~ Sárga könyves út ~

2018. szeptember 16., vasárnap

Frank Schwieger: Zeusz és bandája - Blogturné


A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a görög mitológia legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a görög istenségeket, és halandókat, akiket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub öt bloggere belevetette magát a Zeusz és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia. Tarts velünk, és a turné végén, ha az isteni szerencse is úgy akarja, te is megnyerheted a könyv egyik példányát.

Frank Schwieger Zeusz és bandája – Görög mitológia újratöltve című könyve a témájával és a klassz borítójával fogott meg magának. Már diákként is nagyon szerettem a görög mitológiáról szóló történelem és irodalom órákat, de az egyetlen görög mitológiás könyv, amit anno a kezembe vehettem, nagyon száraz és unalmas volt. Szóval kíváncsian vártam, vajon ez a könyv tényleg a fiatalokhoz szól-e. Fel tudná kelteni a kíváncsiságukat a témával kapcsolatban, tudja őket úgy tanítani, hogy azt észre sem veszik, mert közben jól szórakoznak?

A könyv felépítése

Mielőtt kézbe vettem volna a könyvet, azt gondoltam, hogy csak a legfontosabb görög istenekről lesznek benne történetek. Ez a könyv azonban nemcsak az isteneket, hanem a görög mitológiában fontos szerepet játszó halandókat is bemutatja.

A fejezetek három részből állnak, az elsőn egy illusztráció található az adott istenről vagy halandóról, mellette pedig találó tulajdonságait sorolja fel a szerző röviden, pár címszó, mondat segítségével. Ez segíthet, hogy egy diák könnyen megjegyezze, ki minek az istene, vagy miről híres a görög mitológiában, hiszen vizuálisan látva maguk előtt sokkal könnyebben megmaradnak a fejükben ezek az adatok.

Ezután jön egy karakter adatlap szintén klasszul illusztrálva, amelyből megismerhetjük az adott isten vagy halandó nevét, családját, lakhelyét, fontosabb tulajdonságait jobban kifejtve, azt, hogy mihez ért a legjobban, és mi az, amit utál. Ezek a karakterlapok úgy vannak megírva, mintha az adott isten vagy halandó töltötte volna ki őket. Humorosak, könnyedek, érdekesek és szintén sokat segítenek abban, hogy bizonyos adatokat könnyebben megjegyezzenek a diákok.

Végül következik egy átlagosan 5-6 oldalas történet, amelyben az adott isten vagy halandó maga meséli el az életét, kihangsúlyozva életének egy legfontosabb, kiemelt pillanatát. A stílus itt is fiatalos, humoros és könnyed. Egy diák biztos, hogy szívesebben olvassa majd, mint egy száraz, unalmas, tankönyvi szöveget.

A könyv elején egyébként található egy üres karakterlap, amelyet a könyv tulajdonosa tölthet ki saját magáról, valamint a könyv végén vagy egy térkép, amelyen megkereshetjük egy-egy mitológiai történet helyszínét.

A nyelvezet

A könyv nyelvezete fiatalos, lévén fiataloknak szól. Ami nagyon klassz. Ám volt néhány szó, kifejezés, ami számomra túlzás volt, mert bár sok fiatallal vagyok körülvéve, én ezeket a kifejezéseket sosem tőlük, hanem inkább a tanulatlan, buta, nem túl kulturált környezetből érkező emberektől hallottam.

Szóval jó az irányvonal, de a fordítás szövegén még lehetett volna kicsit csiszolni, hogy megmaradjon a fiatalos nyelvezet, de azért ne csússzunk át egy bizonyos határon.

Szerencsére ezt a határt tényleg csak néhány szó és kifejezés lépte át számomra, a szövegek nagy része élvezhető és valóban vicces.

Az erotika az élet része

Olvastam néhány értékelést a könyvről, amelyben kifogásolták, hogy egy fiataloknak szóló könyvben miért jelenik meg az erotika témakör. Nos, nekem ezzel egyáltalán nincsen bajom. Köztudott volt már nekünk is diákkorunkban, hogy az ókori istenek szerették a szexet. Sokszor a perverz vagy mostanra már egyenesen törvénytelen és elítélendő változatát is.

Ez a téma élethez és a mitológiához tartozik, és ha hitelesen akarunk tanítani, nem lehet cenzúrázni a dolgot, lévén, úgy érthetetlen lenne a legtöbb mitológiai történet. Ami fontos, hogy legyen egy felnőtt, akár tanár, akár szülő, akivel esetleg a felmerülő kérdéseket meg lehet beszélni.

Egyébként a könyvben ezek a szálak egyáltalán nincsenek részletesen kifejtve. Van néhány utalás arra, hogy ki kivel feküdt össze, de konkrét szexjelenettel nem találkoznak azok a fiatalok, akik a kezükbe veszik ezt a könyvet.

Férfiak és nők

12 női és 12 férfi isten és halandó található a könyvben, vagyis teljes az egyenlőség, aminek nagyon örülök. Ahogyan annak is, hogy mindegyikük nagyon emberien lett leírva. Megismerhetjük mind a nők, mind a férfiak jó és rossz tulajdonságait is, egyik nem sincsen idealizálva, a másik fölé emelve.

A férfiak és a nők között is vannak szimpatikus és kevésbé szimpatikus személyek. A kedvencem mégis egy nő, Dido, aki az eszével szerzett a népének új otthont átverve az adott terület eredeti királyát, aki lenéző és gúnyos volt vele, amikor ő segítséget kért tőle.

A legkevésbé szimpatikus címen egy nő és egy férfi isten osztozik. Athénét a bölcsesség istennőjének is tartják, ám az, hogy nem képes elviselni a vereséget, és beismerni, hogy valaki más (Arakhné) jobb valamiben (a szövésben), mint ő, nem vall túl nagy intelligenciára. Zeusz a másik, akit nagyon nem tudok kedvelni. Az, hogy a felesége mellett folyton más nők után kujtorog, egy dolog, ám az, hogy ezeknek a nőknek egy részét elrabolja és megerőszakolja, elfogadhatatlan egy 21. századi, európai gondolkodású ember számára. Szóval nem is értem, miért ő a főisten, amikor nem más, mint egy mocskos, erőszakos perverz. Ha női isten lennék, tutira legalább megpróbáltam volna letaszítani a trónjáról.

Fiataloknak szóló könyv?

Nos, igen, ez a könyv elsősorban a fiataloknak szól, ám ez nem jelenti azt, hogy a felnőtt olvasók nem élveznék. Számomra is szórakoztató volt a kötet, ám leginkább az mutatja, hogy egy felnőttet is meg tud fogni magának, hogy bevittem magammal a munkahelyemre, hogy a szünetekben olvasni tudjam, de a munkatársnőm annyira rákattant, hogy végül ő olvasta napokon keresztül a szüneteiben.

A könyvet a fiataloknak, gyakorló magyar és történelem tanároknak és fiatalos lelkű felnőtteknek ajánlanám.

Kedvenc „karakter”: Dido

Kedvenc jelenet: amikor Dido átveri az őt lenéző királyt.

Kedvenc idézetek:

„A tanáromat Kheirónnak hívták, elég öreg volt, de néhány nap után már egyáltalán nem zavart a külseje sem. Egyedül a patacsattogását nem tudtam megszokni. Meg a lócitromot. Minden teli volt vele. De hát a kentaurok már csak ilyenek.” (Akhilleusz)

„Sokan azt hiszik, hideg vagyok, mint a jég, keményszívű és kegyetlen. Erre csak azt mondhatom: igazuk van! Jobb is, ha nem kötözködtök velem!” (Artemisz)

„– De hisz ez nevetséges! – próbálkoztam. Még egy tyúknak is nagyobb helyre van szüksége. Több mint százan keresünk új hazát. Hát így kell bánni a segítséget kérő menekültekkel?” (Dido)

„Később Iarbasz még házassági ajánlatot is tett nekem! De köszönettel visszautasítottam. Arra a megállapításra jutottam ugyanis, hogy férfiak nélkül is egészen jól tudok kormányozni, és egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy bármelyik pasi meg tudna győzni ennek az ellenkezőjéről.” (Dido)

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT  


Nyereményjáték:

Te mennyire ismered a görög istenségeket? Képben vagy, Zeusz népes családjával? Most letesztelheted magad! Minden blogon találsz egy leírást Zeusz egyik gyermekéről és neked rá kell jönnöd, hogy kiről is esik szó. A turné végén megnyerheted a három példány egyikét Frank Schwieger Zeusz és bandája könyvből. Készen állsz, hogy bebizonyítsd, hogy te vagy az Olümposz legnagyobb ismerője?

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Leírás a játékhoz:

Én vagyok maga a bölcsesség meg a jog istennője, de ennyivel nem lehet elintézni. Én vagyok az istennője a művészeteknek, az igazságos háborúnak, a kézművességnek, és természetesen minden ügyvéd és jogi szakember hozzám imádkozik, ha a bíróság ajtaján lép át.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09. 14. Zakkant olvas
09. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 18. Dreamworld
09. 20. Olvasónapló
09. 22.  KönyvParfé

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése