~ Sárga könyves út ~

2018. január 25., csütörtök

Férfikarakterek, akiket nem értem, miért szeretnek a nők Top 5+1


Megesett már veletek, hogy ti visítva menekültetek volna az ellenkező irányba egy könyvbeli férfikarakter elől, és mégis azt láttátok, hogy más lányok, nők totálisan odavannak érte. Nem a színészért, vagy azért, mert az adott karakter összetett és érdekes, hanem mert férfiként vonzónak találják a karaktert. Velem már jó párszor megesett az ilyesmi. Össze is szedtem néhány olyan karaktert, aki elől én futnék, mint a villám, míg mások, számomra érthetetlen módon, az ágyába vágynak.


 1. Ramsay Bolton (Trónok harca)

Az egyik legpszichopatább, legijesztőbb karakter, akivel valaha könyvek lapján találkoztam. Nincs semmi logika, stratégiai ok a kegyetlenkedései mögött, sőt, sokszor politikai értelemben kárt okoz saját magának, csak mert nem képes visszafogni a benne élő szörnyet. Élő emberek nyúzása, nemi erőszak, brutális kínzások és gyilkosságok vannak a számláján. Mégis vannak olyan nők, akik nemcsak zseniálisnak látják, de valamiféle bizarr romantikus vonzódással is nézik őt. Pedig ha létezne, és valaha az ágyába kerülnének, ők sem végeznék túl szépen…




2. Khal Drogo (Trónok harca)

Egy olyan vademberről beszélünk, aki megvásárolt rabszolgafeleségnek egy 13 éves kislányt. Hangsúlyozom, egy 13 éves kislányt! Többször megerőszakolta, ami Dany elmondása alapján testileg és lelkileg is sebeket és fájdalmat okozott neki. Nem mellesleg egy olyan kegyetlen gyilkosokból álló horda kegyetlen gyilkos vezére, akik élvezettel mészárolnak le gyerekeket, nőket, férfiakat, és ha valakit mégis életben hagynak, azt megerőszakolják, rabszolgaként használják. Lehet, hogy Dany ideig-óráig képes lett volna hatni Drogóra, de ez nem tartott volna sokáig. Drogo ugyanis nem engedhette meg magának, hogy az emberei azt lássák, gyenge férfi, akit egy nő irányít. Szóval vagy le kellett volna gyilkolnia az összes emberét, vagy azok gyilkolták volna meg őt, vagy, ami a leglogikusabb, Drogót egy idő után egyáltalán nem érdekelte volna, hogy mit szeretne Dany. Értem én, hogy a sorozatban Drogót játszó színész jól néz ki, de a szép külsőtől nem lesz senki jó ember is. Ha Drogo külsőleg csúnya férfiként lenne leírva (és csúnya színész játszaná a filmben), mindenki másképp viszonyulna hozzá. Akkor a karakterét romantizáló nők már annak látnák, ami: egy gyereklányon többszörös erőszakot tevő kegyetlen, gyilkos banda kegyetlen, gyilkos vezetőjének.




3. Christian Grey (A szürke ötven árnyalata)

Egy férfi, akit az izgat fel, ha tárgyként használhatja, teljesen az irányítása alá vonhatja, és fizikailag durván bántalmazhatja a nőket. A szörnyű gyerekkor és a tinédzserkori molesztálás egy idősebb nő által, lehet erre ok, de semmire nem mentség. Ahogyan egy sorozatgyilkos számára sem mentség, hogy gyerekkorában bántalmazták. Christian Grey nem egy a felek által kölcsönösen vágyott és élvezett BDSM játék résztvevője, hanem egy agresszív, elnyomó, bántalmazó férfi. Hogy miért? Mert az uralkodási vágya nem pusztán az ágyra és néhány órára korlátozódik, hanem kiterjed az adott nő életének minden egyes területére és percére. Az pedig, hogy képes a terhes feleségét is verni a saját élvezete miatt, egyszerűen megbocsáthatatlan még úgy is, hogy a nő beleegyezik a dologba (mi mást tehetne egy ilyen kapcsolatban?). Ugyanis a gyerek mindent érzékel, amit az anya, és nem valószínű, hogy számára élvezet lenne a fájdalom. Sőt, az ilyesféle fájdalomtól akár fizikai vagy szellemi/lelki baja is lehet később. Ki tudja, hogyan hat egy ilyen méhbeli szörnyű élmény egy gyerekre… Szóval lehet, hogy egyes nők számára ez az egész romantikusnak tűnik a könyv lapjain, de a valóságban a fejem merném tenni rá, hogy 99%-uk az első néhány ütés után sírva menekülne az adott férfitól, és lehet, hogy egész élete során kihatással lenne a szexuális életére ez az „élmény”.

4. Damian (Papírhattyú)

Nagyon sajnáltam a kisfiú Damiant azokért a szenvedésekért, amiket átélt. Sok mindent megértettem vele kapcsolatban, és sok mindent meg tudtam volna bocsátani neki. De azt, hogy egy ártatlan lány meggyilkolásával, később tervet változtatva pedig a megcsonkításával akar bosszút állni a lány apjának tettei miatt, na, ezt nem. A regény pszichológiai része nagyon érdekes volt, igazán élveztem, de ha Damian valódi férfi lenne, biztosan nem akarnék a közelében lenni, főképp nem az ágyában. Aki képes elrabolni, megalázni, éheztetni, megcsonkítani egy szerencsétlen lányt, az rossz ember, és nem érdemel bocsánatot, gyengéd érzelmeket pedig még annyira sem.




5. Jacob (Twilight)

Nos, igen, a listámon ő az elfogadható kategóriába tartozik, mert egyáltalán nem rossz ember, mégsem értem, mi lehet az oka, hogy ennyi nő odavan érte. Mármint persze az őt játszó színész hasizmán kívül. Ugyanis szerintem azokon az izmokon és a farkassá váláson kívül nincs Jacobban semmi különleges. Egy totál átlagos tinisrác, aki rákattan egy lányra, és képtelen megérteni, hogy a nem az nem. Ez pedig számomra nemcsak, hogy nem vonzó, hanem egyenesen taszító. Egy férfi igenis értse meg, ha visszautasították (bármi is legyen a visszautasítás oka), és legyen már benne annyi méltóság, hogy nem fut pitiző kiskutyaként (vagy farkasként) az adott lány után, hanem továbblép. Vagyis legyen Férfi. Ne pedig kisfiú. Jacob márpedig az én számomra ez utóbbi kategóriába tartozik még, így a hasizmok ellenére sem tudnék egy hajszálnyit sem vonzódni hozzá.




+1 Jamie Fraser (Outlander)

Jamie azért került +1-ként a listámra, mert részben értem, miért kedvelik a nők. Megvannak a maga erényei, amik szimpatikussá teszik, bátor, védelmező, elvhű, hűséges, önfeláldozó. Ám bármennyire is szeretném őt igazán kedvelni, nem tudom elfelejteni neki a „nevelési célzatú” veréshez való hozzáállását. Egy régimódi világban él, ahol az apa által a gyerek és feleség megverése normálisnak számít, ám én, a modern kor embere pontosan tudom, hogy ez rossz. Egyelőre még csak az első könyvet olvastam, de szívből remélem, hogy Claire megérteti Jamie-vel, hogy egy nő vagy gyerek elverése, csak mert szerinte rosszat tett, nem megfelelő mód a nevelésre. Ha sikerül ezt elérni nála, akkor végre én is beállhatok az őt imádók sorába. Addig meg csak reménykedem, hogy a folytatásban megváltozik majd a gondolkodása a témáról, ugyanis nagyon szeretném őt igazán szeretni…




Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz


3 megjegyzés:

  1. Jacobbal kapcsolatban nagyon másképp látom a dolgot. Szerintem mint barát, próbál Bella mellett lenni, noha igen, ott van a szerelem benne, ráadásul Bella folyton hülyíti, mindig dob neki egy kis reményt, magához húzza, ha el akar szakadni tőle, tesz valamit, amivel visszavonzza, megcsókolja... Oké, Jacob csapatban vagyok, ez tény, és haragszom is Meyerre azért, hogy megromanticizálta Edwarddal a non-con kapcsolatát, s hogy Jacob kikerüljön a képből - akit olvasás közben nekem abszolút az volt az érzésem, hogy megkedvelt és rájött, hogy inkább való Bella mellé XD -, bevésette neki Renesmeet, de ha belegondolok Jacob helyébe, nehezen tudok rá haragudni, hogy ő se tudta Belláról eldönteni, veled vagy nélküled a helyzet.

    Nálam Edward az, akire negatívan tekintek, mert zsarolással és befolyásolással ér el Bellánál szinte mindent, ráadásul teljesen idiótaként kezeli Bellát, és az egyetlen dolog, ami miatt égetően vonzódik hozzá, az az, hogy nem lát a fejébe, egyébként nincs semmi a kémián túl - bár nekem az is érthetetlen - közöttük.

    Egyébként Drogo miatt akartam hozzászólni. XD

    A sorozatban erősen javítanak a helyzetén és a személyisége is pozitív irányba indul, aztán felismeri Danyben az erőt is. Így nem csoda, hogy nők százai rajonganak érte és szemet hunynak a kegyetlensége felett, főleg, mert ez el is választja egyre jobban a hordájától. Nyilván nem elhanyagolható Momoa sem, de a sorozatban szerintem viszonylag hamar túlesünk azon a részen, hogy erőszakol, gyilkol, és a tette pozitív szemszögbe kerülnek - pl. amikor megöli Viseryst.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tény, hogy Bella is hülyíti Jacobot, és az ő viselkedését is elég gáznak tartom, de az emberben legyen méltóság, és ha nemet mondanak neki, vagy nyilvánvalóan hülyítik, akkor küldje el az illetőt egy bizonyos helyre. Persze, ez nem mindig könnyű, főképp, ha az ember még fiatal, de éppen emiatt tartom Jacobot még csak egy fiatal kölyöknek, nem pedig férfinak. Egy férfi szerintem másképp reagált volna. :)Egyébként nem rossz srác, csak az én szememben még tényleg csak egy kölyök, kölykökhöz pedig nem tudok vonzódni.

      Edward... Tudod, érdekes lenne egyszer újraolvasnom a történetet, mert évekkel ezelőtt én nem éreztem azt, hogy Edward uralkodni akarna Bellán. Viszont azóta én is sokat értem, idősebb lettem, sok dolgot megtapasztaltam, és érdekelne, hogy most, érettebb fejjel milyennek látnám Edwardot. :) Majd egyszer újraolvasom, és meglátjuk... :)

      Drogóval kapcsolatban pedig... Háááát, én csak minimálisan éreztem, hogy Drogo személyisége kevésbé szörnyű a sorozatban, mint a könyvben. Egyfelől Dany valóban képes hatni rá, de ahogy fentebb is írtam, ez csak ideig-óráig tarthat, mert az emberei miatt Drogo nem engedheti meg magának, hogy egy nő irányítsa. Másfelől, igen, én is utáltam Viseryst, viszont amit Drogo vele tett, az megint csak egy vadember tette. Ami részben érthető, de semmiképpen nem pozitív változás. Pozitív változás az lett volna, ha elfogják Viseryst, és valamiféle bíróság elé állítják, ami majd kirója rá a büntetését.

      Törlés
    2. Igen, Jacob még csak kölyök, ebben teljesen egyetértünk. =)

      Ugyanezen gondolkodtam, hogy újra kéne olvasni - főleg a negyedik részt, amit ugye a filmben totál összekavartak. =D Akárki fújolta, az sosem változott bennem, hogy szerettem ezt a sorozatot minden hibájával, és imádom a mítoszújításait is, szimbolikáját.

      Te hallottál/olvastál róla, hogy bele vannak szőve a mormon vallás elvei? Vagy hogy Jacob tulajdonképpen allegorikusan egy meleg fiatal, aki küzd a vonzalma ellen, majd "meggyógyul"? Főleg emiatt is újra szeretném olvasni.

      Olvasni (vagy filmet, sorozatot nézni) szeretek ilyen vademberekről, mint Drogo, meg írásban is szeretek velük dolgozni, de a való életben én sem kultiválom őket. Engem lenyűgöz a nyers, brutális, erőszakos férfikarakter fikciókban, életben messze kerülöm őket. Valószínűleg ezért szeretem azt a jelenetet is, amikor megkoronázza Drogo Viseryst. =)

      Ha már itt tartunk, szerinted ki illene Danyhez?
      Én, bevallom, nem vagyok kibékülve Jonnal, és nem a vérfertőző kapcsolat miatt, hanem mert számomra erőltetett ez a páros (bár egy jó fanficben el tudom képzelni, hogy imádnám őket). Másfelől Jon igazából egy szerencsés tökfej, aki szép lassan érik be. =) De lehet, hogy túlságosan szerettem Ygrittel. X)

      Törlés