~ Sárga könyves út ~

2024. október 6., vasárnap

Holly Black: A fehér macska – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően nemrég új borítóval jelent meg Holly Black A fehér macska című regénye, amely átokvetőkről és gengszterekről szól. Kövessétek végig bloggereinkkel a turnét, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből, ha helyesen válaszoltok a kérdéseinkre.


Miért választottam ezt a könyvet?

Nagyon tetszett az új borítója, és úgy gondoltam, ha érdemes volt arra, hogy újra kiadják új borítóval, akkor biztosan érdekes történet lehet.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője Cassel, aki egy átokvető családból származik, bár neki magának nincs mágikus képessége. Átlagos fiatalnak tűnik, aki suliba jár, míg egy nap arra nem ébred az éjszaka közepén, hogy valahogyan felkerült az iskola tetőjére, és fogalma sincs, hogyan jöjjön le. A családjától eltávolodott, mivel ők az egyetlenek, akik tudják, hogy néhány évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát, így fogalma sincs, kitől kérjen segítséget a furcsa álmai és alvajárása miatt.

Ennek a történetnek az az érdekessége, hogy a főbb szereplői konkrétan gengszterek. És ennek semmi köze ahhoz, hogy egyben mágikus képességük is van, csak ahhoz, hogy maffiacsaládba tömörülve rossz dolgokat tesznek, és bűnözőként gondolkoznak, viselkednek. Cassel is elég simlis, de Lila ügyétől eltekintve ő csak kispályás az anyjához és a testvéreihez képest. Lényegében a hozzájuk hasonlóan viselkedő átokvetők miatt félnek a varázstalan emberek a mágiától (pedig többségben vannak azok az átokvetők, akik soha senkinek nem ártanak a képességükkel, sőt, segítik is vele az embereket).

Épp ezért nem igazán éreztem úgy, hogy meg tudnám kedvelni úgy igazán Casselt vagy a családját. Két karakter volt a sztoriban, akit szimpatikusnak találtam (bár sok szerepük nem volt, csak a vége felé), az egyik Sam, Cassel szobatársa az iskolában, valamint egy, az átokvetők egyenlő jogaiért küzdő iskolatárs, Daneca.

Ami még érdekes és egyedi volt a többi mágiával átitatott könyvhöz képest, hogy itt a mágiahasználatnak következményei vannak a mágiahasználóra is. Például, ha valakit megölsz mágiával, akkor belőled is szó szerint elhal egy rész. Ha szerencséd van, csak az egyik ujjad, ha nem, akkor a tüdőd, szíved. Szóval nagyon óvatosan kell bánni a mágiával, mert konkrétan az adott átokvető súlyos következményekkel nézhet szembe, vagy akár a halállal. Ez olyasféle csavart tett a történetbe, valamint Cassel és a bátyjai közötti kapcsolatba, ami nagyon tetszett.

A cselekmény végig titokzatos volt, tele volt izgalommal, csavarokkal. Konkrétan fogalmam sem volt, kiben is lehet megbízni, mert bárkiről el tudtam képzelni, hogy hazudik és veszélyes. Lényegében ez volt az adott könyv egyik tanulsága, hogy sokszor még a saját családodban sem bízhatsz meg teljesen. Ami hát, valljuk be, nem egy megszokott tanulság, mert általában a regényekben azt szokták kihangsúlyozni, hogy a családi összetartás és szeretet mindenek fölött áll és mindennél erősebb. De nekem tetszett ez az őszinteség. Mert igen, a valóságban sem bízhatsz mindig a családtagjaidban. Van, hogy bántanak, elárulnak, átvernek. Persze olyan is van, amikor jóban-rosszban melletted állnak, de nem mindig, így felesleges a családot túlidealizálni mindig.

A regényben szerepel egy fehér macska, ahogyan a címe is előre jelzi. Nos, az ő titka volt az egyetlen titok és fordulat a regényben, amit előre tudtam. Minden mással sikerült vagy meglepni vagy elbizonytalanítani. Ami jó, mert klassz néha olyasmit olvasni, amiben nem tudom előre, hogy mi fog történni.

A regény vége szépen összeállt, az utolsó oldalakra is jutott fordulat, ami fenntartja az ember érdeklődését a következő rész beszerzéséig.


Hogy tetszett ez a könyv?

Mozgalmas, fordulatos volt, tele titkokkal és meglepetésekkel. Az egyetlen, ami kicsit elbizonytalanított, hogy lényegében egyik karaktert sem tudtam úgy igazán megszeretni. Ennek ellenére szórakoztató volt olvasni.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a gengszterek világát, és nem bánják, ha egy történet karakterei nem az erkölcs világbajnokai.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ezúttal a játék során olyan könyvek címét kell kitalálnotok fülszövegrészletekből, amelyekben fontos szerepet játszanak a macskák. A dolgotok annyi, hogy a könyv magyar címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

„Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted.
Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén.”


Állomáslista:

10. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 08. Dreamworld
10. 10. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése