~ Sárga könyves út ~

2018. szeptember 13., csütörtök

BTK születésnapi turné - 5 évesek lettünk


Fennállásának ötödik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hisz ti is részesei vagytok ennek az élménynek.
Ennek örömére kezetekbe adtuk a gyeplőt, teret engedhettetek legkíváncsibb éneteknek és tabuk nélkül kérdezhettetek tőlünk. Most pedig rajtunk a sor, hogy megválaszoljuk őket.

Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.


Mielőtt válaszolnék a kérdésekre, szeretnék néhány mondatot mesélni nektek arról, hogyan is csatlakoztam a Blogturnéhoz, mit gondoltam róla előzetesen, és mit gondolok róla most.

Nos, amikor elkezdtem újra aktívan vezetni a blogomat, fel sem merült bennem, hogy esetleg BTK-s lehetek. Aztán Rácz Tibi meghívott külsősként egy turnéra, amit megtisztelőnek, de egyszeri alkalomnak hittem, ám miután lement a turné, legnagyobb meglepetésemre, Tibi újra megkeresett, és megkérdezte, lenne-e kedvem végleges tagként csatlakozni.

Őszintén szólva először kicsit féltem, mert nem tudtam, milyen is lesz ez az egész, kívülállóként csak annyit láttam a BTK-ból, hogy hatalmas munkát végeznek a tagok. Épp ezért bennem volt a kétség, nem lesz-e túl nagy falat számomra az állandó tagság, bírom-e idővel, energiával, olvasási kedvvel, nem érzem-e végül kényszernek egy-egy könyv elolvasását. De meghallgattam a tagság feltételeit, amik nagyon szimpatikusak voltak, és úgy gondoltam, annyira megtisztelő egy ilyen csapathoz tartozni, hogy megéri belevágni. Végül is, mi történhet, maximum elbukom útközben…

Ahogy tag lettem, az első megérzéseim nagyon pozitívak voltak, mert egy végsőkig segítőkész társaságba kerültem. Lehet, hogy nem egyezik teljesen az ízlésünk, más könyveket szeretünk, más a véleményünk egy-egy történetről, de ez egyáltalán nem vita tárgya. Amikor valamiben segíteni kell, akkor biztos, hogy akad legalább egy tag, akire számíthat az ember.

Szerencsére a félelmeim is alaptalannak bizonyultak. Egyelőre egy percig sem éreztem azt, hogy kényszerből kell olvasnom valamit a turnék határideje miatt, és belefásulnék a dologba. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy a többiekhez hasonlóan kiválaszthattam, hogy mit is akarok elolvasni, és így szinte csak olyan könyv került a kezembe, amire valóban kíváncsi voltam, másfelől annak, hogy hála az égnek, sikerült úgy alakítanom az életemet, hogy abba beleférjen az olvasásra szánt idő is.

Szóval szeretek BTK tag lenni, mert jó a csapat, és mert olyan könyvek kerülhetnek így a kezembe, amikről lehet, hogy egyébként nem is hallanék, holott igazán szórakoztatóak, sőt, több közülük örök nyomot hagyott a lelkemen és az életemen.

És most jöjjenek a kérdések… :)

Történt már olyan, hogy egy könyvet nagyon nem szerettetek, mégis közepesen értékeltétek, mert időközben befolyásolt titeket a többiek véleménye?

Nem befolyásol senki véleménye. Volt már olyan, hogy én imádtam valamit, a többieknek meg egyáltalán nem tetszett, és fordítva, de ez nem volt kihatással arra, amit a könyvről írtam, és a többieket sem befolyásolta az én véleményem. Hála az égnek, teljesen elfogadjuk egymás ízlését, és ha el is mondjuk azt, hogy nem értünk egyet a másikkal egy-egy könyv kapcsán, azt nem vitatkozás, hanem értelmes vita szintjét tesszük.

Olykor előfordul, hogy olyan könyvekről is írtok, aminek nem szeretitek a műfaját. Miért van ez?

Én mindenevő vagyok műfajok, zsánerek tekintetében, ha valami jó, akkor jó, és kész. Szóval sosem írtam még olyan könyvről, aminek alapból nem szerettem volna a műfaját, zsánerét. Hogy a többiek hogy vannak ezzel, azt nem tudom, de véleményem szerint nem baj, ha az ember néha kilép a komfortzónájából, és megpróbálkozik valamivel, ami addig nem állt túl közel hozzá. Lehet, hogy egyszer csak rájön, hogy az adott műfaj, zsáner nem is annyira rossz. Ha pedig mégsem, legalább megpróbálta…

Van olyan könyv, aminél epekedve várjátok a folytatást (de az csak nem akar eljönni)?

Ó, de még mennyire! Bloggerek vagyunk, de közben könyvmolyok is, úgyhogy ugyanúgy tudunk rajongani egy-egy könyvért, és ugyanúgy tudunk epekedni egy-egy folytatásért, mint bárki más. Én pl. baromira várom Kincaidtől A kárhozott folytatását, de Rowling Cormoran-krimijének a 4. részéért is majd megveszek.

Több fantasy turnét szeretnék, lehetséges? :)

Sokan vagyunk a Blogturné Klubban, és sokféle az ízlésünk. Talán ennek köszönhető, hogy nem egy irányba mutatnak a turnéink, és már nem csak a fantasy van előtérben. Megértem, ha valakinek ez a kedvenc zsánere, ám őszintén szólva én örülök a változatosságnak. Szeretek sokfélét olvasni, szépirodalmat, szórakoztató irodalmat, novellát, mesét, felnőtteknek való regényt, fiataloknak való regényt, és szinte az összes zsáner érdekel, ha az adott könyv minőségi. Szóval biztosan lesznek fantasy regényes turnék, de én azért megmaradnék a magam részéről a sokszínűségnél. :)

Van úgy, hogy nagyon szerettek egy írót, de az aktuális könyvét utáljátok? Ha igen melyik könyv az?

Hmmm... Gondolkodom, de olyan szerintem nincs, hogy szeretek egy írót, de az egyik könyvét utálom. Olyan van, hogy az egyik könyve nem fog meg annyira, mint az összes többi, de azt sem utálom, csak nem szeretem annyira. Pl. Anna Gavalda esetében a regényeit imádom, de a novelláskötetei annyira nem fogtak meg. Nem utálom őket, de nem is szeretem.

Használsz könyvjelzőt? Mit?

Gyűjtöm a különböző könyvjelzőket. Van egy csomó sima papírkönyvjelzőm, de vannak különleges darabok is fémből, ruhaanyagból, hajtogatott papírból, horgolt fonálból stb. Olvasás közben a sima papírkönyvjelzőket szoktam használni, mert a különlegesek inkább díszként funkcionálnak számomra.

Szoktál jegyzetelni olvasás közben?

Jegyzetelni nem, de kis papírdarabokkal vagy post-itekkel megjelölöm a kedvenc idézeteimet, hogy aztán megoszthassam őket veletek. Na meg persze, fejben „jegyzetelem” a történettel kapcsolatos gondolataimat és érzéseimet. 

BTK-s tagtól kapott kérdésem:
Van valamilyen rituáléd az olvasáshoz? Ha igen, milyen? (pl. időpont, evés-ivás, beleolvasás a végébe, ülés-fekvés… :D)

A legjobban az ágyamba kuporodva szeretek olvasni félig ülő, félig fekvő helyzetben, és általában esténként, amikor már nincs erőm a monitort bámulni, viszont még aludni sem tudok. Enni vagy inni nem szoktam könyv közelében, mert tudom magamról, hogy béna vagyok, és megőrülnék, ha összekoszolnám az egyik könyvemet véletlenül. :D És a könyvek végébe sem olvasok bele soha, mert szeretek izgulni azon, hogy mi történik majd, valamint elméleteket gyártani, találgatni azt, hogy mi egy-egy rejtély megoldása, vagy hogyan alakul a karakterek sorsa végül. Nem tudom, ez rituálénak számít-e, de mindig bejelölöm a kedvenc idézeteimet, valamint mindig nagy gonddal választom ki, hogy melyik könyvbe melyik könyvjelzőmmel jelöljem, hol is tartok éppen.  


Nyereményjáték:

6 meglepetéskönyv kerül kisorsolásra! Minden állomáson egy-egy bloggerünk jellemzőit találod, ami alapján meg kell tippelned, kiről van szó és beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, utána automatikusan újat sorsolunk.

Leírás a játékhoz:

A könyvek világában menedékre talált blogger leginkább a romantikus könyveket habzsolja, nem számít, hogy mai vagy történelmi, humoros vagy sírós, misztikus vagy valós, illetőleg fiatal vagy éppen idősebb karakterekről szóló történetről van szó. 2016-ban csatlakozott a csapathoz.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09.08. Függővég
09.11. Dreamworld
09.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.14. Könyv és más
09.15. Never Let Me Go
09.16. Könyvvilág
09.17. Ambivalentina
09.18. Zakkant olvas
09.19. Hagyjatok! Olvasok!
09.20. Betonka szerint a világ...
09.21. KönyvParfé
09.22. Olvasónapló
09.23. Insane Life
09.24. Szembetűnő
09.25. A Szofisztikált Macska

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése