~ Sárga könyves út ~

2018. október 15., hétfő

Karen M. McManus: Lehull a lepel - Blogturné


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Karen M. McManus debütáló kötetét: Lehull a lepel címmel. A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett. Nyolc bloggerünk véleményét olvashatod a blogturnén, és ha jól válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Sok szerencsét! 

Karen M. McManus Lehull a lepel című könyve a fülszövegével fogott meg. Kedvelem az olyan ifjúsági regényeket, amelyek valamiféle titokra, krimi szálra épülnek, de közben a fiatalok mindennapi problémáival is foglalkoznak. Szóval kíváncsi voltam, vajon ez a regény hogyan építi be a krimit a sztorijába. A könyv borítója sajnos nagyon rosszul sikerült szerintem, de ez tipikusan az a könyv, aminél a belbecs a fontos, nem a külső, mert belbecse viszont nagyon is van!

A történet öt fiatalról szól, akiket délutáni elzárással büntetnek az iskolában, mert az óráikon mobiltelefont találtak náluk. Hiába állítják mind az öten, hogy a mobil nem az övék, valaki csőbe húzta őket, az elzáró tanár nem hisz nekik. Így kénytelenek a délutánt egy terembe zárva tölteni, ahol is egyikük hirtelen meghal. A rendőrség szerint gyilkosság történt, az elkövetőnek pedig a teremben kellett tartózkodnia. De vajon ki lehet a gyilkos?

Fontos témák

A regényben több fontos téma is előkerül a karaktereknek köszönhetően. A rossz családból származó, elhanyagolt, rossz útra lépő fiatalok, a megfelelési kényszer okozta stressz, a párkapcsolati elnyomás és bántalmazás vagy épp önmagunk elfogadásának és másokkal való elfogadtatásának problémája. Mindezt az igazán érdekes, jól kidolgozott, sokrétű karaktereknek köszönhetjük, akik a krimi szál mellé behozzák a saját életük mindennapi gondjait is.

Az ember azt gondolná, hogy ha ennyi témát vetnek fel egy regényben, akkor túlzsúfolttá válhat, de szerencsére ez itt nem így történt. Az írónő pont jól adagolta a témákat, a megfelelő helyen, a megfelelő módon és a megfelelő ideig beszélt róluk.

Karakterek

Ez talán az első regény, amelyben az összes főszereplő karakternek sikerült megfognia. Mindegyiküket megkedveltem, és mindegyikük élete, cselekményszála érdekelt.

Bronwyn az okos lány a suliban és a családjában. A szülei sokat várnak tőle, ő is sokat vár magától, hiszen az egyik legjobb egyetemre készül. Az élete mégsem fenékig tejfel. Egyfelől a megfelelési kényszer elég nagy terhet tesz a vállára, másfelől a húga súlyos beteg volt kiskora óta, és épphogy csak túlélte, szóval ez is eléggé megviselte lelkileg Bronwynt. Bár ez utóbbi hála az égnek nem történt meg velem, a megfelelési kényszert és az „okos gyerek szindrómát” teljesen megértem. Ha az embertől a maximumot várják, akkor egy ötös alát is tragédiaként él meg, nemhogy azt, ha veszélybe kerül az egyetemi jelentkezése.

Addy gyönyörű, okos, fiatal lány, aki rossz fiúnak adta a szívét. A barátja buta dekorációként tekint rá, akinek még azt is ő mondja meg, hogy milyen ruhát vegyen fel (ha megfagy benne, kit érdekel…). Addy anyja az, aki lényegében benne tartja a lányát ebben a lélekromboló kapcsolatban, lévén, az anya kapcsolatfüggő, aki azt gondolja, egy nő élete mit sem ér, ha nincs mellette egy férfi. Addy nővére szerencsére már rájött arra, hogy az anyja bolond és a nézeteivel csak tönkreteszi Addy életét is, úgyhogy próbál hatni a húgára, és megértetni vele, hogy amiben benne él, az nem szerelem, hanem bántalmazó kapcsolat.

Nate volt az egyik kedvenc karakterem. Az anyja elhagyta, az apja alkoholista, ő maga úgy próbálja kifizetni a számláikat és az ételt, hogy gyógyszereket és drogot árul. Egyszer már elkapták ezért, most próbaidőn van, és mindenki csak a rosszfiút látja benne. Pedig valójában nem rossz, csak rákényszerül a rosszra. A szerelmi szála nagyon tetszett, kivéve a legvégét. Ott az utolsó előtti reakciója szerintem csak egy rossz írói fogás volt, hogy izgulhasson az olvasó. Nekem valahogy nem illett bele a történetbe, nem illett a karakterekhez sem. De azt a momentumot kivéve végig nagyon romantikus, aranyos, érdekes volt a szerelmi szál.

Cooper szintén nagy szülői nyomásnak van kitéve otthon az apja által, aki azt akarja, hogy profi baseballjátékos legyen. A fiában csak a sikert látja, nem ismeri az igazi énjét, a titkait, félelmeit, valódi vágyait és álmait.

Az áldozat

Simon mindig is népszerű akart lenni, ám amikor nem sikerült neki, elérte, hogy az egész iskola utálja és rettegjen tőle. Na nem a testi erejétől, hanem attól, hogy megtudja a titkaikat. Simon ugyanis egy blogot vezet, amelyen diáktársai szennyeseit teregeti ki mindenki előtt. Bronwynről, Addyről, Nate-ről és Cooperről is megtudott valamit, ám mielőtt megírhatta volna, az elzárás alatt meghalt.

Az igazság az, hogy szinte már az elejétől kezdve gyanakodtam arra, ki a gyilkosa, és végül igazam is lett. Szóval nem igazán sikerült meglepni. A gond szerintem az volt, hogy a négy főszereplő és egyben gyanúsított fejezetei E/1-ben íródtak, vagyis túlságosan bele lehetett látni a fejükbe és a szívükbe. Így az ember pontosan tudta róluk, hogy milyen emberek, és el tudta dönteni, képesek lennének-e a gyilkosságra vagy sem. Ha a regény E/3-ban íródik, akkor sokkal titokzatosabb lehetett volna szerintem.

Mondjuk, így sem unatkoztam. Érdekes volt végigkövetni, hogyan jönnek rá a karakterek és a rendőrség is, hogy mi történt Simonnal.

A regényt a borító ellenére mindenkinek ajánlom, aki szeretne olvasni egy minőségi, érdekes ifjúsági krimit, amelyben a karakterek jelleme tökéletesen ki van dolgozva.

Kedvenc karakter: Nate.

Kedvenc jelenet: amikor Nate esküt tesz Bronwynnak, hogy sosem fogja megölni.

Kedvenc idézetek:

„– Tudod, én kedveltem anyukádat – szólal meg Bronwyn bizonytalan hangon, miután nem válaszolok. – Mindig úgy beszélt velem, mint egy felnőttel.
– Úgy érted, káromkodott előtted? – jegyzem meg, mire Bronwyn felnevet.
– Én mindig is úgy éreztem, inkább velem együtt káromkodik.
Szíven üt, ahogy ezt kimondja, mintha minden rusnya dolog mögött mégis meglátta volna benne az embert.”

„– Lucas, szaladj le, és vegyél nekem a büfében három Snickerst! Mindenkinek egyet. A visszajárót tartsd meg, és nem kell sietned!
– Rendben, nagyi.
Lucas tekintete felragyog, ahogy kiszámolja, mennyit keres az ügyleten. Egy szemvillanás alatt kisiet az ajtón, nagyi pedig hátradől az ágyán a kórházi párnákra.
– Már el is tűnt, hogy megtömje a zsebeit, hogy egyem meg azt a kapzsi kis szívét – jegyzi meg szeretetteljesen.”

„Felállok, és kinyújtom felé a kezem. Bizalmatlanul néz rám, de azért elfogadja, és hagyja, hogy felhúzzam. Felemelem a másik kezemet is. – Bronwyn Rojas, ezúton ünnepélyesen megfogadom, hogy sem ma délután, sem a jövőben nem foglak meggyilkolni. Megegyeztünk?
– Nevetséges vagy – dünnyögi, miközben újra elvörösödik.
– Kicsit aggaszt, hogy ki akarsz térni a fogadalmad elől, hogy ne gyilkolj meg.
Bronwyn a szemét forgatja.
– Minden lánynak ezt mondod, akit felhozol ide?”

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT


Nyereményjáték:

Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. - Megoldás: Bűnjelek)

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Leírás a játékhoz: A hazugság olyan stresszhelyzetet okoz, amely kiváltja a vegetatív idegrendszer reakcióit. A külvilág ezeket a vérnyomás, pulzus és a légzés változásai, illetve a bőr elektromos vezetőképességének ingadozásán veheti észre. Ez a szerkezet ezeket a változásokat méri és jegyzi fel.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10. 03. Ambivalentina
10. 07. CBooks
10. 11. Könyvvilág
10. 13. Olvasónapló
10. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út  

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése