~ Sárga könyves út ~

2018. július 29., vasárnap

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos - Blogturné


A szolgálólány meséje és az Alias Grace után a Jelenkor Kiadó újabb Margaret Atwood regényt hozott el nekünk új köntösben. A vak bérgyilkos történetével három állomásos blogturné keretében ismerkedhettek meg, s ha velünk tartotok, a turné végén meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 

Margaret Atwood A vak bérgyilkos könyvét azért választottam ki, mert az írónő neve garantálta számomra, hogy tetszeni fog a regény. Eddig két könyvét olvastam (A szolgálólány meséje, Alias Grace), és bár nagyon különböztek egymástól, mindegyik kiemelkedően jó volt a maga módján. Most is arra számítottam, hogy egy teljesen új oldalát ismerhetem majd meg Atwoodnak, ami nem hasonlít a korábbi olvasásélményeimre, de odaleszek érte.

A történet több szálon fut, az egyikben egy idős hölgy, Iris meséli el a családja történetét elsősorban a saját és a húga, Laura életére koncentrálva. A másikban az idős hölgy jelenét ismerhetjük meg, azt, hogyan küzd a múlt démonaival és az öregséggel. A harmadik A vak bérgyilkos meséje, amely egyrészt elmond több sci-fi fantasy történetet, másrészt elmeséli egy titkos szerelem történetét. Az utolsó pedig rövid újságcikkekből, tudósításokból áll, amelyek valamilyen módon kötődnek a történet egyéb szálaihoz.

Állandó megújulás

Ahogy fentebb is írtam, korábban azt tapasztaltam, hogy Atwood nem marad meg egy stílusnál, témakörnél, zsánernél, hanem mindig mást és mást kap tőle az olvasó. Ez nekem nagyon tetszik, mert mindig kíváncsian várom, hogy most vajon mit ad nekem, de közben tudom, hogy bármit is ad majd, annak értéke lesz.

A mostani regénye egy titkokkal teli családregény és izgalmas korrajz romantikus, valamint sci-fi szállal vegyítve. Vagyis olyan, mintha egyszerre több történetet is kapnánk egyetlen regényben, ám ezek a történetek végül összekapcsolódnak egymással.

Jelen és múlt

Az idős hölgy, Iris jelenbeli története leginkább azért érdekes, mert nemcsak neki, hanem sokaknak nehezen megy az idősödés és elmúlás gondolatának és megélésének feldolgozása, valamint az, hogy túltegyék magukat a múlton. Nagyon szépen megmutatja ezeket a gyötrődéseket, kétségeket a mű, és azt is, hogy mennyi testi gonddal kell megküzdenie egy öregembernek, aki szellemben és lélekben még huszonévesnek érzi magát. Tisztára skizofrén állapot, mert a tested már nem képes bizonyos alapdolgokra (például lemenni a lépcsőn a mosógéphez), mégis megpróbálod, hiszen nem lehet, hogy annyira öreg legyél, hogy még egy apróság sem megy.

Nagyon tetszett, hogy az öreg Irisre az vigyáz, aki, mert így összeérnek a múltbeli és jelenbeli szálak, és mindezt nagyon aranyos módon teszik, mintha Iris az oroszlánveremből, ahová taszította az élet, végül öregkorára mégis hazakeveredett volna lelkileg is. Ha az őt vigyázó személy néha bosszantja is, mégis csak olyasvalaki, aki szereti őt és szívből gondoskodik róla.

Iris mi mást is tehetne, ha már a teste megöregedett, visszaemlékszik a múltra, és természetesen elmesélni nekünk.

A déd-, nagyszüleivel és a szüleivel kezdi a mesét, és azzal, hogyan alakult meg a családi gombgyár, aminek köszönhetően az elitbe kerültek. A múlt ezen részét eléggé zanzásítva kapjuk meg, így nem fogott meg úgy igazán.

Ám amint Iris rátér a sajátmagáról és húgáról szóló részekre, azonnal beszippantott ez a szál. Gyerekkoruktól kezdve végigkövethetjük a testvérek életét, sorsát, velük izgulhatunk, szenvedhetünk, örülhetünk, borzongatunk. Számomra mindkét testvér nagyon szimpatikus volt, pedig teljesen más személyiségek, és egyikük sem hibátlan.

Iris tipikus nagytestvér, akit néha bosszant a kishúga, de a génjeiben van, hogy szeresse és védelmezze. Ő komoly, önfeláldozó személyiség, aki lényegében azért nyomorítja meg a saját életét már fiatalon, hogy megmentse a családját a csődtől. Laura ezzel szemben kissé elvarázsolt, különc személyiség, bár az önfeláldozás benne is erősen jelen van. Folyton a kis álomvilágában él, nagyon foglalkoztatja a vallás, bár Istent egyáltalán nem látja tökéletesnek, szociálisan nagyon érzékeny, és teljesen másképp látja az embereket, a világot, mint ahogyan a legtöbben. Nem tud beilleszkedni az iskolában sem, mert van saját véleménye, amit nem hagy elfojtani.

A vak bérgyilkos meséje

A regény a fiatal Laura halálával kezdődik, aki ráhagyja élete legnagyobb titkát a nővérére. Ez a titok csak szép lassan derül ki, bár én sejtettem, hogy miről is lesz szó, ahogyan azt a másik titkot is, ami A vak bérgyilkos meséjéhez kötődik.

Ezt a regényt Laura első és egyetlen remekművének tartják az irodalomhoz értő emberek a könyvben. Iris már Laura halála után jelentette meg azért, hogy egyfajta igazságot szolgáltasson neki.

A regénybeli regény egy fiatal nőről szól, aki titokban találkozgat egy férfival. Nyilvánvalóan szerelmesek egymásba, bár ezt önmaguk és egymás elől is próbálják titkolni, mert félnek attól, hogy megsebzik őket az érzéseik. A férfi ahelyett, hogy szerelmet vallana a nőnek, a találkozóikon sci-fi történetekkel szórakoztatja őt.

Az egyik egy olyan világról szól, ahol a gyerekrabszolgákat finom anyag szövésére kényszerítik, és mikor belevakulnak a munkába, vagy egy bordélyba kerülnek, vagy vak bérgyilkos lesz belőlük. Az egyik ilyen bérgyilkost fogadják fel az elnyomó rendszer megbuktatására, ám ő az akció közben beleszeret egy gyönyörű és néma szűzbe, akit egy vallási szertartás keretében fel akarnak áldozni.

A másik mese arról szól, hogy a gyíkemberek megtámadták a Földet, két katona pedig, miközben harcol velük, halálosan megsebesül. Azt hiszik, itt a vég, ám mikor az ájulásból magukhoz térnek, már semmi bajuk. Egy olyan bolygón találják magukat, amelyen csak szép nők vannak, akik bármilyen kívánságukat teljesítik. Először a Paradicsomban érzik magukat, ám aztán rájönnek, hogy mindennek van negatív oldala is.

Mindkét mese nagyon szórakoztató volt számomra, jól hozta a korabeli sci-fik hangulatát. A lánnyal együtt én is mindig vártam, hogy a férfi nekikezdjen a mesének. Ez egyébként amolyan megfordított Ezeregy éjszaka meséi volt, mert a férfi volt az, aki folytatásos történettel akarta magához kötni a nőt, akit szeret.

Újságcikkek

Először nem igazán értettem őket, mert annyi név volt bennük, hogy azt sem tudtam, ki kicsoda, miről szól a cikk, és kihez kapcsolódik. Aztán ahogy jobban megismertem a karaktereket, úgy kezdtek értelmet nyerni a cikkek is.

Szerintem egyébként nem adtak hozzá túl sokat a történethez, de amolyan kis érdekességnek jók voltak.

Szerelmi szál

Iris és Laura szinte még kislányok, amikor megismerkednek egy fiatal férfival, Alex Thomasszal, aki első pillantásra elbűvöli őket. Később Alex Thomast kommunista lázítással vádolják, valamint azzal, hogy társaival felgyújtotta Irisék apjának gombgyárát. A lányok nem hiszik el a vádakat, így hosszú ideig bújtatják a férfit a padláson a hatóságok elől. Ezalatt az idő alatt mindketten kötődni kezdenek hozzá érzelmileg.

Évekkel később Iris belekényszerül egy házasságba egy szemétládával azért, hogy megmentse az apját, a húgát és a gombgyárat. Már férjes asszony, amikor újra viszontlátja a múltbeli szökevényt. Valamint a húga is ekkoriban említi, hogy látta a férfit az utcán.

Mivel mindkettejük életébe visszatért a közös gyerekkori szerelem, nem lehet biztosan tudni, melyikük is az a nő, akiről A vak bérgyilkos meséjében olvashatunk. Iris vagy Laura keveredett bele egy tiltott kapcsolatba? Vagy esetleg a férfi mindkettejükkel viszonyt folytat titokban? És mi köze lehet ennek Laura halálához?

Két gyűlölt szereplő

Iris férjét és sógornőjét egyszerűen utáltam. Kihasználták Iris családjának nehéz helyzetét, megkaparintották Irist, a családi vagyont, a családi otthont és még Laurát is. Manipulatív, hazug szemétládák.

Iris tökéletesen megtestesíti azokat a nőket, akiket a családjuk vagy a körülményeik belekényszerítettek egy házasságba. Egy olyan férfi mellett kell élnie, elviselnie őt az ágyban, teljesíteni minden utasítását, akitől undorodik. Valahányszor mélyebben belegondoltam magam a helyzetébe, borzongás tört rám, és felkavarodott a gyomrom. Borzalmasan sajnáltam őt, még akkor is, ha néha nagyon buta volt. Ezt a butaságot persze betudhatjuk annak, hogy tizennyolc évesen, vagyis szörnyen fiatalon került be ebbe a házasságba, amikor még nem volt kiforrva a személyisége.

Azokat viszont, amikor már idősebb korában eltűrt a sógornőjétől a lányával és az unokájával kapcsolatban, egyszerűen nem értem. Én foggal-körömmel küzdöttem volna az ellen a banya ellen, és sosem adtam volna fel.

Egy súlyos titok is kiderül a férjről és sógornőről, amivel kapcsolatban nem szeretnék spoierezni, bár szerintem ez is könnyen kitalálható. Én legalább is szinte azonnal megéreztem, hogy miről is van szó, és be is jött a gyanúm.

A regényt azoknak ajánlom, akik kedvelik az összetett, mély karakterábrázolással rendelkező, ám cselekményében lassabb történeteket.

Kedvenc karakterek: Iris, Laura, Myra és a férje.

Kedvenc jelenetek: a sci-fi történet jelenetei, valamin azok a jelenetek, ahol Iris és Laura még kislányok.

Kedvenc idézetek:

„Kéne neked egy kutya.
A lány felnevet. Egy kutya? Minek?
Akkor lenne ürügyed. Vihetnéd sétálni. A kutyát meg engem.
Féltékeny lenne rád, feleli a lány. Te meg azt hinnéd, a kutyát szeretem jobban.
De persze nem szeretnéd jobban. Igaz?
A lány szeme tágra nyílik. Már miért ne szeretném?”

„Istenük sok volt. Egy isten mindig jól jön, szinte mindent igazolni lehet vele, s ez alól Sakiel-Norn istenei sem voltak kivételek. Húsevők voltak egytől egyig: kedvelték az állatáldozatokat, de az emberi vért értékelték a legtöbbre.”

„( (…) Legyünk hálásak az élet apró ajándékaiért, mondaná Reenie. Miért lennénk hálásak?, kérdezné Laura. Miért olyan aprók?)”

„- Csirkefogók voltak – magyarázta Reenie -, de nem gazemberek.
- Mi a különbség? – kérdeztem.
Reenie felsóhajtott. – Remélem, soha nem kell majd megtanulnod – felelte.”

„A vallás a bot, amivel vágóhídra hajtják a katonákat, s ha bárki bármi mást mond, az csak ájtatos, hazug duma.”

„(…) Ne egyél meg semmit, amit magad nem ölnél meg!
Utána zöld filctollal: Ne ölj meg semmit, amit magad nem ennél meg!
Az alatt golyóstollal: Ne ölj!
Alatta lila filccel: Ne egyél!
Végül legalul, egyelőre az utolsó szó gyanánt, kövér fekete betűkkel ez áll: Picsába a vegetáriánusokkal! „Minden isten húsevő” – Laura Chase.
Laura tovább él.”

„Utálom a kedvességet. Utálom azokat az embereket, akik a kedvességükkel kérkednek. Arrogáns, kicsinyes jótékonykodók, akik a kedvességüket porciózzák ki. Utálatos férgek.”

Azon kezdte emészteni magát, hogy hol is található pontosan Isten. Ebben a tanítónő volt a ludas: Isten mindenütt jelen van, mondogatta, Laura pedig tisztázni szerette volna: vajon Isten ott van a napban is? A holdba is? A konyhában, a fürdőszobában, az ágy alatt is? (…) Laura nem szerette volna, hogy Isten csak úgy váratlanul előbukkanjon, ami, figyelembe véve az utóbbi időben tanúsított viselkedését, voltaképp teljesen érthető volt. (…)
Isten minden bizonnyal a partvisszekrényben lakik. Ez tűnt a legvalószínűbb helynek. Ott ólálkodott, mint valami bogaras és talán veszélyes nagybácsi, ám Laura nem győződhetett meg róla, hogy valóban ott van-e, mivel félt kinyitni az ajtót. „Isten a szívetekben van!”, mondta legközelebb a tanító néni, és ez ha lehet, még rosszabb volt. Mert ha a partvisszekrényben van, akkor valamit mégiscsak lehet csinálni, például becsukni az ajtót.”

„- Nem vagyok szenilis! – morogtam. – Ha leégetem a házat, legyetek nyugodtak, hogy szándékosan tettem!”

- Mit művelsz, Laura? Hiszen ez a Biblia!
- Kivágom azokat a részeket, amik nem tetszenek.”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A regény egyik alkotóeleme a történet egyik főszereplőjének, Iris visszaemlékezése, melynek nyomán megérthetjük Laura Chase regényét is. Nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettünk egy-egy olyan, a 20. században élt írónőt, közéleti szereplőt, akinek visszaemlékezése, naplója már megjelent (vagy hamarosan megjelenik). A feladatotok, hogy a kiemelt betűkből kirakjátok az adott személy nevét, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kalandra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

07.23. Szembetűnő
07. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése