~ Sárga könyves út ~

2023. április 26., szerda

A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló – Blogturné



A. M. Howell ifjúsági regényében főhőseink nemcsak a Halley-üstökös bűvöletében élnek, de még egy évtizedes családi titkot is meg kell fejteniük. A fordulatos, szívmelengető történetet családról, bátorságról és az igazság fontosságáról a Manó Könyvek adta ki magyarul, és ha bloggereinkkel tartotok a turnénk során, végül egy szerencsés olvasóé lehet a kiadó által felajánlott nyereménypéldány!


Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszöveg alapján úgy gondoltam, hogy ez egy izgalmas ifjúsági fantasytörténet lesz, de részben tévedtem. Valóban izgalmas volt, de nem fantasy. Ennek ellenére egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet, mert nagyon szórakoztató volt.


Véleményem a könyvről

1910 májusa van, és a Halley-üstökös a föld felé közeledik. Az emberek egy része kíváncsi érdekességként várja, mások elhiszik az álhíreket, és attól félnek, az üstökös pusztulást hoz az emberiségre, ezért a világvégére készülnek. Nancy a húgával, Violettel, az édesanyjával és a nevelőapjával éldegél boldogan és gondtalanul, mígnem az üstökös érkezése előtt néhány nappal Nancy anyukája fogja őt és a húgát, hagy egy üzenetet a férjének, és elindul New Yorkba, Nancy nagypapájához, akiről Nancy egész életében úgy tudta, hogy már meghalt. Megérkezve ezernyi titok és rejtély várja Nancyt. Vajon miért nem hagyhatják el a nagypapájuk házát, ami egyben csillagvizsgáló is? Miért nem láthatja meg őket senki? Mitől fél az édesanyja és a nagyapja? Hová járkálnak ki éjszakánként? És miért fenyegeti a polgármester a nagypapát?

Ahogy fentebb is írtam, először azt vártam, hogy valami mágikus dologra derül fény a rejtélyek kutatása közben, de erre nem került sor. Amit egyáltalán nem sajnáltam, mert a történet így is épp elég szórakoztató, titokzatos, érdekes és kalandos volt. Rengeteg olyan rejtély akadt benne, aminek a megoldására nagyon kíváncsi voltam. Persze próbáltam találgatni, de végül nem sikerült rájönnöm a titkokra. De ez sem zavart, mert az egész sztori logikusan volt felépítve, és a végére szépen megmagyaráztak mindent.

– Jó reggelt, Mrs. Cavendish. Merre van a férje ma reggel? – kérdezte éles, nyílt hangon.
– Ó... hát... ma vasárnap van, polgármester úr. A férjem nem dolgozik vasárnap – mondta Mrs. Cavendish, aki ajkára mosolyt erőltetett ugye, de a tekintete komor maradt.
A polgármester megsemmisítő pillantást mért Mrs. Cavendishre.
– Nos, ma igenis dolgozik.
Nancy látta, hogy Burch megemelkedik, arcán megfeszülnek az izmok.
– Burch – szólította meg a fiút a polgármester mézesmázos hangon.
– Igen? – nézett a fiú egyenesen a polgármester szemébe.
– Nem azt akartad mondani, hogy "Igenis, polgármester úr"? – húzta össze a szemét a polgármester.
Némi csönd támadt majd Mrs. Cavendish megköszörülte a torkát.
– Igenis, polgármester úr – bökte ki végül Burch, miközben lassan ökölbe szorította a kezét.

Amikor előkerült a gonosz polgármester, aki tipikus példája azon korrupt, harácsoló politikusoknak, akik azt gondolják, a hatalmukkal bármit megtehetnek, úgyis megússzák, csak még érdekesebbé vált a helyzet. Mivel ez a szál tökéletesen bemutatta, milyen kilátástalannak tűnik szembeszállni egy gazdag, hatalmat birtokló személlyel. Az emberek nem mernek ellentmondani neki, mert úgy érzik, egyedül képtelenek megállítani, hiszen a rendőrség úgysem nekik hinne, a polgármester pedig egy csettintéssel tönkreteheti a családjukat, az életüket.

Pedig ha összefognának, ha nem egyedül próbálkoznának, hanem együtt, sokkal egyszerűbb lenne a helyzet. De ahogy a valóságban nem tudatosul ez az emberekben, ugyanúgy a történetben sem. Ez a szál elég realista, ahogyan az is, hogy naiv gyerekek kellenek ahhoz, hogy ráébresszék a felnőtteket a helyes lépésekre. Olyan gyerekek, akik még hisznek abban, hogy a világ igazságos, hogy ki kell állni önmagunkért és másokért, hogy a gonosz végül elnyeri méltó büntetését, a jónak pedig happy end jár.

Nancy és Violet nemcsak a nagypapájuknak és a városlakóknak mutatja meg, hogy hogyan lehet legyőzni egy gonosz hatalmaskodót, hanem nekünk, olvasóknak is. Összefogással. Ezt persze a polgármester is nagyon jól tudja, ezért alázza meg az embereket, hogy szégyenükben ne merjenek beszélni. Hogy eltávolodjanak egymástól, még a saját családjuktól is. Mert külön-külön gyengék. Pontosan ez folyik most nagyban a világunkban, szóval nagyon kellenek nekünk a Nancyk és Violettek, akik még látják a helyes utat, és rávezethetik azokat a felnőtteket is, akik már elvesztették a reményt, a hitet abban, hogy a jó mindig győz, de csak együtt.

Burch egy fiatal srác a városból, akinek az apját szintén a markában tartja a polgármester. Nehéz helyzetben van, mert nem akar ártani az apjának, a családjának, de mivel még fiatal, benne is erősen dolgozik az igazságérzet, ezért segít Nancyéknek.

Mindhárom gyereket nagyon megkedveltem, igazán bátrak, okosak és jóságosak. Violet pedig nagyon aranyos, ő a legkisebb köztük, és ezért sokszor úgy érzi, hogy kihagyják a dolgokból, ám végül mégis megkapja a maga fontos szerepét.


Hogy tetszett a könyv?

Számomra nagyon érdekes volt a valóságunkkal kapcsolatos párhuzam, a fontos tanulság, amit meg kéne tanulnunk, hogy megváltoztathassuk az egész világot. Az, hogy felnőtt emberek miként hagyják elnyomni, megalázni magunkat, mert félnek a következményektől, mert szégyellik magukat. Hagyják, hogy elszigeteljék őket egymástól, miközben csak össze kéne fogni, és együtt bármilyen hatalmaskodót könnyedén le lehetne győzni.

Nancy, Violet és Burch nagyon klassz karakterek voltak. Egyfelől szerethetőek, másfelől tökéletes példaképek nemcsak a fiatal, hanem a felnőtt olvasók számára is. A történet maga pedig titokzatos, izgalmas, kalandos volt, nem lehetett egy percig sem unni.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a történetet.


Kiknek ajánlom a történetet?

Azoknak, akik bátorságot akarnak gyűjteni. Na meg persze azoknak, akik szeretnének egy szórakoztató történetet olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A könyvben szereplő Halley-üstökös egy csillagászról kapta a nevét. Játékunkban híres csillagászokról olvashattok leírást, megfejtésként az ő nevüket kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Leírás a játékhoz:

Itáliai fizikus és csillagász, matematikus, természettudós. Az újkori fizika egyik megalapítója, a kísérleti tudományos módszer megalapozója. Elsők között épített mikroszkópot. A csillagászatban ugyancsak az elsők között használt távcsöveket csillagászati jelenségek és égi objektumok megfigyelésére.


Állomáslista:

04. 20. Readinspo
04. 22. Csak olvass!
04. 26. Spirit Bliss Sárga Könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése