~ Sárga könyves út ~

2018. november 20., kedd

Rupi Kaur: Tej és méz – Blogturné


Egy igazán különleges könyvvel indul most turnéra a Blogturné Klub csapata. Rupi Kaur verseskötete igazi gyöngyszem, amit a világ minden táján imádnak. A költőnő nem szépíti a valóságot, tabuk nélkül mutatja meg azt is, ami fáj.
Tarts velünk Te is, akár szereted a költeményeket, akár nem - itt a helyed, és csak a végén döntsd el, Neked való-e a kötet. Ha ügyes vagy, a Könyvmolyképző által felajánlott 3 kötet egyikét is megnyerheted. 

Ezúttal egy rendhagyó értékeléssel érkeztem, ugyanis nem egy regényről vagy novelláskötetről írok, hanem egy gyűjteményről, amelyben versek és próza egyaránt olvasható. Rupi Kaur Tej és méz című kötete feministaként a témáival keltette fel a figyelmemet. Belenéztem, és úgy éreztem, hogy nekem ezt végig kell olvasnom.

A könyv 4 fejezetből áll, melyek a fájdalom, a szeretet, a törés és a gyógyulás címet kapták. Ezekben szó van a nőiségről, anyaságról, családról, szerelemről, csalódásról, abúzusról, önmagunk összetöréséről, majd egésszé válásáról és még sok-sok témáról, amely nemcsak a nőket, hanem az érdeklődő, nyitott férfiakat is érdekelheti.

Őszintén bevallom, a versekkel kapcsolatban régimódi vagyok. Számomra a vers az, amelynek megszabott szótagszáma, rímei és egyéb szabályosságai vannak. Azok a szövegek, amiket ebben a kötetben találtam, számomra inkább irodalmi igényességgel megfogalmazott gondolatok, érzések, életbölcsességek. Amik persze legalább annyira értékesek, mint egy vers, csak egyszerűen mások.

Rupi Kaur nagyon őszintén, nyíltan beszél olyan dolgokról, amelyek minden nő életében szerepet játszanak, mégsem beszélünk róluk. Mert szégyelljük, gyengeségnek érezzük, félünk, hogy mások megszólnak miatta. Pedig kell ez a fajta szókimondás, mert összehoz minket, nőket. Erősebbek leszünk tőle, ha beszélünk, ha nem szégyenkezünk, ha látjuk, hogy más is átéli azt, amit mi, és nem vagyunk egyedül.

Szóval örülök, hogy egyre többször kerülnek elő ezek a témák akár versek, akár gondolatok, akár regények vagy csak szimplán beszélgetések formájában, mert így érezhetjük, hogy sorstársak vagyunk, és talán ahelyett, hogy marjuk egymást, inkább odaállunk támogatni nőtársainkat.

Na, de térjünk vissza Rupi Kaur írásaira. Voltak szövegei, amik nagyon megfogtak, elgondolkoztattak vagy épp szíven ütöttek, és persze olyanok is, amelyek kevésbé érintettek meg. Valószínűleg mindenkinek más fog tetszeni a kötetből az alapján, hogy az ő életében milyen problémák, gondok, érzések merültek eddig fel központi témaként.

Rupi Kaur ír a családjáról, az anyjáról, az apjáról, apró, mégis megrázó utalásokat tesz a családon belüli abúzusról, valamint arról, hogy mennyi terhet kellett és kell cipelnie mind a családjában, mind a környezetében a nőknek. Sokkoló volt az a szövege, amelyben arról ír, nem tudja, hogy az anyja szereti-e vagy féli a férjét, mert mindkét érzés ugyanolyannak tűnik számára.

Sok szerelemről, párkapcsolatról, szakításról szóló írása is van. Engem azok fogtak meg igazán ezek közül, amelyekben arról vall, hogyan rombolta le egy-egy férfi az önbecsülését, hogyan kezdett félni a saját hangjától, és hogy mennyire káros az, ha egy apa „szeretetből” kiabál a lányával, mert a lányban felnőve tudat alatt is az marad meg, amikor párt választ magának, hogy ez a szeretet. Annyira szépen és megrázóan átjön, hogy más emberek milyen durva kihatással vannak a személyiségünkre, az önbecsülésünkre. Hogy egyetlen szó, pillantás, megjegyzés képes szilánkokra törni minket, újra egésszé válni viszont hosszú évek kemény munkája.

Minden nőnek ajánlom ezt a könyvet, aki szeretné úgy érezni, hogy nincs egyedül a gondjaival és érzéseivel, valamint minden férfinak, aki szeretné kicsit jobban megérteni a nők mindennapi problémáit és érzéseit.

Kedvenc szövegek:

„annyira féltél
a hangomtól
hogy úgy döntöttem
én is félek tőle”

 
„ahányszor
azt mondod a lányodnak
hogy csak szeretetből
kiabálsz vele
arra tanítod hogy keverje össze
a haragot a kedvességgel
ami jó ötletnek tűnhet
amíg bízni nem kezd azokban
a férfiakban akik bántják
mert annyira olyanok
mint te


- lányos apáknak”


„a szexhez két ember kell
ha az egyik csak fekszik nem csinál semmit
mert nem áll készen
nincs hozzá kedve
vagy csak nem akarja
a másik mégis a testébe
hatol az nem szerelem
az erőszak”


„nagyon hasonlítasz anyádra

azt hiszem van bennem a gyengédségéből is


a szemed akár az övé


mert mindketten elfáradtunk


és a kezed is


egyformán fonnyadnak az ujjaink


de ez a düh... anyádból hiányzik a harag


stimmel
a düh az egyetlen
amit apámtól örököltem”


„nem
nem szerelem
első látásra lesz
amikor találkozunk
szerelem első emlékre
lesz ez majd igazából
mert láttalak már anyám szemében
amikor azt mondja hogy olyan férfihoz
menjek feleségül amilyennek a fiamat nevelném”


„nem akarom hogy te
töltsd ki bennem az ürességet
egyedül is teljes akarok lenni
annyira teljes akarok lenni
hogy megvilágítsak egy egész várost
aztán
meg akarlak kapni
mert mi ketten együtt akár
lángra is lobbantjuk”


„a magány annak a jele hogy borzasztóan szükséged van önmagadra”


„szeress
bele
a magányodba”


„amikor legközelebb
megjegyzi hogy a
lábadon már nő
a szőr emlékeztesd
hogy a tested
nem az otthona
ő csak vendég
figyelmeztesd hogy
ne lépje át
a határokat
soha többé”


„a hátunk olyan
történeteket mesél
hogy nincs könyvgerinc
ami elbírná
őket


- színes bőrű nők”


„mind annyira
szépnek születtünk


a legnagyobb tragédia ha
elhitetik hogy nem vagyunk azok”


„te vagy
önmagad
lelki társa”

„szőr
ha nem lenne ott helye
akkor eleve
nem is nőne a testünkön


- harcban állunk azzal ami természettől fogva hozzánk tartozik”


„persze hogy sikeres akarok lenni
de nem magamért vágyom a sikerre
azért van rá szükségem hogy
elég tejet és mézet
kapjak amivel másokat is
sikerhez segíthetek”


Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT
 


Nyereményjáték:
Mostani turnénkon szeretnénk a nyereményjátékkal is népszerűsíteni kicsit a költészetet. Így minden állomáson találtok egy-egy versidézetet. Mi pedig természetesen a vers költőjére és címére vagyunk kíváncsiak.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Idézet a játékhoz:


Bolond, ki földre rogyván fölkél és újra lépked,
s vándorló fájdalomként mozdít bokát és térdet,
de mégis útnak indul, mint akit szárny emel,
s hiába hívja árok, maradni úgyse mer,


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:

11. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út – Értékelés
11. 22. Sorok között – Extra
11. 24. CBooks – Értékelés
11. 26. Hagyjatok! Olvasok! – Értékelés
11. 28. Deszy könyvajánlója – Értékelés

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése