve már miénk a kert, kigyomlálhatjuk a káros dolgokat, rájöhetünk, hogy hogyan kell úgy gondoznunk a kertünket, hogy az egyre élettelibb, gyönyörűbb és virágzóbb legyen.

És ez az egyik dolog, ami nagyon tetszett a könyvben. Nagoski olyan metaforákkal, szimbólumokkal, példákkal magyaráz el mindent, ami által sokkal jobban meg lehet érteni mindent. A kert metafora az egyik a sok közül, ami igazán megfogott. A női nemi szervet általában olyan szimbólumokkal jellemezték a múltban, amik azt hangsúlyozzák, hogy a férfi befogadására való. Nagoski ezek helyett a kertmetaforát használja. A nemiségünk egy kertecske, amelyet eleinte a családunk és a társadalom gondoz. Kerülnek bele szép virágok (gondolatok, elvek, tények stb.), de káros gazok is (tévhitek, az önszeretetünket gátló korlátok stb.). Felnőve viszont már mi vesszük át a kertünk gondozását, ezért fontos, hogy tudjuk, miképpen tehetjük virágzóvá.

A szimbólumok mellett valós személyek történeteivel is alátámasztja példaként a mondandóját Nagoski. Nyomon követhetjük egy stresszes házaspár szexuális problémáit. A nőnek a gyerekszülés, kemény munka, új tanulmányok miatt nem sok kedve maradt a szexhez. Ez egyfelől elszomorította őt, mert akarni akarta a szexet a férjével, akit egyébként szeret. Úgy érezte, valami gond van vele, hogy mégsem vágyik rá. Másfelől természetesen nem esett jól a férjnek, hogy a nő, akit szeret, nem kívánja vele a szexet. Nagoski által belepillanthatunk abba, hogyan világosodnak meg azt illetően, hogy a feleséggel semmi baj, a férj is normálisan működik, a hiba a kontextusban van.

A másik példát egy fiatal egyetemista pár nyújtotta. A lány a stressztől (ami az egyetemen elég nagy, főképp vizsgaidőszakban) teljesen beindul, a fiúra viszont pont ellenkező módon hat, semmi kedve nem lesz a szexhez. A lány úgy érezte, helytelen, hogy ennyire akarja a szexet, már-már beteges. A fiú úgy érezte, nem elég jó a lányhoz, hiszen nem tudja megadni neki, amire vágyna. Fel kellett ismerniük, hogy nincs gond velük, csak egész egyszerűen teljesen ellentétesen működik a serkentő- és gátlórendszerük. Aztán pedig szép lassan arra is rájöttek, hogy mi erre a megoldás.

A harmadik példa egy leszbikus pár volt. Egyikük nagyon vallásos, konzervatív családból jött, és képtelen volt levetkőzni a gátlásait. Rá kellett jönnie, hogy nem azért, mert baj van vele, hanem mert nem tanult meg bízni önmagában. A kertjébe túl sok gazt ültettek el, amit nem lesz könnyű kigyomlálni, de nem is lehetetlen.

A három pár példája végigfut az összes fejezeten, de rövid példákat is találhatunk, főképp Nagoski diákjaival, ismerőseivel kapcsolatban. Sőt, Nagoski még saját magáról és az ikerhúgáról is mesél példaképpen.

A fejezetek sorra veszik az összes olyan témát, amit Nagoski fontosnak talált. Bár feleslegesnek tűnhet, mert annyira alapdolog, de a könyv elején a nemi szervünk anatómiájáról olvashatunk. Biztosan láttatok már rajzokat felvilágosító könyvekben, esetenként a saját nemi szerveteket vagy másét is megvizsgáltátok már közelebbről. A könyv mégis tud újat mondani, legalábbis számomra mindenképpen tudott. Mert az, hogy láttál valamit, nem biztos, hogy azt jelenti, érted is, miképpen épül fel, hogyan működik. Bennem például a könyv miatt tudatosult, hogy minden emberi lénynek (igen, a férfiaknak és a nőknek is!) ugyanolyan részekből állnak a nemi szerveik, csak épp másképp szerveződnek és működnek. Természetesen ezt Nagoski részletesen ki is fejti, párhuzamba állítja a férfi nemi szerv részeit a női nemi szervével. Ez azért is fontos, mert magyarázatot ad többek között arra, hogy amit elvárnak a nőktől orgazmus tekintetében, az miért hülyeség.

A szexben persze nem csak a nemi szerveink játszanak főszerepet, legalább akkora szerepe van az agynak is. A könyvben erről is részletesen olvashatunk. Nagyon sok stressztől, önvádtól, önutálattól szabadíthat meg minket az a tudás, amit Nagoski a serkentő- és gátlórendszerről ad át nekünk. Megérthetjük ennek segítségével, hogyan is működünk, és megtalálva a megfelelő kontextust, jobbá tehetjük a szexuális életünket.

És akkor eljutottunk a kontextusig, aminek van érzelmi és kulturális része is. Amikor ezeket a fejezeteket olvastam, arra gondoltam, hogy oké, aha, hát ez logikus, de biztos a szokásos semmit nem érő tanácsokat adja majd Nagoski is. Például, ha valaki stresszes a munkahelye miatt, és ebben a rossz kontextusban nem kívánja a szexet, akkor mi legyen? Mondjon fel? A többség úgysem teheti meg. Nagoski azonban nagy meglepetésemre nem a megszokott válaszokat adta. Számomra például hasznos volt, hogy elmagyarázta a stresszciklus működését, és azt, hogyan lehet lezárni. Ez nemcsak az ember szexuális életében hasznos, hanem a mindennapi életben is, hiszen a világunk tele van stresszt okozó dolgokkal, amikkel a legtöbbször félúton elakadunk, aztán csodálkozunk, hogy dühösek, szomorúak, kimerültek vagy fásultak vagyunk.

A kulturális kontextus okozta stressz is hatalmas károkat okoz. Az, hogy miként látjuk a "normális" női testet, és ehhez képest mennyire vagyunk elégedettek a sajátunkkal, nagyban függ a kulturális kontextustól. Elárulom, a nők többsége nem pusztán elégedetlen magával, hanem sokszor egyenesen rondának tartja a testét, utálja, undorodik tőle. És ki tudna egy jót szexelni úgy, hogy negatív érzésekkel viseltetik a teste iránt? De nemcsak ez tesz keresztbe nekünk, hanem egy csomó tévhit is, amit Nagoski tételesen és tudományosan megcáfol a könyvében.

A könyvben különböző feladatokat is találunk, amiket vagy elvégzünk, vagy nem. A kétperces meditációról írja azt Nagoski, hogy ha csak azt fogadjuk meg, már volt értelme megírnia a könyvet. Szóval ezzel kapcsolatban elárulhatom, megpróbálok minden egyes nap két percet a saját légzésem megfigyelésére szánni. De teszt segítségével kideríthetjük, hogy miképpen működik az agyunk serkentő- és gátlóközpontja, valamint, hogy milyen kontextusban tudunk jót szexelni, vagy mely kontextusok okoznak számunkra pocsék élményt. A kötet legvégén pedig találhatunk még két pluszfejezetet. Az egyik lépésről lépésre elmondja, hogyan végezzünk terápiás önkielégítést, a másik azt magyarázza el, hogyan tudjuk elnyújtani az orgazmust.

Én végszóként Nagoski szavaival zárnék:

Igen, normális vagy. Pontosabban nem egyszerűen normális vagy, hanem fantasztikus. Bámulatos. Bátor. Imádni való. A tested gyönyörű, a vágyad tökéletes, úgy, ahogy van.
A titok benned van.
A tudomány is ezt állítja.
Én pedig jótállok érte.

Hogy tetszett a könyv?

Számomra rengeteg új információval, új nézőponttal, tudományos ténnyel szolgált. Segített megérteni magammal kapcsolatban egy csomó mindent, amit korábban furcsának gondoltam, de ma már tudom, hogy teljesen átlagos és normális. Nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, csak azt sajnálom, hogy 37 évesen tehettem ezt, nem pedig 20 évesen. Akkor talán most máshol tartana az életem és a nemi életem, valamint az önmagamhoz való hozzáállásom.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Minden nőnek! A fiatalok szerencsések, hogy fiatalon elolvashatják, de az idősebb nők is nyugodtan vegyék kézbe, mert soha nem késő! És persze a férfiak is nyugodtan forgassák, mert az ő kapcsolatukon, szexuális életükön is segíthet, ha megértik a párjukat és önmagukat.

Ha kíváncsi lettél, ott megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A társadalom felfogásában bekövetkező változásnak köszönhetően egyre több kiadvány jelenik meg a szexualitással kapcsolatban. Nem csak a mennyisége, de a benne megfogalmazott tartalom is átalakul, ahogy egyre nyitottabbá és egyre elfogadóbbá válik a társadalmunk… A mostani játékban a szexualitást górcső alá vevő, régi és új kiadványokból idézünk nektek. A feladatok, hogy találjátok ki, melyik a könyvről van szó, majd a szerzőjét és címét írjátok bele a Rafflecopter doboz megfelelő helyére! :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

A szex legfőbb okai lehetnek: örömszerzés, stresszoldás, új tapasztalatok szerzése, gyermeknemzés, bosszú, előnyösebb szociális státusz elérése, szerelem, kötődés,köszönetnyilvánítás, önbizalomhiány, kényszer, kötelességtudat, energia, vagy konkrétan pénzszerzés.


Állomáslista:

10. 19. Nem félünk a könyvektől
10. 22. Spirit Bliss A Sárga Könyves Út
10. 25. Olvasónapló
10. 27. Booktastic Boglinc

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése