~ Sárga könyves út ~

2019. március 16., szombat

Novák Vica: Minka és a betűvetők – Blogturné


Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt. 
A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért.
Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!
 

Novák Vica Minka és a felhőfoltozók mesekönyve nagyon tetszett, így kérdés sem volt, hogy azonnal el akarom olvasni a Minka és a betűvetőket is.

Ami tetszett

1. Sokakat érintő gond

Minka nagy gonddal küzd ebben a részben, ugyanis nehezére esik a betűk és az olvasás megtanulása. Az iskolában már mindegyik osztálytársa folyamatosan olvas, de neki valamiért nem megy. Emiatt csúfolják, és rosszul érzi magát, butának. Attól tart, hogy soha nem tud majd olvasni. Ez az alapprobléma azért jó szerintem egy mesekönyvben, mert sok gyerek küszködik hasonló módon a betűkkel és az olvasással. A mesének köszönhetően pedig azt érezhetik, hogy nincsenek ezzel egyedül, és épp ezért nem kell szégyellniük magukat.

Amellett, hogy Minkával sorsközösséget érezhetnek, még motiválhatja is őket a karakter, ugyanis Minka bátor kislány, nem adja fel, és végül a kalandjai során megtanul olvasni. Vagyis a gyerkőcök láthatják, hogy ez nem egy lehetetlen feladat, csak nem szabad elkeseredniük és feladniuk.

2. Érdekes kaland

Minka ezúttal fontos feladatot kap, vissza kell szereznie a világ számára a betűket. Azok ugyanis kezdenek eltünedezni a tejesdobozról, az újságból, a könyvekből, és ha mindegyiknek nyoma vész, akkor Minka már soha nem tanulhat meg olvasni, és a világ is elveszti az összes szövegét, történetét. Nekivág hát Szélvésszel a nagy útnak a betűvetők otthonába, hogy kiderítsék, mi történhetett a betűkkel.

Az alaptörténet, a kalandok, amiken Minkáék átmennek és maguk a betűvetők és a hunyorgók is igazán fantáziadúsak. Lekötötték az én figyelmemet és érdeklődésemet is felnőttként, és biztos vagyok benne, hogy a gyerekekre is ilyen hatással lennének. Nagyon örülök egyébként, hogy a könyv amellett, hogy izgalmas, az olvasás fontosságáról, megszerettetéséről is szól, hiszen mesekönyvíróként talán az lehet a legfontosabb feladata az embernek, hogy a gyerekek megszeressék a betűk csodálatos világát.

3. Tetszetős megoldás

Nem szeretnék spoilerezni, de nekem nagyon bejött a történet vége. Ez a mese nem pusztán arról szól, hogy van egy gonosz, aki ellopja a betűket, és le kell győzni őt ahhoz, hogy a világ visszakapja az olvasnivalóit. Minka nagyon empatikusan oldja meg a problémát végül úgy, hogy azzal önmagát is fejleszti. Az együttérzésének köszönhető az, hogy végül megtanul olvasni ő maga is. Ez pedig újabb tanulsággal szolgál a gyerekeknek: tégy jót, és az téged is fejleszteni fog valamilyen módon.

4. Vizualitás

Szimonidesz Hajnalka ismét kitett magáért, az illusztrációi továbbra is elbűvölőek, gyönyörűek, varázslatosak és egyediek. Az olvasás mellett többször is kézbe vettem a könyvet csak azért, hogy végiglapozzam, mert egyszerűen jólesik ránézni. Ilyenkor sajnálom, hogy nincsen kisgyerekem, mert ez az a könyv, amit örömmel megnézegetnék vele, miközben felolvasnám neki a mesét.

5. Újra gyereknek lenni

Ez a mesekönyv csodákra képes, ugyanis megfiatalítja az embert. Igaz, hogy a hatás csak 15-20 percig tart, de erre az időre, míg olvas az ember, úgy érzi magát, akár kiskorában. Élvezi a kalandokat, rácsodálkozik a különleges szereplőkre, mint például a betűvetők, akiknek ragyogó betűk borítják a testüket, és kíváncsian várja, hogy mi lesz a történet vége.

Amin elgondolkoztam…

Egyedül csak azon, hogy mikor fog megjelenni a harmadik rész, mert nagyon szeretném már azt is a kezemben tartani. Este bebújok majd vele az ágyamba, és egy esti mese idejére ismét gyerekké válok.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Ismételten csak mindenkinek. Gyerekeknek és a gyermeki lelküket őrző felnőtteknek egyaránt, akik egy aranyos, kalandos, gyönyörűen illusztrált könyvet akarnak olvasni.

Kedvenc idézetek:

– Én buta vagyok? – kérdezte Minka, csüggedten leeresztve a kanalát. Anyukája abbahagyta a mosogatást, és mellé telepedett.
– Dehogy vagy buta. Hogy jutott ez eszedbe?
– Az iskolában rajtam kívül mindenki tudja a betűket...
– Majd megtanulod te is, csak kicsit több időbe telik. A számolás is milyen jól megy már!
– Az írás meg az olvasás túl nehéz - jelentette ki a kislány.

– Mi van odaírva? – bökte oldalba Minka Szélvészt, de a fiú csak a vállát vonogatta.
– Nem tudom, a fele hiányzik!
– Azt mondtad, tudsz olvasni!
– Páros napokon. Ha megvan az összes betű!

– Most mit csináljunk? – tátogta Minka, mire Szélvész megvonta a vállát.
– Improvizálunk.
– Az mit jelent?
– Nem tudom, Vilitől hallottam a múltkor. De úgy hangzik, mintha tudnám, nem?
 
Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 12. Szembetűnő
03. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
03. 18. Hagyjatok! Olvasok!
03. 19. Könyv és más
03. 20. Szembetűnő
03. 21.Nem félünk a könyvektől
03. 22. Sorok között


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése