~ Sárga könyves út ~

2021. július 3., szombat

Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány (1. 2. 3. rész) – Blogturné



Gondolkodtatok már azon, mi lenne akkor, ha a világ két legátlagosabb és kevésbé szeretett állata hirtelen különleges képességekre tenne szert? Nyilván a szuperhősök közé állnának! Dóka Péter Szupermalac és Űrpatkány című sorozata a Móra kiadó gondozásában idén az utolsó kötetével búcsúzik az olvasótól, ennek apropóján pedig bloggereink bemutatják nektek is a trilógia köteteit, hogy végül három szerencsés a turné végén egy-egy példányt nyerhessen a legújabb részből, az Időviharból! Tartsatok most is velünk!


Miért választottam ezeket a könyveket?

Beleolvastam a neten az első könyv első fejezetébe, és mivel aranyosnak, szórakoztatónak találtam a történetet, valamint az illusztrációk stílusa is nagyon bejött, úgy gondoltam, jó szórakozás lesz a három rész esténként majd amolyan esti meseként.


Véleményem a könyvekről


Az első rész egy tanyán kezdődik, ahol Csocsó malac nagyon magányos. Senki nem barátkozik vele, mert koszos és büdös. Aztán találkozik Pati patkánnyal, aki ugyanúgy koszos és büdös, és végre barátra lel. Öröme azonban nem tart sokáig, mert a gazda eladja őt néhány furcsa embernek. Azt hiszik, hogy kolbászt akarnak csinálni belőle, de végül egy kísérleti laboratóriumban köt ki, Pati patkány pedig elmegy kiszabadítani őt. Ám a két barát éhségében olyasmit fal fel, amit nem kéne, és szupererejük lesz. Innentől kezdve pedig szabad az út a szuperhőssé válásig. Legalábbis úgy hiszik... Míg ki nem derül, hogy a szuperhősködéshez engedélyt kell kérni a Szuperhős Hivatalban.

A mese eleje nagyon aranyos. Csocsó malac egy kis különc, aki nem tehet arról, hogy malacnak született. Vágyja a szeretetet, de nem kapja meg a többi állattól. Pedig nagyon édesen próbálkozik. Szívből drukkoltam neki, hogy valaki mégis megszeresse őt olyannak, amilyen (anélkül, hogy meg akarnák változtatni), és örültem, hogy végül talált egy hozzá hasonló különcöt Pati patkány személyében.

A mese hétköznapi része itt le is zárul, mert ahogy a két állat szuperhősképességeket kap, inkább a kalandokra kerül át a hangsúly. Szerintem ez egyáltalán nem baj, mert bár én felnőttként simán elvagyok a kalandos, sci-fis szálat nélkülöző, de tanulságos állatmesékkel, addig a gyerekeknek kell a pörgés, az izgalom, az egzotikus különlegesség a helyszíneket, karaktereket, eseményeket illetően. Szóval mivel ez egy gyerekeknek (is) szóló mesekönyv, jó döntés volt elmenni ebbe az irányba.

A könyv ezután nem egyetlen ívből álló történetet mesél el nekünk, hanem sok kis sztorit egymás után, ám ezek néhány aprósággal kapcsolódnak egymáshoz. Ezekben egyfelől a már Szupermalaccá és Űrpatkánnyá vált barátok megpróbálnak engedélyt szerezni a munkára, másfelől több szuperhősi feladatot is véghez visznek.

Az első, polipos feladat tetszett a legjobban, mert végül szeretettel, elfogadással oldották meg a gondot, nem pedig erővel és harccal. A második küldetés kicsit nem úgy sikeredett nekik, ahogy szerették volna, de ebben is végül a szívükkel és eszükkel oldották meg a főnökük által okozott kalamajkát. Az utolsó küldetésben viszont már egy igazi főgonosszal kellett szembenézniük. Tetszett, hogy bár meséről van szó, a főgonosz nemcsak azért főgonosz, mert az, és kész, hanem meg van indokolva, mitől vált rosszá. Vagyis annak ellenére, hogy ez egy gyerekeknek szóló mese, becsülettel ki lett dolgozva a karakterek háttere is.


A második rész folytatja a több ívből álló történetszálas stílust. Itt is Szupermalacnak és Űrpatkánynak több különálló kalandban van része.

Az első kalandban a motivációjuk nem igazán pozitív, de végül jól sül el, amit csinálnak. És a "végeredmény" az, ami összeköti ezt a részt a harmadik és negyedik kalanddal is. A második kaland vicces, és megjelenik benne a magyar gasztronómia is a lecsóval és a magyar erős paprikával. Kedvelem ezeket az utalásokat ránk, magyarokra.

A harmadik mesében az első könyv főgonoszának jelleme árnyalódik még inkább, miközben újabb rosszaság végrehajtásán dolgozik. Az utolsó kaland pedig azt mutatja meg, hogy milyen bonyolult is a tinik lelki világa, de türelemmel, szeretettel, ésszel a jó útra lehet terelni őket. A kötetből ezúttal ez, az utolsó kaland volt a kedvencem.


A harmadik rész már kicsit eltér az első kettőtől, itt egyetlen kalandot követhettünk végig, és a mese legvégén visszatértünk az első könyv elejéhez. Mintha egy kört tettünk volna meg a három kötet során. Nem tudom, lesz-e még negyedik rész, de örülök, hogy ezt a hármat egyszerre olvashattam, mert így lezárva adott egyfajta teljességérzést a három könyv.

Ebben a részben a beképzelt szuperhősök elvesztik a szuperképességüket, ezért Szupermalacra és Űrpatkányra marad, hogy megmentsék a világot (és az őket lenéző többi szuperhőst) egy új gonosz szerelmespártól. Őszintén, engem ez a rész szórakoztatott a leginkább, valahogy nekem jobban bejön, ha egy egész könyvön keresztül ugyanabban a történetben merülhetek el, mint ha sok rövidebb történetet kapok. De a gyerekek figyelme valószínűleg másképp működik, úgyhogy számukra jó lehet, ha több rövidebb történetet kapnak.

Klassznak találtam, hogy mindegyik részben volt egy-egy kis versike, de a legjobban a fekete hóemberes tetszett ebben a kötetben.


Hogy tetszettek a könyvek?

Tetszettek a különböző magyar utalások (kétfarkú kutya, lecsó, magyar paprika stb.), tetszett, hogy volt jó néhány fontos tanulság a történetekben, és az is, hogy végül a három könyv együtt kerek egész sztorit adott ki.

Szóval összességében az 1. könyv TETSZETT, a 2. könyv TETSZETT, a 3. könyv NAGYON TETSZETT.


Kiknek ajánlom a könyveket?

Azoknak, akik kedvelik a pörgős, kalandos, humoros, néha kicsit elvont sci-fi meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod az 1. könyvet:

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a 2. könyvet:

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a 3. könyvet:


Nyereményjáték:

Akár hiszitek, akár nem, szuperhős állatok nem csak nálunk vannak! Ezúttal mindegyik állomáson egy szuperképeségekkel (is) rendelkező állat képét találjátok, akinek a nevét be kell írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

07.03. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.05. Sorok Között

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése