~ Sárga könyves út ~

2017. október 17., kedd

Róbert Katalin: Szelídíts meg! - Blogturné


Vajon a herceg megszelídítheti a vad lányt? Új, mai köntöst kapott a Kisherceg és Róka története, méghozzá Róbert Katalin tollából.
A különleges regénnyel a Blogturné Klub öt tagja ismertet meg titeket. Figyeljétek az állomásokat és nyerhettek is, méghozzá három példányt a regényből! 
Róbert Katalintól a Szelídíts meg! című regényt három ok miatt akartam mindenképpen elolvasni. Az egyik, hogy gyönyörű a borítója. A másik, hogy Kata szerkesztőm, még soha nem olvastam tőle semmit, és nagyon érdekelt, hogy hogyan is ír. A harmadik pedig az, hogy igencsak kevés könyvet olvasok el többször is életem során, ám A kis herceget minden évben előveszem, mert minden újraolvasás során találok benne valami újat, amin érdemes elgondolkoznom. Szóval nagyon kíváncsi voltam, Kata hogyan is dolgozta fel az egyik kedvenc történetemet.

A történet röviden egy tinédzserlányról, Rókáról szól, akinek a szülei nemrég elváltak, a régi iskolájában rossz társaságba keveredett, és olyasmik történtek vele, amik miatt szúrós, magába forduló, semmivel nem törődő, senkiben nem bízó, megsebzett lélek lett. Mivel az iskola sem nagyon érdekli, több tantárgyból is bukásra áll, így például matekból is. Ezért az osztályfőnöke felkéri az egyik harmadikos éltanulót, Kisherceget, hogy korrepetálja Rókát matematikából. Kisherceg pedig lépésről lépésre próbálja megszelídíteni Rókát, ami nem egyszerű feladat.

A megszelídítendő Róka

Rókát szinte azonnal megkedveltem, mert pontosan átéreztem a családi problémáit. Én is voltam már, ha nem is pontosan ilyen, de hasonló helyzetben. Anno az én szüleim is elváltak, a különbség csak annyi, hogy én ennek szívből örültem, és inkább azon voltam kiakadva, hogy el kell mennem láthatásra az apámhoz kötelező jelleggel a hülye törvények miatt. Ezen kívül a szülő új párjával szembeni ellenállást is megértem, akkor is, ha az adott pár rendes ember, mint a regényben is. Amikor anyunak a válás után sok-sok évvel párja lett, először nagyon nehezen tudtam elfogadni. Jó pár hónap kellett, hogy rájöjjek, anyukám választottja igazán jó ember, akivel anyunak és nekünk is szerencsénk volt, és elmúljon a sértődöttségem és a féltékenységem amiatt, hogy anyának már nem csak mi vagyunk fontosak.

Szóval teljesen át tudtam érezni a Rókában lévő fájdalmat, dacot, haragot. A család jó esetben biztonságot és szeretetet nyújt az embernek, de még egy szerető család is rengeteg törést és lelki sebet tud ejteni az emberen akaratlanul.

Itt is, Rókát szereti az anyukája és az apukája is, csak egyszerűen nem tudják, hogyan mutassák ki, hogyan közeledjenek a lányuk felé, és ezért inkább nem is akarják észrevenni, hogy valami baja van. Elvannak a saját kis vitáikkal, gondjaikkal, és azt remélik, hogy Róka majd magától kinövi a problémáit, és így nem nekik kell megoldani majd azokat.

Az önmagát kereső Kisherceg

Kisherceg a tökéletes jófiú, aki mindenkinek meg akar felelni, és senkinek nem akar gondot okozni, épp ezért nem úgy éli az életét, ahogyan ő szeretné, hanem úgy, ahogyan szerinte mások elvárják tőle. Azt hiszem, az ő karakterét is át tudom érezni, mert én is sokáig jó kislányként pazaroltam el az életemet. Aztán rájöttem, hogy hiába vagyok jó kislány, mert egyesek így sem tudnak értékelni, és olyanok miatt, akik nem értékelik az erőfeszítéseim, miért is mondanék le az álmaimról és a boldogságomról…

Szóval megtanultam önmagam lenni, még ha így csalódást is okozok másoknak esetleg.

Kisherceg is pont ezen az úton jár, feszeng a tökéletes jófiú szerepében, érzi, hogy nem boldog tőle, de nem tudja, hogyan változtasson, és még csak keresi önmagát. Rókával pedig nagyon jól kiegészítik egymást, mert pont azt adják a másiknak, amitől az rátalálhat a valódi önmagára.

Szép, kényes Rozi

Nagyon tetszett Rozi karaktere, no, nem azért, mert szimpatikus volt, hanem azért, mert nagyon jól fel lehetett ismerni benne az eredeti kis herceg rózsáját. A kényeskedése, az egoizmusa, az, hogy Kishercegnek minden szavát és tettét meg kellett fontolnia, nehogy Rozi megsértődjön vagy kiboruljon rajta, tökéletesen visszaadta azt, amit az eredeti történetben is éreztem a kis herceg és a rózsája kapcsolatának kapcsán. Végigrettegtem a regényt, hogy vajon Kata mennyire tartja magát az eredeti sztorihoz, ahol is a kis herceg végül visszatért a rózsájához. Nem árulom el a regényben mi történt, hadd izgulja mindenki végig a történetet olvasás közben.

A kis herceg párhuzamok

Róka Kisherceg általi megszelídítéséről és Rozi karakterének a rózsával való párhuzamáról fentebb már írtam, ám ezen kívül is találhatók még olyan momentumok, amelyeket az eredeti A kis herceg című könyv ihletett.

Ott van például Pilóta, Kisherceg osztályfőnöke. Ahogyan az eredeti történetben, úgy Kata regényében is kölcsönös a törődés és tanítás, ami Pilóta és Kisherceg között folyik. Pilóta megpróbál segíteni Kishercegnek, hogy megtalálja a saját útját, Kisherceg pedig emlékezteti arra, hogy teljesen felnőttnek lenni nem feltétlenül jó dolog.

Pilóta az, aki bevonja Kisherceget egy különleges iskolai projektbe. Mivel Kisherceg képtelen eldönteni, hogy milyen fakultációkat válasszon, a gimnázium után milyen iskolába jelentkezzen, és milyen szakma érdekli, ezért elküldi őt különböző felnőttekhez, hogy megismerhesse a munkájukat, betekintést nyerhessen az életükbe. Ahogy Kisherceg végigjárja ezeket az embereket, az olyan, mint amikor a kis herceg végigjárta a különböző bolygókat. A párhuzam nagyon jó volt. Nyelvileg, stílusban, pont olyan ironikus és groteszk mondatok hangzottak el a felnőttek szájából, mint az eredeti műben. Ami kicsit zavart, hogy éppen ezzel ríttak ki ezek a részek a regényből, ugyanis a regény többi része teljesen reális, hihető történéseket és párbeszédeket tartalmaz A kis herceghez való hasonlóságok ellenére, ám azt nem tudom elképzelni, hogy a valóságban egy újságíró, bemondó, készletgazdálkodó, marketinges vagy ügyvéd száját olyan mondatok hagyják el, amilyenek a regényben. Szóval ezeket a részeket inkább novellaként tudtam volna elképzelni, a regénytől különállóan, mert annak kiemelkedően zseniálisak lennének, csak számomra a regény stílusába nem passzoltak bele. Úgyhogy ezeket kicsit úgy olvastam, mintha a történet lényegétől független írások lennének.

A csomagolás

Általában a borítókról nem szoktam írni az értékeléseimben, de ezúttal kivételt kell tennem. Ugyanis a Szelídíts meg! borítója egyszerűen gyönyörűséges. A színvilága, Róka megrajzolt arca, és a róka… Nagyon kevés borítóért tudok igazán rajongani, de ez azok közé tartozik.

A regényt azoknak ajánlom, akik szeretik az eredeti A kis herceg című könyvet, és szívesen olvasnának egy a mai világban játszódó, fiatalok gondjairól és érzéseiről szóló történetet, amelyben izgalmas párhuzamok mutatkoznak az eredeti történettel kapcsolatban.

Kedvenc karakterek: Róka, Kisherceg, Kitti

Kedvenc jelenetek: Amikor Róka elmondja a szüleinek, mi történt vele.

Kedvenc idézetek:

„– Az én munkám nagyon fontos. Az emberek életét könnyítem meg, ha jól végzem. – Kisherceg hevesen bólogatott, bár a készletgazdálkodó aligha láthatta, hiszen a háta mögött állt. – És észrevétlen maradok. Az a jó, ha senki sem gondol a készletgazdálkodóra. Akkor megy minden rendben.
Kisherceg körbepillantott a szűk irodában, ahol a készletgazdálkodó asztala, egyetlen széke, kicsit kókadozó növénye és tűzfalra bámuló ablaka volt. Valószínűnek tartotta, hogy soha senki sem gondol a készletgazdálkodóra. És ettől megmagyarázhatatlan módon elszomorodott.”

„– Ha haza akarnál jönni, Regi, meg lehetne oldani. Levizsgáznál, és...
– Milyen haza? – csattant fel Róka. – Apu, a picsába is, mit képzelsz te rólam? Hogy a fenébe lenne nekem az a haza, ahol azzal a...
– Nem kellene így beszélned. – Róka az égre emelte a szemét, mert ennyit még a lesajnáló pillantás sem ért meg. – Tudom, hogy ez most nehéz neked, mindannyiunknak nagyon nehéz.
– Képzelem, neked milyen nehéz egy másik csajt dugni anyu helyett.”

„– Ő az? – kérdezte, amikor Kisherceg odaért hozzá. Kisherceg először nem is értette, mire gondol. Közelebb lépett, Rozi pedig elfintorodott, mert árnyékot vetett az arcára.
– Ki?
– A lány, akit korrepetálnod kell.
– Ja, hogy Regi. – Kisherceg nem értette, miért becézi. Aztán kicsit talán túlbuzgón bólogatott.
– Igen, ő az. Szerdán lesz az első óránk.
Rozi felnézett.
– Szerdán kóruspróba. – Egy pillanatra kivárt, Kisherceg pedig lázasan töprengett, hogy rossz döntést hozott-e. Aztán Rozi elmosolyodott: – Ez jó ötlet.
És Kisherceg fellélegzett.”

„ - (…)De nekem az kell, hogy rá is kattints. Nekem kattintékony címek kellenek. Minden ezen múlik. A kattintások számán. Ettől leszel jó.
– Úgy érti, ettől lehetek jó újságíró? – Az újságíró bólogatott.
– Én azt hittem, a jó újságíró alaposan utánajár a kérdésnek, több oldalról megvizsgálja...
– Ja, ja, tényfeltárás, alaposság, ésatöbbi. Nagyon komoly fiatalember vagy. – Az újságíró hosszan dörgölte az arcát, még ki is pirosodott. – De manapság nem ez a lényeg. Manapság senki sem olvas el egy cikket azért, mert alaposan írták meg.
– Nem?
– Azt olvassák el, amelyik legelsőnek közli a hírt, azt is akkor, ha ott van fölötte tizenhat pontos betűkkel a kattintékony cím. És ennyi.”

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT

Játék:

Tudtátok, hogy Róbert Katalin nem csak író, hanem a Könyvmolyképző Kiadó egyik szerkesztője is? A mostani játékunk során azon könyvekből találtok idézeteket, amiket az írónő szerkesztett.

A feladat egyszerű: ismerjétek fel az idézetet és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Idézet a játékhoz:

"Jana érezte, ahogy az arca forrósodni kezd.
– Megváltoztak a dolgok. Te már egy felnőtt férfi vagy, már elnézést, de nem fogok előtted fürdeni.
– Én már férfi vagyok? – kérdezte Clifford meglepve.
– Az. Emberévekben betöltötted a húszat.
– Én egy férfi vagyok – ismételte a zerkan, mint valami varázsigét.
– Igen, férfi vagy.
– Férfi vagyok. – Clifford bólintott, és ködös tekintettel kifordult a fürdőszobából.
Nagyon megmaradt a fejében a kijelentés, mert amikor a gyengélkedő ajtaján egy rövid kopogás után belépett Oliver Deaton, és köszönt neki, Clifford vele is közölte az információt:
– Én egy férfi vagyok.
Oliver végigmérte a zerkant tetőtől talpig és bólintott.
– Lehet."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10.10. - Sorok Között
10.13. - Szembetűnő
10.15. - Zakkant olvas
10.16. - Deszy Könyvajánlója
10.17. - Spirit Bliss

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése