~ Sárga könyves út ~

2023. augusztus 13., vasárnap

Jorge Cham–Daniel Whiteson: Az univerzum – Gyakran ismételt kérdések és válaszok – Blogturné



Jorge Cham és Daniel Whiteson második magyarul is megjelent könyvében úgy magyarázzák el a tudományos eredményeket (vagy azok hiányát), hogy mindenki érti! Új könyvükben is röviden, szórakoztatóan és rengeteg vicces rajzzal illusztrálva lebbentik fel a fátylat a testünket alkotó részecskékről, a legtávolabbi galaxisokról és mindarról, ami a kettő között van.
Tartsatok bloggereinkkel ezen a tudományos blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se, ugyanis az Európa Kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a könyvet!


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem azokat a könyveket, amik a hétköznapi emberek nyelvén magyaráznak el tudományos dolgokat. Mert hát, azokat az embereket is érdekelheti a fizika, kémia, csillagászat, matematika és egyebek, akik alapvetően nem tudományos dolgokat tanultak, nem ezen a területen dolgoznak, vagyis laikusok.


Véleményem a könyvről

Az univerzum titokzatos és nagyon érdekes. Szerintem nincs ember, aki legalább gyerekkorában ne foglalkozott volna azzal, mi van az űrben, van-e élet más bolygókon, léteznek-e párhuzamos világok, lehetséges-e az időutazás és hasonlók. A tudósok egyre többet tudnak, tapasztalnak a tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően, de sok olyan felvetés is van, ami megmaradt egyelőre elméleti szinten.

A könyvben humorosan és átlagemberek számára is érthetően adnak választ a könyv szerzői a mindannyiunkban felmerülő, az univerzummal kapcsolatos kérdésekre. A szerzők stílusa tényleg könnyed annak ellenére, hogy komoly tudományos elméleteket magyaráznak meg a könyv lapjain. Hétköznapi példákkal, humoros illusztrációkkal próbálják érthetővé és élvezhetővé tenni az egyébként száraznak és unalmasnak gondolt tudományt. És nemcsak próbálják, hanem sikerült is nekik.

Összesen húsz, az univerzummal kapcsolatos kérdés kerül elő a kötetben. Megtudhatjuk például, hogy vajon miért nem látogattak még meg minket az idegenek (vagy már itt is vannak?), lehet-e belőlünk valahol egy másolat, mi történik, ha beszippant valakit egy fekete lyuk, elpusztíthat-e minket egy, a földbe csapódó kisbolygó, megáll-e valaha az idő, van-e élet a halál után, számítógépes szimulációban élünk-e és mikor ég ki a nap...

Na és a legfontosabb kérdés, hogy E miért egyenlő mc2-tel...

A kérdések közül a legtöbbön én is gondolkoztam már korábban, valószínűleg a sci-fi könyveknek és filmeknek köszönhetően, amiket életem során olvastam és láttam. Az időutazás, a párhuzamos világok, az, hogy van-e olyan ember a világon, aki pont úgy néz ki, mint én, az idegenek létezése és látogatása, a gondolat, hogy valójában csak egy számítógépes szimuláció a világunk és mi magunk is, mind megfordult már a fejemben. Érdekes volt hozzáértő tudósoktól választ kapni ezekre a kérdésekre, mert hát, a regényekben és filmekben van ezernyi elmélet, de azok általában a fantázia szüleményei (sok a valóságban egyáltalán nem is lehetséges, csak az író, forgatókönyvíró fejében), és nincsenek tudományosan megmagyarázva.

Persze a válasz valójában ebben a könyvben sem igazán válasz. Hiszen nincs valódi tudományos bizonyíték a legtöbb feltett kérdésre. Pusztán elméletek vannak, amiket a szerzők végigvesznek, bemutatják nekünk ezeket. Elmondják, hogy milyen körülmények között lennének lehetségesek, levezetik a fizika és matematika segítségével, hogy miknek kéne klappolniuk ahhoz, hogy az adott dolog (pl. időutazás, multiverzum, gonosz hasonmás) valóban létezhessen.

Szóval, ha valaki valódi és megcáfolhatatlan válaszokat akar, csalódni fog, ezek nem léteznek, így könyvet sem lehetne írni róluk. Aki viszont szeret filozofálni és az elméleti felvetéseket a tudomány segítségével megvizsgálni, az imádni fogja ezt a kötetet.


Hogy tetszett a könyv?

Annak ellenére, hogy nyilvánvaló okokból nem ad valódi választ a felmerülő kérdésekre, nagyon érdekes és egyben szórakoztató is volt a könyv. A humoros illusztrációk kifejezetten tetszettek, ahogyan az is, hogy a szerzők hétköznapi példákkal (pl. banán- vagy ananászsmoothie-készítő ikertesó) vázolták fel az elméleteket.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnek az univerzumról elmélkedni, és némi tudományos magyarázat által bepillantást akarnak nyerni a működésébe és a titkaiba.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Minden állomáson Az univerzum – Gyakran ismételt kérdések és válaszok szerzőpárosáról teszünk fel nektek kérdéseket, és a három lehetséges válaszból ki kell választanotok a helyeset! Játékra fel!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Kérdés a játékhoz:

Jorge Cham hogyan váltott „foglalkozást”?

1) szakácsból lett képregényrajzoló
2) karikaturistából lett kutató
3) kutatóból lett karikaturista


Állomáslista:

08. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 16. Könyv és más
08. 19. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése