~ Sárga könyves út ~

2023. április 24., hétfő

Eva-Maria Bast: A királynő – Blogturné



A Kossuth Kiadó és Eva-Maria Bast jóvoltából jobban megismerhetjük II. Erzsébet emberi oldalát A királynő című könyvben. Ezúttal három bloggerünk követi végig Lilibet fiatalkorát egészen a koronázásáig. Természetesen ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Kicsit megkésve, nemrég elkezdtem nézni A korona című sorozatot a Netflixen egy kolléganőm/barátnőm ajánlására. Egyelőre a második évad elején tartok, de nagyon teszik. Bár alapvetően nem igazán támogatom a királyságot, szerintem iszonyatosan káros, elavult dolog, ami lelkileg csak megnyomorít egy csomó embert, többek között a királyi család tagjait is, talán pont ezért érdekes belelátni kicsit az életükbe, hogy miként is működik ez az egész rendszer. Bár tisztában vagyok vele mind a sorozat, mind a könyv esetében, hogy nem feltétlenül igaz minden, amit látok és olvasok, mégis ad valami alapot, hogy jobban megértsem, miért is működik még mindig, ha döcögve is, a brit királyi család és a királyság.


Véleményem a könyvről

A történet 1944-től mutatja be Erzsébet, vagyis Lilibet életét egészen a koronázásáig. Bepillantást nyerhetünk Lilibet hétköznapjaiba, a családtagjaival való kapcsolatába, abba, miként működik a palota, a Fülöppel való szerelmébe, házasságába és gondjaikba, abba, hogyan élte meg az anyaságot és azt a tudatot, hogy egyszer majd ő veszi át királynőként az apja helyét a trónon.

Mivel ez a könyv lényegében a Netflix-sorozat első évadát fedi le, kíváncsi voltam, hogy mennyire lesz számomra érdekes, újszerű. Természetesen az írónak nehéz dolga volt, lévén valós személyek életéről írt, így vannak tények és történések, amiket nem tudott másképp alakítani, mint ahogy azok a valóságban és a sorozatban történtek. De a sorozatban nem mutattak meg mindent, amit pedig igen, azt nem mindig bontották ki részletesen, valamint sokszor más eseményeket, szemszögeket hangsúlyoztak ki, míg a többit csak megemlítették.

Így például a könyvből részletesebben megtudhattuk, Lilibet miként csatlakozott a hadsereg szerelőműhelyéhez, miket tanult ott, hogyan vizsgázott. Ahogyan azt az egyébként nagyon klassz jelenetet is végigkövethettük a könyv oldalain, ami a sorozatból teljesen kimaradt, amikor a háború végén Lilibet és a húga álruhában kimegy az ünneplő tömegbe, és elvegyül köztük. Nekem ez volt az egyik kedvenc jelenetem egyébként a regényből, mert szerintem a jó uralkodóknak ismerniük kell a népüket. A jó uralkodók részei a népnek, nem pedig fölötte állnak. Itt egy kicsit azt érezhettem, hogy ha Lilibeten múlik, és hagyják neki, talán szíve szerint más királynő lett volna belőle.

Jól emlékszik húga vékonyka hangjára:
– Akkor te egyszer majd királynő leszel?
– Azt hiszem – felelte akkoriban Lilibet.
– Te szegény! – jegyezte meg Margit.

Ami kifejezetten érdekes volt a könyvben, hogy sokkal jobban együtt tudtam érezni Lilibettel, mint a sorozatban. A sorozatban sokszor sajnáltam Fülöpöt (bár volt, amiért haragudtam rá), olvasás közben viszont inkább Lilibet oldalán álltam. Valahogy a lapokon sokkal jobban átjöttek a gondolatai, érzései, és ezáltal én is együttérzőbb, megértőbb tudtam lenni vele.

A könyvben a Lilibetben lévő, belső anyai konfliktusok is jobban előtérbe kerültek. A filmben inkább arra fektettek hangsúlyt, hogy milyen volt Károly kapcsolata kiskorában Fülöppel, ám a könyvben megtudhatjuk, miféle lelki viharok dúltak Lilibetben, aki vágyott egy kis szabadságra, ám közben furdalta a lelkiismeret, hogy talán nem elég jó anyja a gyerekeinek.

Az esküvői előkészületek alatti bakik és aggodalmak, pedig kifejezetten szórakoztatóak voltak, mert korábban sehonnan nem hallottam róluk.

Szóval sok hasonlóság volt a film és a könyv között, hiszen egy valós történetet nem lehet túlságosan megváltoztatni, ám az író máshová tette a hangsúlyokat, és ez újszerűvé varázsolta a sztorit olyasvalaki számára is, aki látta a Netflix-sorozat első évadát.

Egyébként a könyv hangulata legalább annyira beszippantott, mint a sorozaté. Lényegében néhány óra alatt elolvastam a regényt kisebb megszakításokkal, mert nem tudtam letenni. Volt egyfajta delejező vonzereje, ami miatt faltam az oldalakat.


Véleményem a könyvről

Hangulatában nagyon hasonlított a Netflix-sorozathoz, de ezt cseppet sem bántam, mert így azonnal beszippantott a regény, amíg nem értem az utolsó oldalra, nem is bírtam abbahagyni az olvasást. Történetében viszont képes volt új dolgokat adni, mert olyan történésekre fektette a hangsúlyt, amiket a sorozat nem vagy csak kissé mutatott be. Lilibet számomra sokkal emberibb volt a regényben, jobban együtt tudtam érezni vele, jobban megértettem az érzéseit, tetteit.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik érdekel Erzsébet királynő fiatalkora, az az időszak, amikor megházasodott, gyerekei születtek, de még távoli tehernek tűnt a trón.


Ha kíváncsi lettél itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A történetben fontos szerepet játszik Erzsébet és Fülöp házassága, kapcsolata, ezért a mostani játékban különböző királyi esküvőkről lesz szó. A feladat, hogy kitaláljátok, melyik ország királyi párjáról láttok fotót az esküvői ruhájukban az állomásokon, és beírjátok ezt a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

04. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 26. KönyvParfé
04. 28. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése