~ Sárga könyves út ~

2015. június 16., kedd

A tökéletes nő

Rengeteg elemzést, kritikát, véleményt, blogbejegyzést láttam már arról, kinek milyen a tökéletes női főszereplő (vagy épp milyen a szerintük rosszul megírt főszereplőnő). A legtöbben egy okos, határozott, mindig jól és helyesen döntő, mindig mindent pontosan tudó női karaktert várnak el, és bírálják, ha egy főszereplőnő határozatlan, butaságokat csinál, esetleg csak úszik a cselekmény árjával mindenféle terv nélkül.

Nos, szerintem, a jó női karakter lehet kemény és lehet gyenge is. Lehet határozott és határozatlan. Lehet okos vagy butuska. A lényeg, hogy jól felépített személyiséget kapjon, és mindig úgy cselekedjen az adott helyzetekben, hogy az a személyiségének megfeleljen. Persze az adott karakternek fejlődnie is kell a történet során, de az is legyen logikus, szépen felépített, nem hirtelen és hiteltelen.

Ha minden női karakter ugyanolyan bátor, határozott, okos és szerethető lenne, az egy idő (és sok regény) után unalmassá válna, tucatkarakter lenne belőlük. Kellenek a hibákkal teli, néha egyenesen irritáló vagy idegesítő főszereplőnők is, egyfelől a változatosság kedvéért, másfelől, mert így hiteles. Hiszen, gondoljunk csak bele, mi, valódi emberek milyenek vagyunk többségében. Néha félünk, néha nem tudunk dönteni, tétovázunk, kivárunk, úszunk az eseményekkel, és igen, csinálunk butaságokat is. Valljuk be, nem is keveset. Sokan kedvelnek minket a hibáinkkal együtt, másokat pedig irritálunk. Végül is, nem szerethet mindenki mindenkit, nem igaz?



Szerintem kellenek a hősies női karakterek is, akikre fel lehet nézni, és kellenek a bizonytalanok is, hogy viszontláthassuk önmagunkat, a félelmeinket és rossz tulajdonságainkat is a regények lapjain. Hátha tanulunk belőle... :)

Ti mit gondoltok? :) 


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése