~ Sárga könyves út ~

2017. február 16., csütörtök

Tündérmese book TAG


Pinokkió - A fiú, akinek megnőtt az orra, ha hazudott  
Hazudtál már egy könyvről, mert szégyellted, hogy tetszett?

Nem, miért hazudnék erről? Ízlések és pofonok különbözőek, és mindenkinek joga van a saját ízléshez, a véleményalkotáshoz, és azt szeretni vagy épp nem szeretni, amit csak akar. Értelmesen, érvelve persze lehet vitázni egy-egy könyvről, mert az még fejlesztő és izgalmas is lehet, de bántani mást az ízlése miatt, teljesen felesleges butaság. Olyan, mintha valakik azon veszekednének, hogy ízlik-e nekik a paradicsom vagy sem. :)

A Szépség és a Szörnyeteg - A lány, aki nem a külsőbe szeretett bele  
Melyik könyvet imádod, annak ellenére, hogy rémes a borítója?

A Harry Potter sorozat nekem meglévő kiadásának a borítói egyáltalán nem tetszenek. Nem mondom, hogy rémesek, csak nem az én ízlésem a stílusuk, és láttam már milliószor jobb borítókat az újabb kiadásoknál. De nem a borító a lényeg, a történetet imádom, teljesen mindegy, milyen „ruhába” van öltöztetve.

Hófehérke - Akire a szépségéért vadásztak  
Vettél már meg könyvet csak a borítója miatt, és ha igen, mi volt az?

Émile Zolától a Germinal című könyvet elsősorban a Könyvmolyképző Kiadó borítója miatt választottam ki magamnak egy akció során. Imádom a zöldnek azt az árnyalatát, ami a borítón dominál, és a rajz is gyönyörű rajta. Ritkán érdekel a könyvborító, de ez esetben hála az égnek, hogy elcsábított, mert imádtam a regényt. Olyannyira, hogy utána megvettem a Nanát és a Hölgyek örömét is ugyanabban a stílusú kiadásban.

Csipkerózsika - Akit elátkoztak, hogy aludjon, majd az igaz szerelem csókja ébresztette fel  
Melyik a kedvenc könyves párod?

Jelen pillanatban Rowling Cormoran sorozatából Cormoran és Robin. Igaz, egyelőre hivatalosan nem mondhatók párnak, de elég erős jelek vannak arra, hogy idővel azok lesznek. Robin vőlegénye úgyis egy kisebbségi komplexusos, hímsoviniszta idióta, szóval remélem, hogy Robin minél hamarabb elküldi őt végleg a fenébe, aztán összejön Cormorannal. :)

A kis hableány - Aki feladta az életét a szerelemért  
Szoktál kipróbálni új műfajokat vagy inkább maradsz azoknál, amelyeket ismersz és szeretsz? Ha kipróbáltál már újakat, melyik volt az utolsó ilyen könyv?

Mindenevő vagyok a könyvek terén is, úgyhogy sokféle műfajú könyvet olvasok. Eléggé unalmas is lenne számomra, ha mindig csak ugyanolyan műfajú történeteket olvashatnék, egy idő után tuti besokallnék, és megunnám az adott műfajt. Az utolsó könyv, amit egy új műfajban kipróbáltam Jandácsik Páltól az Állatok maszkabálja volt. Előtte sosem olvastam még furry krimit, de igazán érdekes volt és tetszett. Szóval érdemes mindig kipróbálni az új dolgokat, mert ha szemellenzővel járunk, akkor sok jó történetről maradhatunk le.

Hamupipőke - Aki elvesztette a cipőjét éjfél után  
Melyik volt az utolsó könyv, ami miatt fennmaradtál egész éjszaka?

Sosem maradok fent egész éjszaka, még egy könyv miatt sem. Egyszerű az ok, szörnyen migrénes vagyok, és ha egy teljes éjszakát ébren kéne töltenem, akkor utána egy hétig nyögném a következményeit. Viszont olyan már volt, hogy előbb ágyba bújtam csak azért, hogy éjfélig olvashassak. Legutóbb Felix Saltentől a Bambi című könyv vett rá erre. A kezembe került, és csak úgy belenéztem poénból. Egy könnyed mesére számítottam a Disney feldolgozás alapján, de rá kellett jönnöm, hogy az eredeti mű inkább egy felnőtteknek való mese. Lévén, tökéletesen bemutatja az állatok világán keresztül a mi világunk zsarnokait és elnyomottjait, a hímsoviniszta világ férfi- és nőszerepeit és családképét. Azt gondoltam, hogy majd néhány oldal után megunom ezt az előzetesen mesének hitt történetet, aztán úgy beszippantott, hogy mire észbe kaptam, már ki is olvastam.

Rapunzel - Akit bezártak egy toronyba  
Melyik volt a legrosszabb könyv, amit az elmúlt hónapban olvastál?

A legrosszabb? Rapunzel miatt nem vagyok biztos benne, hogy ez nem egy elírás-e, és valójában a leghosszabb akar lenni… Szóval válaszolok mindkét változatra. Négy könyvet olvastam az elmúlt hónapban, ebből egyik sem volt konkrétan rossz. Még azt sem tudom megmondani, melyik tetszett a legkevésbé, mert annyira különböző könyvekről van szó, hogy nem tudnám egymáshoz hasonlítani őket minőségben. A leghosszabb könyv pedig Meyertől A vegyész volt, ami 470 oldalas.

Aladdin - A szegény fiú, aki egy dzsinnt talált  
Melyik volt az utolsó "könyvkincs", amit találtál?

A Bambi. Az Instagramon fut egy könyves kihívás, amin részt veszek, és ehhez fotóztam le egyik nap. Véletlenül került a kezembe a könyvespolcokon való kutakodás során, miközben fotóalanyt kerestem, de örülök, hogy előkerült és elolvashattam, mert nagyon tetszett.

Alice Csodaországban - A lány, aki a nyúlüregbe esett  
Melyik könyv olvasása során érezted úgy, hogy egy teljesen új világba csöppentél?

Legutóbb a Trónok harca világa ragadott meg úgy igazán. Ismerős világ, hiszen nagyon hasonlít a mi középkorunkhoz, mégis teljesen egyedi és új. Martin részletekbe menően kidolgozta az egész világot, térképet és családfákat készített hozzá, és mindezeket meghintette zseniális karakterekkel és cselekményszálakkal.

A békakirály - Az elvarázsolt herceg, aki újra emberré vált  
Melyik volt az a könyv, amelyikről azt gondoltad, hogy utálni fogod, de végül mégis megszeretted?

Hűha, sok ilyen volt. Az éhezők viadala sorozattól azért féltem, mert tartottam tőle, hogy a nyelvezete, stílusa túl egyszerű lesz az ízlésemhez mérten. Az emlékek őre sorozatról úgy gondoltam, fiatalabbaknak való elsősorban, ezért nem biztos, hogy én, felnőtt fejjel igazán élvezni tudom majd. Sőt, először még a Trónok harcáról is azt gondoltam, hogy nem nekem való! :D Amikor Magyarországon mindenki rákattant, azt hittem, ez egy férfitörténet, ami úgysem köt majd le. Hála az égnek, nem szoktam a saját előítéleteimre sem hallgatni, mert ha ott is vannak bennem, tudom, hogy nagyrészt butaságok, és adtam neki egy esélyt. Milyen jól tettem! :)

Jancsi és Juliska - Akik elvesztek az erdőben és egy boszorkány elfogta őket  
Melyik testvérpár (fiú-lány) a kedvenced és miért?

Aria és Havas Jon a Trónok harcából. A karaktereik nem a kedvenceim, de nagyon kedvelem őket együtt, testvérként. A jelenet, amiben Jon odaajándékozta Tűt Ariának, imádnivaló volt. Ahogyan az is megható, hogy Aria egyedül ettől az ajándéktól nem képes megszabadulni, amikor senkivé akar válni. Igaz, nem sok jelenetük van együtt, lévén már a történet elején elválnak útjaik, mégis összeköti őket a szoros testvéri szeretet.

Piroska - Akit a nagymamának öltözött farkas felfalt  
Melyik könyvben csalódtál azután, hogy beleszerettél a borítóba és a fülszövegbe?

A király beszéde című könyv okozott csalódást. A film tetszett, Colin Firth-t imádom (és ő van a borítón), és biztosan én voltam félretájékozott, de azt gondoltam, hogy a könyv egy regény lesz. Ehhez képest száraz történelemkönyv-szerű szöveget kaptam, ami néhány érdekes tényt leszámítva, összességében nagyon unalmas volt számomra.

Rumpelstilskin - Akinek senki sem tudja a nevét  
Melyik az a könyv, amelyiket imádod, de nem kapott elég figyelmet?

Anna Gavaldától az Együtt lehetnénk és a Vigaszág. Nagyon kevesen ismerik Magyarországon Gavalda regényeit, pedig zseniálisak. Szerintem sokkal-sokkal több figyelmet érdemelne nálunk is.

A TAG-et az alábbi oldalról szedtem: Addicted to the books

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése