~ Sárga könyves út ~

2020. június 7., vasárnap

Ezerarcú Japán – A japán kultúra útikalauza – Blogturné


Utazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nagyon érdekesnek és izgalmasnak találom a keleti kultúrát. Igaz, Dél-Korea valamiért közelebb áll a szívemhez, de Japán is vonz, szívesen olvasok róla, ismerkedem az ottani élettel, szokásokkal, társadalommal. Szóval amikor megláttam, hogy megjelenik ez a kötet Japánról, azonnal lecsaptam rá, mert kíváncsivá tett.



Első gondolatok


A kötet kivitelezése gyönyörű. Bőséges írásos információt tartalmaz, de emellett tele van gyönyörűséges képekkel is. Színes, izgalmas, jó ránézni, lapozgatni.


A kötetről

A szöveges részek felépítése modern. A mai embereknek ebben a rohanó világban nem való a száraz, összefüggő, tömör tankönyvi szöveg, mert hamar beleunnak. Ez a kötet pontosan tudja ezt. A rövidebb szövegeket idővonalak, képek, képaláírások, rövid magyarázatok szakítják meg és teszik változatossá. Az ember nem tud beleunni az olvasásba, mert kíváncsi arra, hogy vajon a következő oldal mit tartogat számára.

Ennek ellenére a könyv rengeteg információt és érdekességet tartalmaz, szóval modern kivitelezésű, de tartalmas. Japán és a japán emberek életének minden területére kitér az ottani időjárástól kezdve a vallásokon át, a művészeten és a divaton keresztül az ételekig. És ez még csak egy rövid felsorolás volt a tartalmáról.

A japán kultúra teljesen más, mint amit mi itt Európa peremén megszoktunk, de pont ezért kíváncsi rá az ember. Egzotikus számunkra, kíváncsivá tesz, szeretnénk bepillantást nyerni egy másik világba. Nos, ez a könyv megadja ezt a lehetőséget számunkra. Végigjárhatjuk Japán tájait, benézhetünk a hétköznapi emberek életébe, lakásába, megkukkanthatjuk a művészek, énekesek, színészek és egyéb híres emberek világát.

A könyvben találtam olyan dolgokat, amelyeket már eddig is tudtam Japánról, de rengeteg új információval, érdekességgel is megfűszerezték ezt az útikalauzt. Például a netnek köszönhetően elég sokat tudtam a japán ételekről, filmekről, zenékről, mangákról és animékről, de a kézművességről, irodalomról, vallásról sok új információt kaptam olvasás közben. Ez a kötet nemcsak azokat a témákat dolgozza fel, amelyek amúgy is népszerűek az emberek (főképp a fiatalok) körében, hanem olyanokat is, amelyekről kevesebbet tudhattunk eddig.

Nagyon érdekes, mert belőlem a keleti életmód kettős érzéseket vált ki. Amit a japán kultúráról, művészetről, világról tudok, egyfelől igazán izgalmas és vonzó. Nagyon sok olyan dolog van a japán emberek életében, amit klassznak, szimpatikusnak találok, és a mi, európai kultúránkból vagy már kiveszett, vagy sosem volt jelen. Másfelől nem biztos, hogy én magam képes lennék így élni, pont azért, mert az európai kultúra meghatározza a személyiségemet, és szerintem ezt teljesen le kell vetkőzni magunkról, ha úgy döntünk, egy keleti országba, mondjuk Japánba költözünk.

Például nagyon szimpatikusak az udvariassági szabályok, amiket a japánok követnek, de biztos, hogy európai emberként elfeledkeznék róluk, és ezzel akaratlanul is megbántanám, megsérteném a japánokat.

Amit szívesen átvennék az ő világukból, és áthoznék ide, hozzánk, azok elsősorban művészeti dolgok. Például, milyen klassz lehet már úgy sétálni a városban, hogy az aknafedeleket gyönyörű festmények díszítik. Csak elmész mellette, ránézel, és máris jobb kedved van. Nekem ez az utcai művészet nagyon bejön.

A harcművészeteik is tetszenek. Gondolkoztam már azon, hogy el kéne menni keleti harcművészetet tanulni, csak sajnos borzalmasan drága egy ilyen harcművészeti iskola képzése. Nagyon sajnálom, hogy az iskolában tesi órán, a hülye és semmire nem jó 12 perces futás, kidobózás, szekrényugrás és hasonlók helyett nem lehetett valami izgalmas keleti harcművészeti sportot űzni. Ha lehetett volna, biztos, hogy örömmel veszek részt benne, teljesen másképp álltam volna a testmozgáshoz, és akkor talán most könnyebb lenne egészségesen és fitten élni.

A kézműves dolgokat is szívesen kipróbálnám. Festészet, fametszetek és kerámiák készítése, fém- és papírművesség, kalligráfia, esetleg ikebanaművészet. Őszintén szólva, biztosan béna lennék mindegyikben, de jó szórakozás és élmény lenne bármelyik. A japán konyhaművészetről nem is beszélve! Nem biztos, hogy megenném, amit alkotok, de az igen, hogy nagyon jól szórakoznék a konyhában egy profi japán séf mellett. De persze, ha valaki meg akarja tanulni a fent felsoroltakat, az szintén sok pénzbe kerül, szóval egyelőre marad az álmodozás róla, hogy majd egyszer...


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon érdekes, gyönyörűen kivitelezett, sok új információt tartalmazó, modern felépítésű kötetet kaptam kézbe, amely tényleg részletesen bemutatta nekem Japánt és a japán emberek életének minden apró részletét.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik érdeklődnek a keleti kultúrák, azon belül is Japán iránt. Biztos, hogy odalesznek ezért a könyvért.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz: 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 09. Kelly és Lupi olvas
06. 11. Booktastic Boglinc
06. 13. Könyv és más
06. 15. Readinspo
06. 17. Csak olvass!
06. 19. Utószó
06. 21. Ambivalentina
06. 23. Csak olvass! (extra)
06. 25. Hagyjatok! Olvasok!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése