~ Sárga könyves út ~

2019. szeptember 29., vasárnap

Ecsédi Orsolya: Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai – Blogturné


Ecsédi Orsolya Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai című mesekönyve 2017-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A mesekönyv különlegességét az adja, hogy főszereplője egy számítógépes vírusgyerek, Cirrus, aki szentül hiszi, hogy egy vírus nemcsak rombolásra jó, hanem tehet pozitív dolgokat is. A kis különc vírus kalandjairól most három bloggerünk mondja el a véleményét. A turné végén természetesen ti is nyerhettek egy példányt a könyvből. 

Amikor felmerült, hogy turnézhatunk ezzel a mesekönyvvel, nem is gondolkoztam rajta, hogy beszálljak-e. Annyira érdekesnek tűnt az alapgondokat, hogy a főszereplő egy számítógépesvírus-fiú, hogy az azonnal felkeltette a kíváncsiságomat. Érdekelt, vajon az írónő hogyan formálta meg őt, el tudom-e hinni neki, hogy a számítógépes vírusok érző lények, és meg tudom-e kedvelni Cirrust és a többieket.

Ami tetszett

1. Különleges alap

Nos, volt már olyan történethez szerencsém, amelyben tárgyakat, fogalmakat megszemélyesítettek, de ezek az élő-élettelen lények, vagy nem kaptak főszerepet, csak mellékszereplőként feldobták az adott világot. Inkább tartoztak a díszlethez, semmint a valós karakterekhez. Vagy gonosz karakternek számítottak, ellenségnek, akit le kell győzni, aki azért létezik, hogy elpusztítsa a főszereplő karaktert.

Úgyhogy számomra új ötletnek érződik, hogy valaki egy olyan élettelen dolgot, mint egy számítógépes vírus, nemcsak emberi tulajdonságokkal ruház fel, hanem még pozitív főszereplővé is teszi. Főképp, hogy a vírusokról korántsem az ugrik be az embereknek, hogy kedves, aranyos dolgok, hanem az, hogy tönkreteszik az emberek kütyüit, és óvakodni kell tőlük.

Nagyon érdekelt, hogyan lehet pozitív főhőssé tenni egy vírust, az ember olvasás közben tényleg meg tudja-e majd kedvelni őt.

Nos, a válasz igen. Cirrus nagyon kedvelhető karakter. Egy olyan vírusfiú, aki keresi önmagát, kívülálló különcként próbál beilleszkedni a társai közé, de ez nem megy neki könnyen. Tetszett, hogy egyszerre volt emberi és nem emberi (vírus). Az írónő Cirrus személyiségének kitalálásakor nagyon jól eltalálta azt az arányt, amivel még éreztetni tudta, hogy Cirrus egy vírus, vagyis nem ember, de az olvasó mégis megláthatta benne azt az emberi szikrát, amitől kedvelhető, hozzánk közel álló lett.

2. Jóság, gonoszság

A vírusokat nem pozitív, építő valamiknek tartjuk, hanem káros, romboló dolgoknak. A könyvben is így van ez, a vírusok létezésének egyetlen célja saját elgondolásuk szerint is, hogy áttörjenek a Tűzfalon, megsemmisítsenek mindent, és aztán ők maguk is elpusztuljanak a győzelem után. Cirrus az egyetlen, aki elgondolkozik azon, vajon mi értelme ennek, és nem lehetne-e valami pozitív életcélt találni maguknak. Nem lehetnének-e pusztító gonoszok helyett építő vírusok, akik valami jót tesznek.

Őszintén szólva hülye vagyok a számítástechnikához, fogalmam sincs róla, hogyan működnek a vírusok. Szóval nem tudom megmondani, hogy amiről az írónő ír a könyvében meseszerűen, az lényegében reális háttérrel rendelkezik-e vagy sem. Olvasás közben én laikusként simán elhittem, hogy a vírusok úgy működnek, ahogyan az le van írva.

De nem is ez volt a történet lényege, hanem inkább az, amit szimbolikusan átadott. Vagyis hogy jó vagy rossz ember lesz-e valakiből, az csakis az ő saját döntésétől függ. Lehet, hogy minden azt determinálja, hogy neked gonosznak kell lenned és rossz dolgokat kell tenned, de te mondhatod azt, hogy a nagy fenét! Én jó akarok lenni, és az is leszek! Nem mondhatja meg nekem senki, hogy milyen legyek, én döntöm el, ki akarok lenni!

Vagyis a mese egyik tanulsága nagyon is emberi: ne mások mondják meg, ki legyél, neked magadnak kell eldöntened, ki akarsz lenni.

3. Különc az iskolában

Cirrus iskolába megy, hogy megtanulja, hogyan legyen jó (értsd: pusztító) vírus. Ám van egy nagy titka, amit rejtegetnie kell, mert fél tőle, ha kiderül, akkor a társai örökre kitaszítják maguk közül. Az érdekes csak az, hogy így is, úgy is kitaszítottá válik, mert ő alapvetően más személyiség, mint a többiek. Különc. Ezt pedig nem igazán lehet eltitkolni hosszú távon...

Cirrus szerintem azért is szerethető az olvasók számára, mert annak ellenére, hogy vírus, tökéletesen szimbolizálja azokat a kitaszított, különc embergyerekeket, akiket az iskolában a társaik szekálnak, lenéznek, semmibe vesznek. Pedig sokszor ezek a különcök többet érnek, mint az átlagos tömegemberek. Cirrus titka is szégyellnivaló gyengeségből átváltozhat hasznos képességgé, ha rejtegetés helyett inkább megtanulja kezelni. Olyan képességgé, amivel megmentheti az egész vírusvilágot, és jobbá teheti azt.

A mese másik tanulságát abban látom, hogy rájöjjünk: minden attól függ, hogyan állunk hozzá. A gyengeségnek hitt tulajdonságainknak is lehet haszna, ha megtanuljuk elfogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

És nem létezik olyan sem, hogy valami vagy valaki eredendően rossz. A vírusokat rosszra tervezték eredetileg, ám fel lehet őket használni jó célokra is. Ha pl. egy átlagember gépét tönkreteszik, az rossz. Ha viszont egy bűnöző gépéről olyan adatokat szednek le, amelyekkel be lehet bizonyítani a bűnösségét, és el lehet ítéltetni, akkor máris jó célt szolgáltak.

Egy tárgy (vagy épp egy vírus) nem lehet eredendően rossz, maximum az teszi rosszá, ha rossz kézbe kerül. Ahogyan egy kést is lehet gyilkosságra és kenyérszeletelésre is használni, úgy egy vírust is lehet rossz és jó célból is kifejleszteni.

De ugyanez van a saját tulajdonságainkkal is. Ha túl magasak vagyunk, érezhetjük tehernek, de milyen jól jön, amikor valami magas helyről kell leszednünk valamit. Ha túl alacsonyak vagyunk, szintén lehet teher számunkra, de milyen jól jön, amikor át kell bújnunk valami alatt. Az, hogy a tulajdonságaink terhet vagy hasznot jelentenek-e számunkra, csak attól függ, hogyan állunk hozzájuk. Megtaláljuk-e az adott, nekünk nem tetsző tulajdonságunkban azt, amit a hasznunkra fordíthatunk, vagy nem is vagyunk hajlandóak megkeresni és csak siránkozunk azon, mennyire szerencsétlennek születtünk.

Mindenki talál magában olyasmit, ami elsőre csúnyának, rossznak, nem kívánatosnak tűnik, de ha igazán végiggondoljuk, lehet, hogy rájövünk, mi hasznuk is van ezeknek.

Amin elgondolkoztam...

Bár a Cirrus egyelőre csak egyrészes, én szívesen venném hozzá a folytatást. Cirrus nagyon kedvelhető karakter, és bár nem sokat tudok róla (talán pont ezért), nagyon érdekel a számítástechnika világa. Szóval részemről vevő lennék egy második könyvre is.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyereknek és felnőttnek, aki egy különleges főszereplő segítségével akarja megismerni a különc kisgyerekek világát, a nehézségeiket, örömeiket és azt, hogyan jönnek rá arra, mennyit is érnek valójában.

Kedvenc idézetek:

„– (…) Láttál már kék halált?
– Csak felvételen. Olyan, mint egy sivatag. Se mozgás, se élet, se semmi.
– Igen. Ennél szebb célja egy vírusnak nem lehet. Sőt, ha egyszer eléri, utána már semmilyen célja nem lehet.
– Mert maga is elpusztul?
– El. Hősi halál. Virológiailag hasznos.
– Azért harcolunk, hogy a világ kék sivataggá változzon, és minden vírus elpusztuljon benne?
– Pontosan.
– Micsoda hülyeség.”

„– (...) Én mindig úgy hittem, hogy egy jótetthez kell csak igazán fertőzőnek lenni, drágám. Az ugyanis sokkal nehezebb.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT
 


Nyereményjáték:

Mivel a mesekönyv főszereplője egy kis vírus, így ezúttal leírásokat találhattok a blogjainkon különböző vírusfajtákról. Az lesz a dolgotok, hogy kitaláljátok, milyen vírusról is van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

Nem hagyományos értelemben fejtik ki károkozó hatásukat, hiszen nem tesznek kárt állományainkban. Elsősorban interneten, hálózaton terjednek. Megbújnak a számítógépen, és információt gyűjtenek róla, majd az összegyűjtött információkat tárolják. Ha ismét csatlakozunk az internetre, hálózatra, akkor ezeket a tárolt információkat a megadott címre továbbítják.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 30. Sorok között
10. 01. Könyv és más
10. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése