~ Sárga könyves út ~

2020. augusztus 6., csütörtök

20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot – Blogturné


A Manó Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című könyv. Ahogy a cím is mutatja, 20 olyan tudóst, művészt, feltalálót, uralkodót és egyéb hírességet találhattok a kötetben, aki valamiért nagy hatással volt az emberiségre. Megismerhetjük a gyerekkorukat, fiatalkorukat, megtudhatjuk, hogyan éltek, miként találtak rá a hivatásukra, és persze azt is, hogy minek köszönhető, hogy mindenki megismerte a nevüket. A turné során öt bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen ti is nyerhettek egy példányt belőle.


Miért választottam ezt a könyvet?

Érdekelnek a szépen kivitelezett, fiataloknak szóló tudományos könyvek. Mindig kíváncsi vagyok, vajon sikerült-e úgy összerakni az adott kötetet, hogy az felkeltse egy gyerek kíváncsiságát, jól szórakozzon rajta, de közben tanuljon is valamit.


Első gondolatok

Amikor megkaptam a könyvet, elsőre meglepődtem azon, hogy milyen nagy méretű. Kisebbre számítottam. De a kivitelezése egyszerűen gyönyörű. A borítója, a belső illusztrációk, a szöveg elrendezése, betűtípusa, az iniciálék, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy már lapozgatni is jó érzés legyen a kötetet.


Gondolatok a könyvről

Nos, ahogy a cím is mutatja, a könyvben húsz tudósról, művészről, uralkodóról, feltalálóról olvashatunk. Mindegyikük négy oldalt kapott, ebből kettő szövegoldal, kettő pedig nagy méretű illusztráció. A szövegek fiataloknak való stílusban íródtak, E/1-ben, mintha a hírességek maguk mesélnének az életükről, fiatalkorukról, tudományos tevékenységeikről. A rendkívüli elmék között hat nőt és tizennégy férfit találhatunk. Időben is eloszlik, hogy ezek a személyek mikor éltek és alkottak, időszámításunk előttől egészen napjainkig. A könyv végén található idővonal segít abban, hogy átláthassuk, melyikük mikor született.

A rendkívüli elméket igen változatosan választották ki. Nemcsak szakmájukat tekintve, hanem például vannak köztük olyan személyek, akiket mindenki jól ismer (pl.: Arisztotelész, Shakespeare, Einstein, Leonardo da Vinci), és olyanok is, akikről kevesebbet tudhatunk, vagy én legalábbis keveset tudtam eddig róluk (pl.: Lise Meitner, Rita Levi-Montalcini, Antoni Gaudí).

Az is tetszett, hogy még az általam ismert emberekről is megtudhattam olyan érdekességeket, amelyeket a tanórákon nem mondtak el nekünk, és máshol sem hallottam eddig ezekről. Szóval a könyvből sok új információt megtudhattam, ami szerintem, klassz. Szeretem, ha egy könyv ismert dologról ír, mégis tud valami újat mondani nekem.

A szövegek közvetlenek, beleláthatunk általuk a hírességek gyerekkorába, lelki világába, gondolataiba. Persze azért tényekből sincs hiány, sőt, csak éppen nem száraz és unalmas módon vannak közölve, hanem úgy, hogy az olvasó szinte fel se fogja, hogy most éppen tanult valamit.

A könyv motiváló is a fiatalok számára. Egyfelől láthatják, hogy sokszor egy rossz környezetből származó vagy valamilyen okból hátrányból induló ember is elérheti a céljait, csak ész, kitartás, tehetség, elszántság kell hozzá, és az, hogy soha ne adjuk fel. Másfelől megismerhetnek a kötetből egy csomó érdekes tudományterületet és művészeti ágat. Építészet, kémia, fizika, matematika, neurológia, filozófia, zene, írás, politika, számítástechnika. Megeshet, hogy megtetszik nekik az egyik, és elkezdenek többet foglalkozni vele, mert látják, mennyi mindent el lehet érni általa, mennyit lehet változtatni a világon, segíteni az embereknek ezekkel.

A könyv végén nagyon tetszik az az oldal, ahol a könyv alkotói mutatkoznak be. Ezek a kis szövegek is nagyon személyesek és érdekesek. Jókat mosolyogtam egy-egy bemutatkozómondaton.

„Már gyerekként kritikusan gondolkodtam.

„Ma Sábesz van, Lise” – mondta egy szombat reggel a nagymamám. „Mi, zsidók ilyenkor követjük a teljes nyugalomra vonatkozó előírást. Ne varrj, különben leszakadnak a mennyek az égből.”

Rögtön az ablakhoz siettem varrásommal, beleszúrtam a tűt a vászonba, és az égre néztem: semmi sem történt. Apró öltésekkel folytattam, és újra felnéztem. A nap még mindig sütött, úgyhogy megállapítottam: „Nos, a mennyország hagyja, hogy varrjak.” És varrtam.”


Leginkább a női alakokról szóló fejezetek tetszettek, mert rá kellett jönnöm, hogy nagyrészt róluk tudtam eddig sajnos a legkevesebbet. Ami szomorú. Ez is mutatja, mennyire szükség van arra, hogy minél több olyan könyv szülessen, ami teret enged a nőknek is. Egyfelől, hogy több információnk legyen ezekről a nagyszerű és okos nőkről, másfelől, hogy a lányoknak legyenek női példaképeik, akiket követhetnek az úton.


Hogy tetszett a könyv?

Gyönyörű a kivitelezése, egyszerűen jó lapozgatni és nézegetni. Ezenkívül változatosan lettek kiválasztva az oldalakra kerülő híres emberek, valamint rengeteg új információhoz jutottam, még olyanokról is, akikről egyébként korábban is sokat hallottam már.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

A fiataloknak mindenképpen, jó szórakozás lesz számukra, és észrevétlenül tanulhatnak belőle. Sőt, példaképeket szerezhetnek maguknak. De a felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik, számukra sem lesz unalmas, sőt! Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek tud újat mondani ez a kötet.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettünk egy rendkívüli elmét. A feladatotok az, hogy megtaláljátok őt, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

Blogturné Klub

08. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út

08. 07. Dreamworld

08. 08. Veronika’s Reader Feeder

08. 10. Sorok között

08. 12. Csak olvass!


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése