~ Sárga könyves út ~

2023. október 5., csütörtök

Alison Cochrun: Sármháború – Blogturné



A Könyvfesztiválra a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában is megjelenik a Nagy Ő által ihletett romantikus történet, amiben a műsor főszereplőjének a figyelmét nem a versenyzők keltik fel...
Kövesd végig a blogturnét, ahol extra állomásokat is találsz, és ha velünk játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted!


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem a jó LMBTQ+ történeteket, és hát, most még jobban kell a támogatás ezeknek, mint korábban, szóval amelyikre csak van lehetőségem, elolvasom, és támogatásképpen megírom róla a véleményemet.


Véleményem a könyvről

A történet helyszíne egy párkeresős valóságshow, ahol az újabb és újabb Szőke Herceg évadról évadra megtalálja a saját hercegnőjét. Dev egész életében hitt az „örökkön örökkében”, ezért felnőttként csatlakozott a műsor csapatához. Ezúttal azt kapta feladatként, hogy próbálja gatyába rázni az újabb „herceget”, Charlie-t, aki nagyon nem olyan, mint a korábbi hercegek voltak. Egy igazi kőgazdag techzseni, ám pánikrohamokkal küzd, kényszerbeteg, és nem igazán érez vonzalmat senki iránt. Ezen kívül nem azért jelentkezett a műsorba, hogy valóban megtalálja élete szerelmét, hanem mert a munkájában gondjai adódtak, és a menedzsere ebben a műsorban látta a megoldást. Dev megpróbál segíteni Charlie-nak megváltozni, hogy megfeleljen a műsor imidzsének, ám minél közelebb kerül hozzá, annál inkább megkedveli a férfi valódi személyiségét. Mire észbe kap, már szerelmes Charlie-ba, és a férfi is belé, ám a műsornak a szerződésük szerint a megírt forgatókönyv szerint kell lezajlania: Charlie-nak a végén ki kell választania a hercegnőjét, akit feleségül vesz.

Nos, őszintén bevallom, hogy kicsit tartottam ettől a regénytől, mert a valóságshow-k világa a lehető legtávolabb áll tőlem. Gyerekkoromban néztem utoljára ilyesmit, amikor még voltak viszonylag kulturált valóságshow-k, de mióta ezek átváltoztak agysejtromboló, az erkölcsöket teljes mértékben nélkülöző, semmiféle értékkel nem rendelkező hulladékká (és akkor még finoman fogalmaztam), azóta egyáltalán nem érdekelnek. Szóval féltem tőle, hogy vajon ez a történet miként mutatja be a valóságshow-k világát, és reméltem, hogy nem olyan módon, hogy attól lekaparjam az arcomat.

Bár Dev valóban hitt a show céljában, a regényből egyértelműen lejött, hogy ez a műsor, ahogyan a többi ehhez hasonló is, csak kamu. Minden megrendezett, minden előre le van beszélve. Már azt is tudják szinte az első pillanattól, hogy ki lesz a játék győztese, ki kapja majd a hercegnői koronát. Őszintén bevallom, először nem igazán értettem, miként tudta Dev annyira átmosni a saját agyát, hogy bár tud a csalásokról, mégis valósnak érzi a műsor célját. Aztán rájöttem, hogy ez teljesen reális. Ha lelkesen és fiatalon bekerülsz valahová, és valaki, akit akit egész életedben tiszteltél elhiteti veled, hogy hálás lehetsz, amiért ott dolgozhatsz, neki dolgozhatsz, mert igazából nem vagy túl értékes ember, akkor muszáj elhinned, hogy amit csinálsz, az érték, különben összeomlasz. Persze, valószínűleg Dev a lelke mélyén tudta, hogy minden hazugság, ezért jöttek ki rajta a fizikális és pszichiés tünetek az elfojtásnak köszönhetően. Ahogyan az összes többi műsoron dolgozó ember esetében is. Ez a valóságshow gyönyörű korképe és kórképe a fogyasztói társadalomnak, ahol az emberek kedvéért és pénzéért minden csillogó, de hamis.

Charlie üde színfoltja volt számomra a történetnek. Attól féltem, hogy majd egy sablonos szépfiú lesz, de a személyisége igazán egyedivé tette őt. A pszichés betegségei nem lettek szépítve, sőt, simán lehányja Dev cipőjét, kiakad a kamerák előtt egy érintéstől, megőrül egy folt miatt, amit azonnal ki kell mosnia, és hasonlók. Vagyis láthatjuk őt ténylegesen kiborulni, és láthatjuk, hogy nem könnyű sem neki ezekkel a betegségekkel, sem másoknak. Viszont Dev valahogy azonnal tudja, miként kezelje a nehéz helyzeteket, hogyan nyugtassa meg Charlie-t. Kettejük története lényegében olyan nekünk, olvasóknak, mint egy párkereső valóságshow: elhiteti egy pillanatra az emberrel, hogy bárki megtalálhatja a nagy Ő-t, aki elfogadja őt olyannak, amilyen, és nem a „furcsa” tulajdonságai ellenére, hanem pont azokért szereti.

Tetszett, hogy Dev sem lett tökéletesnek megalkotva. Ő is depresszióval küzd, elfojtja az érzéseit, nem tudja kezelni a munkájával járó stresszt, szóval esendő ember. Nem ő az, aki megmenti Charlie-t, ahogyan Charlie sem menti meg őt, hanem egyszerűen kölcsönösen elfogadják és támogatják egymást. Igazából ez a sztori azt támasztotta alá bennem, hogy lényegében majdhogynem nincsen olyan ember, aki ne küzdene valami pszichés vagy lelki betegséggel, problémával. Valahogy a világban, amiben élünk, nagyon kevés embernek adatik meg, hogy ne legyen semmiféle baja. Nem véletlenül mondom mindig, hogy szerintem minden egyes embernek ingyenessé, vagy nagyon olcsóvá kéne tenni a pszichológust, mert igen, mindenkinek szüksége lenne rá. Kinek jobban, kinek kevésbé. És ez egyáltalán nem szégyen.

Dev és Charlie közös jelenetei hol viccesek, hol meghatóak, hol szomorkásak, de mindig érezhető az a szikra, amit egy romantikus történet főszereplőitől elvár az ember. Nagyon megkedveltem mindkettejüket, számomra az egyik legjobb LMBTQ+ párost alkották (azért a heartstopperes Nicket és Charlie-t nem előzik meg, mert övék az örök első hely), akikről valaha olvastam.

Dev főnöke testesíti meg a sztoriban azt a főnöktípust, aki a legveszélyesebb. Aki manipulációval eléri, hogy senkinek érezd magad, hálás legyél neki, és ha lehúzza rólad a kétszázadik bőrt is, még meg is köszönd. Ő volt az egyetlen karakter a történetben, akit nagyon utáltam.

A „hercegnők” közül igazából csak három maradt emlékezetes számomra. Az egyikük azért, mert rá akarták húzni a gonosz szerepét a műsorban. A másik azért, mert biszex volt, és Dev főnöke közölte, hogy márpedig biszex karakter nem győzhet a műsorban. A harmadik pedig, Daphne volt, a lány, akit már az elején kiválasztottak győztesnek. Az ő karaktere azért fogott meg, mert ugyanúgy szenvedett a műsorban, mint Charlie. Kereste önmagát, a saját útját, és nem vette észre, hogy olyan úton jár, amire mások elvárásai alapján lépett. Érdekes folyamat volt, ahogyan ő is önmagára talált a műsor során.

A történet vége egyáltalán nem volt meglepő, viszont megsimogatta a kis lelkemet, szóval elégedett voltam vele.


Hogy tetszett ez a könyv?

Az egyik legkellemesebb, legszívmelengetőbb LMBTQ+ történet volt, amit mostanában olvastam. Charlie és Dev karakterei összetettek voltak, és igazán megkedveltem őket. Érdekes volt a különböző pszichés betegségekről olvasni, és a szereplők jellemfejlődését is izgalmas volt végigkövetni. Imádtam a romantikus jeleneteket, mert Charlie és Dev tökéletesen illenek egymáshoz.

Szóval összességében IMÁDOM ez a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Akik szeretik a szívet melengető, komolyabb témákba is belenyúló romantikus történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A regényt részben a Nagy Ő című műsor ihlette, így a játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson olyan férfiak képével találkozhattok, akik szerepeltek a Nagy Ő amerikai vagy magyar változatában. A feladatotok, hogy felismerjétek a kép alapján, hogy kiről van szó, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


Állomáslista:

10. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 06. Readinspo
10. 08. Hagyjatok! Olvasok! Blog

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése