~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 27., vasárnap

Frank Miller–Thomas Wheeler: Cursed (Átkozott) – Blogturné


A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Thomas Wheeler nagysikerű regénye, a Cursed - Átkozott, amiből Netflix sorozat is készült. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Nimue különleges, izgalmakkal teli történetét, melyben minden új megvilágításba kerül.

 

Miért választottam ezt a könyvet?

Bevallom, az Artúr-mondakör sosem érdekelt úgy igazán. Viszont az igen, hogy egy már létező történetet, mondát, hogyan tudnak a kortárs írók feldolgozni újszerűen, izgalmasan, érdekesen. Ezért választottam ezt a könyvet. Izgatott, hogy miképpen lehet valami újat kihozni abból a mondakörből, amit már ezerszer feldolgoztak regényként, filmként, sorozatként.

 

Véleményem a könyvről

Először beszélnék egy kicsit a külsőségekről. A könyv belső borítója nagyon klasszul néz ki a vörös-fekete színvilággal, nekem tetszik. Erre került rá most a filmes borító, ami viszont érdekesen lett kivitelezve. Amikor kivettem a könyvet a csomagból, először azt hittem, hibás példányt kaptam, ugyanis a filmes borító sokkal kisebb volt, mint maga a könyv. Aztán kiderült, hogy mások példánya is ilyen, szóval nem hibáról van szó. Kicsit úgy néz ki emiatt a könyv, mint egy tízéves, akire ráadták az ötéves testvére ruháit. Szóval, ha már filmes borító került a régi borítóra, szerintem méretre kellett volna csináltatni, mert így elég furcsa. De nekem egyáltalán nem hiányzik a filmes borító a könyvre, mert az eredetije, ahogy fentebb is említettem, jól néz ki.

Emellett a könyvben is található jó néhány illusztráció, ami bár nem az én stílusomban készült, mégis feldobja a kötetet.

És most térjünk rá a fontosabb dolgokra, vagyis a történetre. A regény röviden egy Nimue nevű mágikus képességekkel rendelkező lányról szól, aki a törzsével éldegél viszonylagos békében. A törzsében is kitaszítottnak számít, mert valami démon megjelölte őt gyerekkorában. Egyszer csak felbukkan egy vallási fanatikus csoport, akik elkezdik lemészárolni a mágiabíró törzseket. Nimue édesanyja, mielőtt meghalna, rábíz a lányára egy kardot, és azt a küldetést adja neki, vigye el azt Merlinnek. A lány azonban úgy érzi, a kard hozzá tartozik, ha azt forgatja, legyőzhetetlen. Így ahelyett, hogy Merlinnek adná, elkezd ellenállást szervezni a vallási fanatikusok ellen, hogy megvédje az életben maradt mágiabírókat.

Kicsit féltem attól, hogy a szokásos kerekasztalsztorikat fogom viszontlátni a könyvben, és nem ad majd semmi újat számomra a regény. Szerencsére nem így történt. A már ismert történetek csak haloványan köszöntek vissza, főképp a karakterek által. Hiszen megjelenik a regényben Arthur, Merlin, Morgana és Lancelot is. De korántsem olyan szerepekben, amilyenekben eddig.

Arthur egy erkölcsileg nem túl helyes úton járó bandával kalandozik, míg össze nem fut Nimuéval. Morgan(a) egy dühös, mégis a jó oldalon álló lány, aki Nimue és Arthur mellett harcol. Merlin egy idős, varázserejét vesztett varázsló, aki ide-oda ténfereg a különböző oldalak között, és fogalma sincs arról, mit kéne tenni (nem mellesleg a múltja összeköti Nimuéval). Lancelot pedig egy sebzett lelkű férfi, akinek vallási fanatikusok átmosták az agyát, ezért ártatlan varázserővel bíró embereket gyilkol.

De ami a legfontosabb, nem ők a főszereplők, hanem Nimue. Az Artúr-mondakör leginkább ismert alakjai itt csak mellékszereplők, akik hatnak Nimue útjára így vagy úgy, de nem nyomják el őt.

Tetszik, hogy Nimue nem tökéletes. Simán elragadja a harag és a bosszúvágy, hoz helyes, de rossz és felelőtlen döntéseket is. Élvezi a kard nyújtotta erejét és legyőzhetetlenségét. Viszont jót akar, megmenteni a népét és eltörölni a különböző varázstudó törzsek közötti viszályokat. Ő az a karakter, akinek drukkolsz, mert reméled, hogy ő lesz a hős, aki elhozza a jobb világot, de közben azt is simán el tudod képzelni, hogy idővel, az átélt borzalmak hatására kegyetlen zsarnokká változtatja a hatalom. És éppen ezért izgalmas, mert Nimue karaktere összetett, képes meglepetéseket okozni az olvasónak.

De a többi karakter is pont ennyire érdekes. Arthur sem egy hős királypalánta. Nem akarja feláldozni magát a jó ügyért. Jó ember és becsületes lovag akar lenni, de folyton meginog, amikor döntenie kéne. Szereti Nimuét, de képes cserben is hagyni. Vagyis hús-vér férfi, aki még keresi önmagát. Aki esendő, hibázik, bizonytalankodik, kicsit önző, de azért próbál helyesen cselekedni, még ha néha kicsit fáziskésésben is van.

 

"– (...) Soha ne az általad megölt emberek számával mérd a saját bátorságodat. Ennyi az egész. Néha a valódi bátorság azt jelenti, hogy elkerülöd azt a csapást, ami kioltja egy ember életét. Azok, akik aszerint mérik értéküket, hogy hány embert öltek meg, alacsonyabb rendűek. Azok nem lovagok."

 

Vagy ott van Lancelot, aki szintén nem egy hős lovag. A vallási fanatikusok egyik vezetője átmosta az agyát, gyilkológépet csinált belőle. Vannak érzései, alapjában véve nem kegyetlen, hiszen például képtelen gyerekeket bántani, mégis ártatlanok gyilkosa. Nagyon izgalmas az a pszichológiai törés, ami őt azzá tette, aki. És nagyon érdekes az a folyamat is, ahogyan elkezd másképp gondolkozni, és meglátja az igazságot. Persze, még így sem biztos, hogy végül a jó oldalra áll, de van esély rá.

A politikai szál is izgalmassá teszi a történetet. Adott egy törvényesen elfogadott király, aki valójában csak egy hazugság miatt kerülhetett trónra. Adott egy törvényesen nem elfogadott király, akinek viszont megjárna a trón a törvények szerint. Adott egy fanatikus vallási csoport és egy üldözött, de lázadásra felkészült mágikus képességekkel bíró törzsi csapat. A fanatikusokkal vagy a törzsekkel érné meg szövetséget kötni egyik vagy másik királynak? Hogyan döntenek? Meg lehet bízni bennük? Vagy képesek szövetséget színlelni, aztán elárulni a szövetségesüket?

 

Hogy tetszett a történet?

Féltem belekezdeni, de nagyon pozitívan csalódtam. Teljesen lekötött, izgalmasnak találtam a cselekményt, összetettnek a karaktereket. Az alapja az Artúr-mondakör, de sikerült valami egyedit alkotni. Nagyon várom a következő részt.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.

 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti a jól kivitelezett, izgalmas fantasytörténeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Játékunk során az Arthur mondakör kap főszerepet. Minden állomáson találtok egy ehhez kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

Kérdés a játékhoz:

Milyen asztal körül ültek a lovagok az Artúr-mondakörben? 

 

Állomáslista:

09. 21. Kelly & Lupi olvas
09. 23. Utószó
09. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 29. Függővég
10. 01. Readinspo
10. 03. Olvasónapló
10. 05. Deszy könyvajánlója
10. 07. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése