~ Sárga könyves út ~

2021. október 10., vasárnap

Frank Schwieger: Merlin és bandája – Blogturné



A Kolibri kiadónak köszönhetően ezúttal a középkorba, Merlin világába látogathatunk el Frank Schwieger könyvével. Tartsatok velünk a turnén, öt tagunk mondja el a véleményét a sorozat legújabb részéről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt belőle.


Miért választottam ezt a könyvet?

Schwieger sorozatának előző részeit is olvastam, és nagyon szórakoztatónak, érdekesnek találtam mindegyiket, ezért az új, merlines részt sem szerettem volna kihagyni.


Véleményem a könyvről

A könyv felépítése hasonló az előző részekéhez. Minden fejezet elején van egy teljes oldalas rajz az adott mitológiai, történelmi, vagy éppen irodalmi hősről, ezután következik egy kétoldalas kérdőívszerű karakterlap, majd egy rövidebb-hosszabb (de mindenképpen néhány oldalas) történet az adott személyről a saját E/1-es előadásában. Néhány fejezet előtt most találhattunk egyoldalas érdekességeket is, többek között arról, hogy hogyan lehetett valakiből lovag, milyen felszerelésük volt a lovagoknak, miféle varázslényekben hittek a középkori emberek, vagy hogy milyen volt a parasztok és nemesek élete a középkorban.

Az illusztrációkat a megszokott stílusban kapjuk. Igazán feldobják a könyvet, a történeteket, és humorosak is a hozzájuk fűzött megjegyzésekkel. Külön ki kell emelnem az Izoldáról készült rajzot, akit kerekded lánynak rajzolt meg az illusztrátor, és a jellemzésénél az áll, hogy a szépségéről híres. Szerintem klassz, hogy kiléptek a csini, vékony hercegnő skatulyából, és nyomatékosították ezzel az aprósággal azt, hogy egy ducibb lány is lehet igazán szép.

A könyvben 17 fejezet található, mindegyik egyetlen személyt mutat be. Ezek a személyek lehetnek mitikus legendákból származó alakok, mint például Merlin, Arthur vagy Nimué, akadnak történelmi személyiségek, mint például Jeanne D'Arc, és irodalmi művek szereplője is, mint Don Quijote.

A 17-ből 6 lányról/nőről szóló fejezet van csak, ami nem túl sok, de az a 6, ami bekerült a könyvbe, nekem kifejezetten tetszett. Mind erős, belevaló, okos nőkről, lányokról szólt. Volt közülük, aki nagy dolgot vitt véghez (Jeanne D'Arc), de olyan is, aki csak benne volt egy vicces, tükröt mutató csínytevésben (Elisabeth), vagy éppen jótékonykodva, a saját biztonságát is kockáztatva segítette a szegényeket (Marian).

A karakterek által mesélt történetek többségét már korábban is hallottam, úgyhogy ezúttal kevesebb újdonság ért, mint a korábbi kötetek esetében. Most valahogy a sztorik a karakterekhez kapcsolódó legismertebb eseményeket dolgozták fel. Néhány fejezet volt csak, ami képes volt teljesen újat adni nekem. Ez annak volt köszönhető, hogy alapból nem ismertem az adott személyt, akiről a fejezet szólt. Ilyen számomra ismeretlen alak volt Elisabeth és Till Eulenspiegel.

Ennek ellenére, valamiért ezt a kötetet élveztem eddig a legjobban. Talán pont azért, mert jó volt nosztalgiázni régen ismert sztorik fölött, vagy mert bár a történetek ismertek voltak, egy-egy mellékszereplő szemszögén keresztül is megismerhettem ezeket. Például Tell Vilmos történetének egy részét a fia, Walter mondja el, vagy Jeanne D'Arc harcát az angolok ellen a belé szerelmes Jean de Metz katonatiszt szavaiból ismerhetjük meg. Vagyis a sztorikat már ismertem, de a nézőpont mégis új volt számomra.


Hogy tetszett a könyv?

Eddig ez a rész kötött le a legjobban, ismert, de új szemszögből is bemutatott történeteket kaptam.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti a középkori mitológiát, történelmet és a humoros, modern nyelvezetű, de a múltról szóló meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Merlin és barátai kalandjait sok film feldolgozta már. Ezúttal a képek alapján azt kell megírnotok, hogy az adott filmekben mely színész játszotta Merlint. A feladatotok, hogy beírjátok az adott színész nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

10. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 11. Olvasónapló
10. 13. Könyv és más
10. 15. Readinspo
10. 17. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése