~ Sárga könyves út ~

2019. szeptember 30., hétfő

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje – Blogturné


A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent M. Kácsor Zoltán A boszorkány seprűje című legújabb mesekönyve, amely számos klasszikus mesehős kalandjait mutatja be, közel sem klasszikus csomagolásban. A megjelenés alkalmából a Blogturné Klub négy bloggere mesél most a könyvvel kapcsolatos élményeiről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét! 

Nos, mint mostanra valószínűleg rájöttetek, odavagyok a mesekönyvekért. Talán, mert ezekkel (is) tartom életben a bennem élő kicsi Adrit. Ezért került hozzám M. Kácsor Zoltán A boszorkány seprűje című mesekönyve, amely már a borítója, fülszövege és címe alapján is érdekesnek tűnt, az csak plusz megerősítést adott, hogy egy ismerősöm nagyon dicsérte az író egy korábbi mesekönyvét.

Ami tetszett

1. Népmesei nosztalgia

Gyerekkoromban mindenféle mesét olvastam és néztem, és bár a népmesék nem tartoztak a nagyon nagy kedvenceim közé, azért ha lehetőségem volt rá, mindig elolvastam, megnéztem őket. Volt köztük olyan, ami nem tetszett, és olyan is, ami nagyon tetszett (pl. az okos lány története, aki hozott is ajándékot, meg nem is).

Ez a könyv nosztalgikus érzéseket keltett bennem. A népmesei nyelvezet, karakterek, történetvezetés és fordulatok mind jó ismerősként köszöntek rám, és ettől kellemes érzés töltött el.

2. Mesevilág képekben

Horváth Ildi rajzai nagyon feldobják a kötetet. Hozzák a népmesei stílust, mégis egyediek. Jólesett lapozgatás, olvasás közben nézegetni őket, és úgy gondolom, hogy nemcsak én, hanem egy gyerek is élvezettel vizsgálgatná az illusztrációkat, miközben az anyukája vagy az apukája esti mesét olvas neki a könyvből.

3. Párhuzamok és körforgás

Nagyon érdekes, hogy mindegyik mese másról szól, az egyik egy varázslóról, a másik egy királylányról, de van lovagos, ördögös, boszorkányos, kísértetes, sőt, kalózos mese is a kötetben, mégis észrevettem egyfajta párhuzamot a történetek között, amelyből szerintem a könyv végső tanulsága is fakadhat.

A történetek mindegyikében van valami (egy varázskönyv, seprű, menyasszonyi ruha, sárkánytűz, ló, páncél, vagy maga a főszereplő, mint a kísértet esetében), ami elkerül az eredeti helyéről. Vagy magától szökik meg, indul útnak, vagy elveszik, esetleg egyszerűen elhajítják, de a lényeg, hogy elkalandozik a megszokott környezetéből, átmegy egy csomó kalandon, megismer más embereket, lényeket, aztán az események során visszakerül a saját helyére: az eredeti gazdájához, az otthonába, és ezzel ténylegesen és szimbolikusan is, minden a helyére kerül. Az elkalandozó tárgy is és a gazdája is.

Nekem a meséknek ezen tanulsága azt mondja, fontos, hogy megismerd önmagad és a világot. Menj, nézz körbe, gyere rá, ki vagy, aztán ha már tudod, az is tudni fogod, hová tartozol valójában.


Egyébként az is tetszett, hogy egyes mesék szereplői felbukkantak más mesékben is. Pl. a seprűs boszorkány felbukkant a lovas mesében, a lovag páncélja a szellemes mesében. Mintha jó ismerősök integetnének be hirtelen az embernek az ablakon.

4. Kedvenc mese

Engem a legjobban A kísértet lepedője című mese szórakoztatott. Vicces volt egy olyan szellemről olvasni, aki senkit nem tud megijeszteni, sőt, képes ő maga megijedni egy páncéltól. Érdekes volt végignézni, ahogy szimbolikusan végigjárja az útját a különböző "jelmezekben", amiktől azt várja, hogy rémisztővé tegyék.

Kinek ajánlom a könyvet?

Azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik kedvelik a népmesei stílust.

Értékelés: TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A könyvben szereplő mesékben a főhős mindig elveszít valamit, ami sokat jelent számára. Játékunk során az egyes állomásokon olyan klasszikus meséket idézünk fel egy-egy kép segítségével, amelyben az egyik szereplő szintén elhagyott valami számára fontosat. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy ki és mit veszített el.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 02. Veronika’s Reader Feeder
10. 04. Dreamworld
10. 06. Könyv és más

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése