~ Sárga könyves út ~

2023. október 9., hétfő

Alex Pappademas: Keanu Reeves – A kultikus színész és jelenség



Miért választottam ezt a könyvet?

Nem vagyok Keanu Reeves kifejezett rajongója, de volt néhány filmje, ami tetszett, és amit eddig emberként olvastam róla, az érdekesnek tűnt. Nem olyannak látszik, mint általában a hollywoodi sztárok, hanem inkább csendes, nyugodt, gondolatokkal teli, kicsit titokzatos embernek, aki nem celebeskedik néhány percnyi hírnévért. Aztán persze, hogy valójában milyen ember, azt mi, kívülállók sosem tudhatjuk meg igazán. Főképp nem ebből a könyvből. De talán ez így is van jól.


Véleményem a könyvről

Először is, a könyvbeli illusztrációk Keanu Reevesről egyszerűen zseniálisak, imádom őket! Eoin Coveney illusztrátor nevét azt hiszem, érdemes megjegyezni.

Őszintén bevallom, mást kaptam ettől a könyvtől, mint amire számítottam. Eredetileg azt hittem, hogy ez egy életrajzi könyv, aminek köszönhetően nagyobb betekintést kaphatok Reeves életébe, személyiségébe, megismerhetem a gyerekkorát, az iskoláskorát, a felnőttkorát, láthatom őt színészként és magánemberként. Nos, bár voltak életrajzi apróságok a könyvben, ez valójában nem egy életrajz.

A könyv inkább valamiféle filmkritikai kötet, ami mondjuk, az írója miatt nem is akkora meglepetés (hiszen Pappademas kultúrkritikus), valahogy mégsem erre számít az ember a fülszöveg és cím alapján.

Annak ellenére, hogy nem azt kaptam, amire számítottam, egész érdekes volt a könyv. Ha valaki túl tud lépni azon, hogy nem konkrétan Keanu Reevesről mint emberről és az életéről lesz szó a kötetben, hanem inkább a filmjeiről (és egyéb filmekről, amikben általában hozzá kapcsolódó emberek szerepeltek), akkor jól fog szórakozni.

A kötet elején van egy előszó, amiben Pappademas elmeséli, hogyan készített kétszer két órás interjút Reevesszel. Ez a rész igazán tetszett, mert bepillantást nyerhettünk abba, miként reagált bizonyos dolgokra a színész, mit mondott, hogyan viselkedett. Ez a rész szólt szerintem úgy ténylegesen róla.

Szerintem ha Keanunak van bármi mondanivalója saját magáról, vagy az élete során szerzett szakmai és magánéleti élményekről, azt a munkáján keresztül közli velünk.
Úgy vélem, hogy Keanu összes filmje bizonyos szempontból önéletrajzi jellegű, néha az ő tudtán vagy szándékán kívül.

Ezek után azonban áttérünk a filmekre, mert Pappademas kifejti, hogy szerinte az igazi Keanu Reevest a szerepei által lehet megismerni. Nos... Nem tudom, hogy egyetértek-e vele. Íróként tudom, hogy egy művész valamilyen módon mindig benne van a történeteiben, de... az adott filmeket nem Reeves írta, nem ő találta ki a történetet, az adott karaktert, ő csak eljátszotta a maga módján a mások által rá osztott szerepet. Amiben persze, biztosan benne volt ő is valamennyire, de kétlem, hogy olyan mélyen, mint ahogyan azt Pappademas megpróbálja belemagyarázni az értelmezéseibe. Nagyon érdekes volt egyébként, hogy Pappademas a filmek elemzése közben nem a filmkarakterek nevén említette a karaktereket, hanem a színészek nevén. Mintha a színészeket szó szerint azonosította volna az adott karakterekkel.

Annak ellenére, hogy nem feltétlenül értek egyet Pappademas nézőpontjával, kifejezetten érdekesek voltak a filmelemzések. Őszintén bevallom, nem igazán ismertem Keanu Reeves fiatalkori filmjeit, és a későbbiek közül sem láttam még mindegyiket, úgyhogy nagyon érdekes volt ezekről olvasni. Akadt is néhány film, aminek az elemzése annyira felkeltette a figyelmemet, hogy elhatároztam, megnézem majd az adott filmeket.

Ezen kívül jó volt, hogy más filmeket is behozott a könyvbe Pappademas érdekességként, mert bár ezekben nem szerepelt Reeves, akadt köztük olyan, ami szintén érdemesnek tűnt arra, hogy megnézzem.

Ami még tetszett, hogy a szöveg tele volt különböző interjúkból és egyéb helyekről szedett érdekes idézetekkel Reevestől és más színészektől vagy a filmiparban dolgozó egyéb személyektől. Ezek által egy kicsit bepillantást nyerhettünk abba, hogyan is működik a filmipar, kaphatunk néhány kulisszatitkot arról az életről.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nos, egyáltalán nem azt kaptam, amire számítottam, viszont érdekesek voltak a filmelemzések, felkeltették a figyelmemet sok érdekes film iránt, amiket meg szeretnék majd nézni. És néhány apróságok azért Keanu Reevesről is megtudhattam.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Azoknak, akiket nem Keanu Reeves mint ember érdekel elsősorban, hanem a filmek világa. Azoknak, akik szeretnek filmelemzéseket olvasgatni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése