~ Sárga könyves út ~

2017. október 31., kedd

Halloweeni könyvajánló



Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nagyon tetszik a Halloween, és iszonyatosan sajnálom, hogy nincs igazi hagyománya Magyarországon, ezért gyerekkoromban nem öltözhettem be a társaimmal valami jelmezbe, és járhattam végig az ijesztően feldíszített szomszéd házakat csokiért és cukorkáért. Nem vagyok édesszájú, de az élmény biztosan örök maradt volna. Szerintem a karácsony után ez lehet a legklasszabb ünnep azokban az országokban, ahol tartják.

Most virtuális cukorkaként olyan ínyenc olvasnivalókat hoztam nektek, amelyek vagy valamilyen módon köthetők a Halloweenhez vagy jó kis parás olvasmányok erre a napra.

1. Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja

Ha valaki egy igazán jó kis thrillert szeretne olvasni különleges köntösbe öltöztetve (a szereplők olyan állatok, akik részben emberként viselkednek), akkor szívből ajánlom neki ezt a regényt. Halloween közeledtével Cesar Darlington, németjuhász nyomozó különleges ügyet kap: egy sorozatgyilkost kell elkapnia, aki megöli, majd megnyúzza áldozatait. Mindeközben egy szerelmespár, Arthur, a róka, és Christie, a fekete párduc halloweeni partira készül a barátaival egy világvégi kis nyaralóban, elzárva a külvilágtól. A parti pedig jó lehetőséget ad a sorozatgyilkosnak arra, hogy a maszkos állatok között elrejtőzve egyesével elkezdje lemészárolni a jelenlévőket.

2. Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara

A történet főszereplője, Feyre meggyilkol egy farkasbőrt öltött tündért, ezért büntetésképpen Tamlin, a főtündér választást ad neki: vagy meghal, vagy örök időkre vele tart a tündérek birodalmába. Feyre persze az életet választja. De hogy miért is került ez a könyv a listára? Mert egy „betegség” miatt Tamlin és a hozzá tartozó tündérek arcát mágikus álarc fedi, amelyet már negyvenkilenc éve képtelenek levenni magukról. Azóta, hogy részt vettek egy maszkabálon. Ez a „betegség” pedig a varázserejüket is gyengíti. Vajon az emberekre is veszélyes a „kór”? Meg lehet „gyógyítani”? Vagy szép lassan megsemmisíti a tündérek és az emberek világát is?

3. Szurovecz Kitti: A sokszívű

Annabellának két élete van. Két hetet Olaszországban tölt az olasz pasijával, két hetet pedig Magyarországon a magyar pasijával. A két férfi semmit sem tud egymásról, és ez Annabella számára meg is felel, egészen addig, míg rá nem jön, hogy terhes lett. Ekkor kétségbeesik, és a kiépített hazugságvilága szép lassan összedől. A neten megismerkedik egy magyar csoporttal, akik poliamorok, vagyis több embert szeretnek egyszerre úgy, hogy minden fél tud a másikról. Annabella összebarátkozik velük, és bár látszólag mindenki kedvesen fogadja, valaki akad, aki nem örül a társaságának. Furcsa üzeneteket, „ajándékokat” kap, amelyekkel arra figyelmeztetik Annabellát, hogy jobb, ha távol tartja magát a poliamoroktól. A történet egy Halloween partin csúcsosodik ki, ugyanis itt derül fény rá, ki és miért akar ráijeszteni Annabellára.

4. Robin Cook: Mutáció

Láncfűrészes gyilkos? Freddy Krueger? Ugyan már! Mi is lehetne parásabb, mint egy cuki kisgyerek, aki zseni és pszichopata egyszerre? Kivi egy csodaszép kisfiú, akit imádnak a szülei, ám ahogy nő, egyre több rémisztő furcsaság történik körülötte. Édesapja sejti ennek az okát, hiszen tudósként ő volt az, aki kísérletezett a fián még magzat korában. Arra azonban álmaiban sem számított, hogy mit hoz létre. Ezt a könyvet még általános iskolában kaptam kölcsön a magyartanáromtól, és annyira megfogott, hogy később beszereztem egy saját példányt belőle.

5. Karen Essex: A szerelmes Drakula

Ha Halloween, akkor vámpírok… Stoker Drakula történetét szinte mindenki ismeri, ám nekem Essex feldolgozása sokkal jobban bejött, mint az eredeti sztori. A szöveg stílusa passzol az 1890-es évek hangulatához, és Drakula ebben a történetben is hátborzongató és veszélyes gyilkos, ám megismerhetjük egy új oldalát is. Szerelem, izgalom és borzongás korhű díszletben. Mi más kéne egy halloweeni olvasmányhoz? Az már csak plusz élmény, hogy ezúttal egy női író szemszögéből ismerhetjük meg Drakula összetett személyiségét.

6. Belinda Bauer: A 19-es holttest

Képzeld el, hogy tehetetlenül fekszel egy kórházban. Kómában vagy, így bár érzékeled a világot, nem tudsz interakcióba lépni senkivel. Aztán sok-sok év után felébredsz, és az első, amit látsz, hogy valaki meggyilkolja a szomszédos ágyban fekvő, szintén kómás beteget. Képzeld el, hogy bár magadhoz tértél, képtelen vagy beszélni, rendesen mozogni. Vagyis senkit nem tudsz értesíteni arról, hogy minek voltál a szemtanúja. És a gyilkos ott jár a közeledben. Szerintem elég Halloweenhez illően hátborzongató a helyzet, nem igaz? Az már csak hab a para-torta tetején, hogy a regény főszereplője, az Asperger szindrómás Patrick egy hullaházban tölti épp az anatómia gyakorlatát. Amikor rájön, hogy a 19-es számú holttest nem szívrohamban halt meg, mint ahogy a boncolási jegyzőkönyv állítja, hanem meggyilkolták, nyomozni kezd az igazság után.

7. Thomas Cullinan: Csábítás

Az amerikai polgárháború alatt a Farnsworth Leánynevelő Intézet két vezetője, Martha és Harriet Farnsworth csak azzal foglalkozik, hogy biztonságos menedéket nyújtsanak bentlakó diákjaiknak. Egy nap azonban egyik tanítványuk, Amelia egy sebesült, ellenséges katonát talál az erdőbe, és megszánva őt hazaviszi az intézetbe. Nyolc nő és egy férfi kényszerűen összezárva egy helyre, miközben odakint háború zajlik, már ez is elég bonyolult helyzet. Ezt csak megfűszerezik a hazugságok, titkok és ármánykodások. Ki a jó és ki a rossz? A sebesült katonától kell félnie egy nőknek, vagy pont fordítva, és a katona van veszélyben a nők között? Olvasás közben végig ott érezni a sötét árnyékot, amely a szereplők feje fölött lebeg, és csak arra vár, hogy bekebelezhessen valakit.

8. Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva

Amy csak tizenöt éves volt, amikor egy nap nyoma veszett. Amikor rátaláltak, szörnyű állapotban volt, és bár élt, éberkómás állapotba került. Tizenöt évig vegetál egy kórházban, amikor is Alex Dale, szabadúszó riporter felfigyel az ügyére, és elkezd nyomozni a tettes után. Miközben próbálja kibogozni a szálakat, előkerülnek a múlt sötét, véres titkai. És lehet, hogy Amy még mindig nincs biztonságban…

9. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Nincs is rémisztőbb, mint egy olyan regény, ami akár igaz is lehetne. A történet ugyanis a mi világunkban kezdődik, a névtelen szolgálólány pont úgy él, akárcsak bármelyikünk. Dolgozik, családja van, tervei a jövőre nézve, és viszonylag boldog. Aztán egy puccs következtében egyik napról a másikra szörnyű törvényeket hoznak. A nők nem dolgozhatnak. Nem lehet vagyonuk. Elveszik tőlük a gyerekeiket, a szabadságukat, még a nevüket is. A termékeny nők egyetlen feladata az lesz, hogy a Parancsnokoknak és meddő feleségeiknek gyermekeket szüljenek. A nők számára eljön a földi pokol ájtatos vallási köntösbe csomagolva. Ezernyi horrort és thrillert láttam és olvastam már életem során, de egyik sem okozott még olyan pánikrohamot, mint amilyet ennek a regénynek az olvasása közben éreztem.

10. Pachmann Péter: Misu háborúja

Ez a regény megint csak azért szörnyen ijesztő, mert a valóságon alapszik. A délszláv háború idején egy nő azért indul útnak vállalva a veszélyeket, hogy megmentse halálos betegséggel küzdő kisfiát, Misut. Már a regény első mondata is gyomorszorító, és ez az érzés az utolsó mondatig nem ereszti az olvasót. Nemi erőszak, megalázás, bántalmazás, egy horrorisztikus szülés, gyilkosságok – van a könyvben minden, ami felülmúlhat egy horrorfilmet is, mégsem hatásvadász, egyszerűen csak realisztikusan bemutatja az élet sötét oldalát. Ellensúlyozásként pedig ott van az anyai szeretet, önfeláldozás, valamint a gyermeki elfogadás és nyitottság.



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése