~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 13., vasárnap

Tittel Kinga: A Duna kincsei – Blogturné



Tittel Kinga először a Mesélő Budapest című kötettel lopta be magát az olvasók szívébe, majd elindította Mesélő Zsebkönyvek-sorozatát, melynek darabjai a főváros egy-egy kiemelt területével vagy témájával foglalkoznak. A sorozat másodikként megjelent kötete, A Duna kincsei segít abban, hogy jobban megismerjük hazánk legjelentősebb folyóját és a hozzá kapcsolódó történeteket, érdekességeket. Tartsatok bloggereinkkel az öt állomáson át, és játsszatok a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányért!




Miért választottam ezt a könyvet?


Nos, néhány ismerősöm olvasta Tittel Kinga korábbi könyveit, és annyira lelkesek voltak, hogy úgy éreztem, meg kell néznem, milyenek is ezek a mesélő zsebkönyvek a szerzőtől. Egyébként is, bár nem vagyok egy nagy utazó (nem azért, mert nem szeretnék utazni, hanem mert kevés lehetőségem van rá), szeretek körülnézni a világban. És szívesen megismertem volna kicsit jobban az országunk nagy folyóját, a Dunát.
 

Véleményem a könyvről

A borító miatt én abban a hitben voltam korábban, hogy ezek a kis zsebkönyvek gyerekeknek szóló könnyed történeteket tartalmaznak az adott helyről, ez esetben a Dunáról. Csak akkor jöttem rá, hogy tévedtem, amikor elkezdtem olvasni a kötetet. Mert határozottan felnőtteknek szól, én az érdekes útikönyv kategóriájába sorolnám. Ha valaki fel akarja fedezni a Duna kincseit, akár külföldiként, akár a hazáját megismerni vágyó magyarként, annak tökéletes kis olvasmány ez a könyvecske.

Vannak benne tények, évszámok, történelmi események, de az ember mégsem unja az olvasását. Egyfelől, mert ezek a tények is érdekesen lettek megírva, másfelől, mert a tényeket megszakítják a plusz izgalmas adalékok. Legendák, akkori emberek levelei, versrészletei, naplórészletei. De klasszak a képek, illusztrációk is. Az embert visszarepítik a múltba, az akkor élő emberek közé. Láthatja, hogy hogyan éltek, milyen ruhát viseltek, megcsodálhatja az akkori tájakat, építményeket. Akárha időutazáson venne részt az olvasó.

Nagyon tetszik, hogy szerző aktívan bevonja az olvasót is a felfedezésbe a könyv végében található kis kutatójáték által. Felsorol és képekkel bemutat szobrokat és egyéb érdekességeket, amelyek a Duna kincsei közé tartoznak, és arra kér, vegyük a nyakunkba a lábunkat, keressük meg ezeket. Ha valakinek van erre lehetősége, az igazán jót játszhat ezzel a kutatói feladattal. Sajnos, én pécsi vagyok, és nem valószínű, hogy mostanában eljutok a megadott helyekre, de talán majd egyszer...

A fejezetekből sok mindent megtudhatunk, földrajzi, történelmi, irodalmi, építészeti és egyéb adatokat és érdekességeket. Nekem a kis plusz emberi történetek tetszettek igazán, mint például Wesselényi Miklós báró árvíz során tanúsított bátorsága. Ahogy a vészhelyzetben gondolkodás nélkül mentette az embereket. A naplójából is kaptunk egy kis részletet, és amit írt, nagyon megrázó volt.

Vagy Magyar Miklós élménybeszámolója arról, milyen érzés volt léghajón utazni Budapest és a Duna felett. A leírás annyira érzékletes, hogy az ember teljesen át tudja érezni, milyen is lehetett.

Az a fejezet is tetszett, amelyből olyan szakmákat ismerhettem meg, amik a Dunához kapcsolódtak régen, de ma már nem léteznek. Egy csomó új információt tudhattam meg ezekről.
 

Hogy tetszett a könyv?


Bár nem feltétlenül azt kaptam a könyvtől, amire előzetesen számítottam, örülök, hogy elolvashattam. Jó szórakozás volt, sok új információt tudhattam meg a Dunával kapcsolatosan, részt vehettem egy kis képzeletbeli időutazáson, és olyan irodalmi, történelmi, társadalmi adalékokat tudhattam meg, amelyekről máshonnan még sosem hallottam.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének érdekes, izgalmas információkat megtudni a Dunáról, és ezáltal egy kicsit jobban megismerni az országuk egyik legfontosabb folyóját.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT
 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan versek nyomába eredünk, melyekben központi szerepet tölt be a Duna. Minden állomáson találtok egy részletet, a ti feladatotok pedig, hogy a költő nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Versidézet a játékhoz:
 
A Duna csak folyt. És mint a termékeny,
másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők.
 

a Rafflecopter giveaway

 

Állomáslista:

Blogturné Klub

09.13. Spirit Bliss Sárga könyves út

09.15. Zakkant olvas

09.17. Readinspo

09.19. Könyv és más

09.21. Veronika's Reader Feeder

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése