~ Sárga könyves út ~

2017. október 30., hétfő

Guillaume Musso: Holnap - Blogturné


Guillaume Musso francia szerző már sokak szívét meghódította különleges hangulatú regényeivel. A Szerelem életre-halálra, az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled? és Az angyal hív után újabb nagyszerű regénye érkezik el a magyar olvasókhoz is. A Blogturné Klub három állomáson keresztül veti bele magát a Holnapba - és hogy mit tartogat, az meglepetés. Tarts velünk, ismerd meg a regényt és ha ügyes vagy, a saját példányodat is megnyerheted.

Guillaume Musso Holnap című könyvéről az egyik blogturnés társamtól hallottam először. A fülszövege érdekesnek tűnt, bár tartottam tőle, hogy egy egyszerű romantikus regényt kapok majd, ám gondoltam, próba szerencse, elolvasom, aztán maximum feledhető élmény lesz. Nos, ez egyáltalán nem így történt, olyannyira nem, hogy Musso bizonyos szempontból az egyik példaképemmé vált íróként.

A történet egy Matthew nevű férfiról szól, akinek nemrég meghalt a felesége egy balesetben, azóta ő neveli a kislányukat, és próbálja feldolgozni az őt ért tragédiát. Egyik nap egy kirakodóvásáron vesz egy használt laptopot, hazaviszi, és talál rajta egy csomó fényképet az előző tulajdonosról, Emmáról. Mivel a laptopon ott a nő neve, Matthew megkeresi őt, és e-mailben megkérdezi tőle, küldje-e át a fényképeket, vagy törölheti őket. Az első e-mailből végül hosszas levelezés alakul ki, amelyből kiderül, hogy Matthew és Emma szimpatikusak egymásnak, így randevút beszélnek meg másnapra egy étterembe. Matthew elmegy a randira. Emma elmegy a randira. Ám sohasem találkoznak. Ugyanis kiderül, hogy Matthew 2011-ből küldözgeti az e-maileket, míg Emma 2010-ben él.

Fordulat fordulat hátán

Amikor belekezdtem a regénybe, először azt hittem, egy Ház a tónál típusú romantikus történet lesz, semmi több, Matthew és Emma az őket ért múltbeli tragédiák után időt áthidalva egymásba szeretnek. Aztán jött az első fordulat, és igaz, hogy meglepődtem, de még mindig nem tartottam többnek a sztorit, mint egy romantikus regénynek, aminek talán más a női főszereplője, mint eredetileg gondoltam. Majd egy újabb fordulatot követően úgy éreztem, rájöttem a regény céljára: aha, szóval ez inkább egy pszichológiai regény, amely egy házastársi titokról, problémáról szól majd, csak feldobja némi időn túli levelezés. És már kezdtem magam vállon veregetni, amikor bumm, becsapott az újabb bomba, nekem meg a földre esett az állam, mert kiderült, hogy ez sem nem romantikus történet, sem nem pszichológiai regény, hanem valójában egy thrilleres beütésű krimi.

És ez az, ami miatt Musso az egyik példaképemmé vált. Mert képes volt a regény olvasása során újra és újra meglepni. Amikor már azt hittem, hogy rájöttem, miről is fog szólni a történet, akkor csavart rajta egy olyat, hogy a korábbi gondolataim mind megdőltek, és kezdhettem előröl értelmezni az egész történetet. I-mád-tam!

Matthew és Emma

Matthew első pillanattól szimpatikus karakter volt. Jó férj, jó apa, jó tanár, akit hatalmas veszteség ért a felesége halálával, és ezen nagyon nehezen tudja túltenni magát. Igyekszik a kislánya miatt a felszínen tartani magát, ám elzárkózik a világ elől, amolyan remeteként éli az életét, amiben csak a lányának és leszbikus lakótársuknak van hely.

Amikor megismerkedik Emmával, először arra gondol, talán tovább tudna lépni a nővel, hiszen nagyon szimpatikus számára. Ám, mikor kiderül, hogy két különböző időben élnek, rögtön az az első gondolata, hogy lehetőséget kapott ezáltal a felesége megmentésére.

Emma karakterében sokáig bizonytalan voltam. Mármint abban, hogy mik a céljai, és mi lesz végül a szerepe a történetben. Még azt sem tudtam biztosra eldönteni, hogy pozitív vagy negatív karakter lesz-e. Lelkileg nagyon instabil személyiség, aki túl van egy öngyilkossági kísérleten, gyógyszereket szed, és 2011-ben, Matthew idejében már nem él, mert kisétált egy vonat elé. Nagyon tetszik neki Matthew, így mikor a férfi megkéri rá, hogy mentse meg a feleségét 2010-ben, felmerült bennem, hogy vagy hagyja mégis meghalni, vagy épphogy már eredetileg is ő okozta a balesetet, és így ér össze a két idősík végül. Persze, hogy végül mi is sül ki Emma karakteréből, azt nem árulom el, izgulja mindenki végig a történetet úgy, ahogyan én. :)

Ismeretlen ismerős

Kate, Matthew elhunyt felesége a történet elején tökéletes, szerető feleségnek és anyának van leírva. Aztán Emma nyomozni kezd utána 2010-ben, és olyasmit küld róla e-mailben Matthew-nak, amit a férfi nem tud hová tenni. Vajon tényleg jól ismerte a feleségét? Tudhatja biztosra, hogy mit csinált Kate olyankor, amikor nem volt mellette? Bízhat gondolkodás nélkül a hűségében? Vagy Kate elárulta őt? Esetleg Emma kavar a háttérben, hogy besározza Kate-et?

Nagyon érdekes téma az, hogy mennyire ismerhetjük a körülöttünk élőket, a szeretteinket. Sajnos saját tapasztalat alapján tudom, hogy még a hozzánk legközelebb állók is tehetnek olyasmit, amit sosem vártunk volna tőlük. Sőt, mi magunk is csinálhatunk olyat, amiről azt hittük korábban, nem lennénk rá képesek. Ha pedig önmagukat sem ismerhetjük teljesen, akkor másokat hogyan is ismerhetnénk… Ez azért kicsit ijesztő…

Nagyon tetszett, ahogy szép lassan kiderült a történetből, hogy mi is a helyzet Kate-tel. Apránként kaptam meg a kirakós darabokat, így volt időm elmélkedni rajtuk, de álmomban sem gondoltam volna arra a „képre”, amit végül kiadtak.

Amit kicsit sajnáltam

Nos, annak ellenére, hogy alapvetően humán beállítottságú vagyok, nagyon logikus a gondolkodásmódom, és az általam olvasott történetekben is mindig keresem a logikát. Szeretem, ha egy történet, a saját világán belül kiépít egy működő rendszert, és ahhoz a cselekmény végig tartja magát. Épp ezért jó lett volna, ha Musso ad valamiféle magyarázatot arra az anomáliára, amelynek köszönhetően Matthew és Emma két különböző idősíkból levelezni tudtak egymással. Engem érdekelt volna, hogyan is lehetséges ez. Persze, nem ez a kérdés állt a regény középpontjában, így e nélkül is teljesen érthető és élvezhető volt a történet, ám számomra jó lett volna tudni, hogyan is képzelte el ezt Musso.

A történetet azoknak ajánlom, akik szeretnének egy fordulatos, zseniálisan felépített, thrilleres beütéssel rendelkező krimit olvasni megspékelve némi időanomáliával.

Kedvenc karakterek: Matthew, Emma, Romuald, Emily

Kedvenc jelenet: amikor végre összeáll teljes képpé az egész kirakós, és kiderül az igazság.

Kedvenc idézetek:

„- Ha a mama nincs az égben, akkor hol van? – faggatózott tovább a gyerek.
- A teste a temetőben van, ezt nagyon jól tudod. De a szeretete, az nem halt meg – engedett Matthew. – Az ott él a szívünkben és az emlékezetünkben. Megőrizhetjük az emlékét, ha beszélünk róla, ha felidézzük az együtt töltött boldog pillanatokat, elnézegetjük a fényképeket, és kimegyünk a sírjához.
Emily a fejét ingatta, láthatóan nem győzték meg az apja szavai.
- Te is meg fogsz halni, ugye?
- Mind mindenki – ismerte el Matthew -, de…
- De ha te meghalsz, akkor ki fog gondoskodni rólam? – esett pánikba Emily.
Matthew szorosan magához ölelte.
- Nem holnap fogok meghalni, szívecském! Nem halok meg százéves korom előtt. Ígérem.
„Ígérem”, ismételte meg, tudván tudva, hogy amit mondott, homokba írt ígéret csupán.”

„Emmát a magány, az érzelmi bizonytalanság kísértette. Esténként egyre jobban nyomasztotta, hogy egy üres lakásba kell hazatérnie, ahol nem várja senki. Sokrétű életre vágyott. Egy megbízható férfira, egy gyerekre, egy házra. Kamaszkora óta várta, leste azt a pasit, aki majd megérti őt. De csak nem jött. És a bizonyosság, hogy nem is jön el soha, felemésztette. Egyedül volt. És holnap meg holnapután is egyedül lesz. Egyedül fog felfordulni.
De ezen a délutánon valami arra ösztökélte, hogy ne adja fel, és egyszerre csak kristálytisztán látta maga előtt az eszményi, a vágyott jövőt: ugyanolyan életet akart, amilyen Kate Shapiróé.
Pontosabban, Kate Shapiro életét akarta.
Át akarta venni a helyét.
Az agyába szép lassan befészkelő gondolat lenyűgözte, s egyben elborzasztotta.”

„Hirtelen még valamire ráeszmélt, valami sokkal fontosabbra, és nagyot dobbant a szíve: abban a pillanatban, amikor Emma ezt az e-mailt küldte neki, Kate még élt…”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT


Játék:

Mostani nyereményjátékunk az időzítés körül forog - az ugyanis nem biztos, hogy mindig tökéletes.

Olyan romantikus kapcsolatokat gyűjtöttünk most csokorba könyvekből, filmekből, amiknél az időzítésnek kulcsszerepe volt. Minden állomáson egy rövid leírást találtok arról, miről is szól a történet, a feladatotok az, hogy ezek alapján kitaláljátok a könyv/film címét. Természetesen az angol és a magyar címeket is el fogjuk fogadni.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Leírás a játékhoz:

Végy egy határozott angol nőt, egy angol férjet, egy kőkört és egy skót harcost. A mix bizonyítottan felejthetetlen lesz. De most akkor melyik az igazi? A te időd vagy a másik? A te férjed… vagy a második? Létezik megoldás? 

a Rafflecopter giveaway



Állomáslista:

10.30 Spirit Bliss
11.01 Deszy könyvajánlója
11.03 Szembetűnő

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése