~ Sárga könyves út ~

2020. szeptember 29., kedd

Lőrinc László: 25 szelfi a török korból – Blogturné


Lőrinc László történelemtanár folytatja rendhagyó ismeretterjesztő sorozatát, az Árpád házi szelfik után kiderül hogy vajon mit osztottak volna meg a közösségi médián a török világ idején élő akalok életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent szórakoztató történelemkönyv alapvetően iskolásoknak készült de az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet. A blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos a 25 szelfi az Árpád-korból nagyon tetszett anno, ezért úgy gondoltam, ez az új rész is szórakoztatni fog majd, és esetleg tanulhatok is belőle, ahogyan az előzőből is sikerült. 
 

Gondolataim a könyvről

Mivel olvastam az előző részt, nagyjából sejtettem, hogy mire számíthatok a folytatásban, de néhány dologgal így is sikerült meglepni. Az egyik, hogy bár az Árpád-koros köteten is sokat kuncogtam, a török kori posztok és az alattuk lévő kommentfolyamok ezúttal még többször csaltak elő belőlem nevetést. Azok a poénok tetszettek a leginkább, amelyek valós történelmi dologra reflektáltak.

A másik meglepetés az volt, hogy nemcsak szelfik és kommentfolyamok tartoztak ezúttal a történelmi leírásokhoz, hanem néhány képregény is. Ezeket is érdekesnek találtam, de őszintén szólva a kommentek sokkal jobban szórakoztattak, úgyhogy nem bántam, hogy a képregényekből csak kettőt kaptam.

Ahogy a cím is mutatja, a szelfik a török korban készültek. A készítők és kommentelők között ugyanúgy, mint az előző kötetnél, vannak híres személyek, akik valóban léteztek, és kitalált "közemberek" is, akik akár élhettek is volna a múltban. A témák is nagyon változatosak. Nemcsak konkrét történelmi eseményeket dolgoznak fel a fejezetek, mint például a visegrádi királytalálkozó, a nándorfehérvári diadal vagy a mohácsi vész, hanem bepillanthatunk az akkori emberek hétköznapjaiba, orvoslásába, vallási kérdéseibe, ünnepeibe, szokásaiba, kultúrájába is.

A fejezetek továbbra is három részből állnak. Van egy szelfi, ezt vagy egy képregény, vagy egy vicces kommentfolyam követi, végül pedig elolvashatjuk, hogy mi igaz az adott képregényből, kommentekből, hogyan is történtek valójában az adott események, mik a tények, és mi az, amit a kötet írója csak hozzáköltött a fejezethez.

Ezek a kétoldalas magyarázatok is szórakoztatóak. Bár sokat tanulhatunk belőlük, egyáltalán nem szárazak, és nemcsak konkrét adatok (évszámok, nevek, helyek stb.) vannak bennük, hanem sok apró érdekességet is megtudhatunk belőlük. Olyasmiket, amikről anno a történelemórákon nem beszéltek nekünk. Például, hogy a török kori emberek mikor ebédeltek, és hogyan is működött náluk a vendégek meghívása. Vagy hogy hogyan kapcsolódott a szurok a leprásokhoz.
 

Hogy tetszett a könyv?

Nos, remélem, hogy nemsokára egy újabb korszakról kapunk majd szelfiket és kommenteket. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, ami humorral, könnyeden, élvezetesen tanít.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Gimibe járó fiataloknak, mert sok érdekes és fontos információ rájuk ragad majd olvasás közben, emellett pedig jól is fognak szórakozni. Valamint felnőtteknek, akik szeretnének jókat kuncogni, és olyan történelmi infókról is olvasni, amelyekről korábban talán még nem hallottak a saját iskolaéveik alatt.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Mostani feladványunkban a könyv és a török kor egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Állomáslista:

09. 25. Olvasónapló
09. 27. Könyv és más
09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út


a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése