~ Sárga könyves út ~

2018. szeptember 29., szombat

Bajzáth Mária: Én, senki, segítség - Blogturné


A mesékből sosem lehet kiöregedni, ezért a Blogturné Klub három bloggere kézbe vette a Bajzáth Mária szerkesztésében megjelent “Én, senki, segítség” című mesegyűjteményt, és elindult a világ népmeséinek világába. Tartsatok Ti is velünk, vegyetek részt a nyereményjátékon, és a turné végén a könyvet megjelentető Kolibri Kiadó jóvoltából meg is nyerhetitek a mesekönyvet. 

Mostanában nagyon rákattantam a gyerekeknek szóló történetekre, mesékre. Talán, mert kevesebb az időm olvasni, és ezek a rövidke történetek szórakoztatóak, tanulságosak, és viszonylag gyorsan olvashatók. Szóval, amikor megláttam, hogy kijött az Én, senki, segítség című népmesegyűjtemény, azonnal kaptam is az alkalmon.

Kiknek szól?

Bajzáth Mária mesepedagógus kiskamaszok számára válogatta össze a könyvben lévő meséket, vagyis ezek 9 évtől felfelé ajánlottak. Ahogy olvastam a történeteket, én is körülbelül így lőttem volna be a célkorosztályt, ugyanis a mesék nyelvezete, stílusa, mondanivalója inkább a nagyobb gyerekeket kötheti le, a kicsiknek (néhány koraérett gyerkőctől eltekintve) talán még túl bonyolultak.

Az viszont jó, hogy felső korhatárt nem jelöltek a könyvön, mert szerintem nemcsak a kiskamaszok élvezhetik a kötet meséit, hanem a fiatal felnőttek, felnőttek, sőt az idősebbek is. Ha nem is tetszik mindenkinek mindegyik mese, biztos vagyok benne, hogy talál a sok történet között jó párat, amely miatt úgy érzi majd, hogy érdemes volt kézbe vennie a könyvet.

Miért fogott meg?

Őszintén szólva, a magyar népmesékért sosem voltam oda. Gyerekként sem igazán kötöttek le, és ez felnőttkoromra sem változott, inkább olvastam Hófehérkéről, Hamupipőkéről, A kis hableányról vagy Piroskáról, semmint a legkisebb fiúról, aki elment szerencsét próbálni, és elnyerte a királylány kezét vagy Mátyás királyról, aki álruhában járta az országot. Ám ez a könyv mégis érdekesnek bizonyult számomra, és örülök, hogy módomban állt végigolvasni.

Egyfelől voltak benne klassz, tanulságos mesék, amelyek elgondolkoztattak, kuncogást váltottak ki belőlem. Másfelől nagyon sokszínű gyűjteményt sikerült összehozni mindenféle szempontból.

A meséket téma szerint gyűjtötte fejezetekbe Bajzáth Mária, a teljesség igénye nélkül olvashatunk többek között a barátságról, összefogásról, igazmondásról és hazugságról, az időről, életről és halálról, különleges lényekről és a mese erejéről.

Ezen kívül a mesék származási helye is nagyon változatos. Található a kötetben néhány magyar népmese, de ezek mellett rengeteg más nép, népcsoport meséi is bekerültek. Ismerteké is, mint például a kínai, japán, német, koreai, olasz, cigány, de olyan (számomra legalább is) soha vagy ritkán hallott népeké is, mint pl. az eszkimó, tibeti, jávai,irokéz, munduruku, kadiueu, burját vagy a guaraní.

Szerencsére a könyv végén van egy klassz térkép, amely segít abban, hogy mindegyik népet, népcsoportot el tudjuk helyezni a világban.

Szóval ezek a mesék nemcsak a történetük tanulságával tanítanak az olvasónak fontos dolgokat, hanem különböző népek életvitelét, gondolkodásmódját, a különböző témákhoz való viszonyulását is kicsit megismerhetjük belőlük. Hiszen már az is nagyon sokat elmond egy népről, hogy milyen témát választ a meséihez, a gyerekeinek milyen tanulságokat tart fontosnak átadni.

Kedvenc

Kedvenc fejezetet, pontosabban témakört nem igazán tudnék kiválasztani a könyvből, mert mindegyik fejezetben volt olyan mese, ami kevésbé fogott meg, és olyan is, ami nagyon tetszett. Viszont kedvenc mesém volt, mégpedig A hónapok című olasz mese, amely arról az egyszerű, mégis nagyszerű tanulságról szól, hogy: „A jó mindig elnyeri méltó jutalmát.” Sajnos ez az életben nincsen mindig így, de jólesik az embernek legalább olvasni arról, hogy aki kedves, megbocsátó és mindenben, mindenkiben képes meglátni a jót, azt az élet (vagy ebben az esetben a hónapok) megjutalmazzák.

A könyvet kiskamaszoknak, gyermeklelkű felnőtteknek és gyakorló magyartanároknak is szívből ajánlom.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT
 


Nyereményjáték:

A kötethez tartozó nyereményjátékunkban a Népmesekincstár további köteteivel kapcsolatos kérdéseket találtok az egyes állomásokon. A feladatotok, hogy a helyes megoldást a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok. Kellemes ismerkedést a sorozat további köteteivel is!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kérdés a játékhoz: Mi a címe a Népmesekincstár kiegészítő sorozata (Népmesekincstár Plusz) első, mindmáig egyetlen megjelent kötetének, mely 400 találós kérdést és talányos meséket közöl a világ minden tájáról?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09. 25. Szembetűnő
09. 27. Deszy könyvajánlója
09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

1 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom azóta megjelent a következő rész is A rabbi és az oroszlán címmel, de lehet rosszul emlékszem.

    VálaszTörlés