~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 5., szombat

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! – Blogturné



Agócs Írisz az egyik legismertebb magyar illusztrátor és mesekönyvíró, aki a Pagony kiadóval összefogva egy rendkívül kedves, kreativitást fejlesztő kötetet jelentetett meg, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Bloggereink is lelkesen rajzolgatták a különböző krumplikat, s alkottak belőlük medvéket, lajhárokat, elefántokat. Tarts velünk, hogy esélyed legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?


Amikor a vírushelyzet miatt itthon kellett maradni, a Facebookon véletlenül rábukkantam Agócs Írisz oldalára, és nagyon megtetszett az, hogy minden nap együtt rajzol a követőivel, és tanít nekik egy újabb figurát. Így mikor később megláttam, hogy megjelenik ez a könyv, azonnal tudtam, eljött az idő, hogy én is krumplikat rajzoljak.
 

Véleményem a könyvről

Egyfelől nagyon klassz maga az alapötlet. Hogy egyetlen krumpliból lényegében bármilyen állatot, embert megrajzolhatunk. Akkor is, ha nem vagyunk olyan tehetségesek, mint a könyv szerzője. Sokan azért nem mernek nekiállni a rajzolásnak, mert úgy gondolják, bénák hozzá, de amint összejön egy ilyen kis aranyos krumplilény, máris elmúlik ez az érzés. Mert rajzolni nemcsak akkor szabad, ha valaki tényleg tehetséges művész, hanem béna kis laikusként is, pusztán azért, mert jó időtöltés, stresszoldás, szórakozás. Az sem baj, ha bénácska lesz a mű, a fontos az alkotás élvezete. Ez a könyv segít megérteni ezt, sikerélményt okoz olyanoknak is, akiknek a rajzolás területén eddig nem volt.

A bevezetőben a szerzőtől is kapunk egy kis biztatást, valamint megtudhatjuk, hogy milyen eszközöket és praktikákat ajánl nekünk a rajzoláshoz. Ez utóbbiaknak köszönhető például, hogy nemcsak lemásoltam a könyvből a kis figurákat, hanem megpróbáltam valamiféle történetet, képregényt kihozni belőlük. Így nemcsak magával a rajzolással kreatívkodtam, hiszen ki kellett találnom egy alapsztorit, alapötletet, szövegecskét kellett írnom hozzá, és igyekeztem még kicsit humoros is lenni a magam módján.


Minden fejezetben egyetlen karakterre (a legtöbbször egy állatra, de akadnak emberfigurák is) koncentrálunk. Lépésről lépésre le van írva, hogyan rajzoljuk meg, majd ránk van bízva a színezés és a kiegészítő elemek. Az utasítások egyértelműek, nem lehet elrontani a rajzokat. A végén ott lesz a rajzlapon az a figura, amit a szerző ígért. És cuki lesz, nagyon cuki.


Ebből következik, hogy szerintem nagyon jól lettek megválogatva a lerajzolandó karakterek. Mindegyiknek olyan jellemző formái vannak, hogy tényleg lehetetlen elrontani őket, és mindenképpen nagyon aranyosra sikerülnek. Még akkor is, ha épp morcos vagy szomorú szájat rajzolunk nekik.


A szájra is muszáj kitérnünk, ugyanis a szerző a könyv elején leírja, hogy csak ritkán rajzol szájat a karaktereknek a közös rajzolások során. Ennek pedig az az oka, hogy a szájjal sok érzést ki lehet fejezni, és ránk, laikus rajzolgatókra akarja bízni a feladatot, hogy kitaláljuk, éppen milyen hangulatban van a kis figuránk. Vagyis amellett, hogy a könyv megmutatja, hogyan tudunk különböző figurákat megrajzolni, hagy nekünk alkotói szabadságot, hogy kellő mértékben használhassuk a saját fantáziánkat is.


Ami még nagyon tetszett, hogy a könyv utolsó fejezetében megtanulhatjuk önmagunkat is lerajzolni. Természetesen aranyos mesefiguraként. Ez egyfelől nagyon érdekes pszichológiai tanulmány, mert megmutatja, milyennek látjuk önmagunkat. Másfelől klassz játék rajzfigurává változtatni saját magunkat.
 



Hogy tetszett a könyv?

Számomra nagy sikerélményt és nagyon-nagyon jó szórakozást nyújtott. Elég sok gondom van mostanság családi problémák miatt, és ilyenkor nehéz koncentrálni bármire is, de a rajzolás segített kikapcsolni egy kicsikét. Segített oldani a stresszt. Nagyon remélem, hogy lesz folytatása a kötetnek újabb figurákkal, én biztosan vevő vagyok rá.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne valami klassz, kreatív dolgot csinálni. Azoknak, akik úgy érzik, nem áldották meg őket rajztehetséggel, mégis bennük van a vágy, hogy alkossanak. Ezzel a könyvvel sikerélményük lehet.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Agócs Írisz rendkívül sok mesekönyvbe lehelt életet figuráival, a mostani játék során pedig ezeket vesszük sorra. Minden állomáson találhattok egy rajzot, ami Írisz kezéből került ki, nektek pedig azt kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyv borítójáról származik az illusztráció.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:
 

 

a Rafflecopter giveaway

 



Állomáslista:

Blogturné

09. 03. Booktastic Boglinc
09. 04. Utószó
09. 05. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 06. Nem félünk a könyvektől
09. 07. Flora the Sweaterist
09. 08. Csak olvass!
09. 09. Könyv és más
09. 10. Veronika’s Reader Feeder
09. 11. Kelly és Lupi olvas
09. 12. Dreamworld blog 
09. 13. A szofisztikált macska
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése