~ Sárga könyves út ~

2019. március 15., péntek

Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt! – Blogturné


A BOOOK Kiadó jóvoltából jelent meg Török Eszter receptkönyve, Viszlát, cukor és fehér liszt! címmel. A dietetikus szakember olyan jól használható szakácskönyvet állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Ennek örömére a Blogturné Klub három tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja a PCOS-ben szenvedők, inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt. 
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat egészséges ételekkel! 

Török Eszter Viszlát, cukor és fehér liszt! című könyve szintén inzulinrezisztenciával, PCOS-sel és cukorbetegséggel küzdő emberek számára ajánl recepteket. Mostanában érdekelnek az ilyen ételek, egyfelől, hogy kicsit egészségesebben étkezhessek, másfelől, mert nagyon kevés olyan fehérliszt- és cukormentes ételt ismerek, amit jó étvággyal ennék meg, nem pedig csak úgy kényszerből. Szóval keresem-kutatom és gyűjtöm az ilyen egészséges, de számomra is finom recepteket.

Ami tetszett

1. Hitelesség

Török Eszter dietetikus, vagyis ért ahhoz, amiről a könyv szól. Ezt tanulta, ezzel foglalkozik, ismeri a tényeket, az emberi szervezet működését. Nem mellesleg a szerző inzulinrezisztenciával és hormonbetegséggel is küzd, vagyis amellett, hogy ez a szakmája, a saját bőrén is tapasztalja mind a betegség nehézségeit, mind az adott életmód jótékony hatását.

Számomra fontos, hogy ha már valaki ilyen témában megnyilatkozik és esetleg receptkönyvet ír, akkor az illető ne csak egy átlagember legyen, aki otthon főzöget, azt gondolja, hogy egészséges módon, és ezt meg akarja osztani másokkal is. Mert látom magam körül, hogy egy átlagember sokszor téved, és sokkal nagyobb károkat okoz a saját maga által összeválogatott étrenddel a szervezetének, mint ha fehér lisztet és cukor enne.

Szóval, ha már egészséges étkezés, akkor olyanokra kell hallgatni, akik valóban értenek a témához szakmai szemszögből is.

2. Tájékoztató

A könyv elején kapunk egy rövid tájékoztatót arról is, hogyan is működik pontosan ez az életmódváltás, amit Török Eszter képvisel. Egyfelől napi hatszor kell étkezni hozzá, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és utóvacsora. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy napi hatszor jól bezabálunk, megvan pontosan, hogy miből mit vihetünk a hat étkezés során a szervezetünkbe.

Aztán megtudhatjuk azt is, hogy milyen szénhidrátok léteznek, ezek közül melyek a lassan felszívódóak, melyek a lassan felszívódóak, és melyek azok, amelyeket tilos ennünk. Azt is elolvashatjuk, hogy melyik szénhidrátfajtából mikor mennyit érdemes enni, ha fogyni akarunk, ha meg akarjuk tartani a testsúlyunkat, vagy ha épp hízni szeretnénk.

Végül megtudhatjuk, milyen édesítőszereket használhatunk nyugodt szívvel, és melyek azok, amiket el kell felejtenünk teljesen.

Az igazság az, hogy nekem a szénhidrátos tájékoztató jött a legjobban, mert bár azt nagyjából tudtam, hogy mely szénhidrátokat kell teljesen elkerülni, az nem volt teljesen tiszta, hogy melyik fajta szénhidrátot mikor érdemes enni.

3. Receptek mind a hat étkezéshez

A könyvben mind a hat javasolt étkezéshez találhatunk recepteket három fejezeten belül (Reggelik, Ebéd és vacsora és Köztes étkezések). Az ételek elég változatosak, a péksüteményektől kezdve a kenyérre kenhető krémeken keresztül a főételeken át egészen a tortáig minden megtalálható benne. Bár vannak olyan alapanyagok, amiket kicsit nehezebb vagy drágább beszerezni, úgy gondolom, hogy a könyvben lévő ételek nagy részét egy hétköznapi ember is simán el tudja készíteni. És valóban nem fog éhezni közben, mert elég tartalmas ételekről van szó.

Amin elgondolkoztam…

Nagyon klassz péksütemény- és süteményreceptek találhatóak a könyvben, de sokhoz munka mellett nem lenne kedvem, időm nekiállni, főképp nem rendszeresen. És elgondolkoztam azon, hogy vajon miért nem lehet ezeket a finomságokat már elkészítve, normális áron megkapni a boltokban. Mindenhonnan azt hallani, hogy túlsúlyosak vagyunk, egészségtelenül étkezünk, de közben meg ha az ember egészséges akar lenni, akkor az sok pénzébe, idejébe és plusz energiájába kerül. És mind tudjuk, hogy a mai rohanó életben időből és energiából van a legkevesebb, na meg pénzből. Ez pedig azt eredményezi, hogy könnyebben feladjuk az egészet, nem is azért, mert vágynánk az egészségtelenebb ételekre, hanem pusztán azért, mert sokkal könnyebben, kényelmesebben hozzájuk lehet jutni.

Az egyik kolléganőm például nemrég kezdett bele ebbe a napi hatszori étkezéses életmódváltásba. Már most amiatt panaszkodik, hogy a munka mellett szinte az összes ideje arra megy el, hogy kitalálja és elkészítse a megfelelő ételeket. És igaza van, nem könnyű még egyetlen átlagos fogást sem megfőzni nap mint nap, nemhogy hat étkezésnyi egészséges ételt.

Szóval, aki először elintézi, hogy valóban egészséges házi finomságokat áruljanak a boltokban kb. az egészségtelenebb változatával azonos áron és ne csak néhányfélét, hanem tényleg változatosan sokfélét, annak szerintem sokan áldani fogjuk a nevét. Mert akkor csak lemennénk a szemközti boltba, a rengeteg egészséges étel közül kiválasztanánk, amire éppen vágyunk, és nem menne el az életünk a munka mellett arra, hogy itthon süssünk-főzzünk napi hat étkezéshez.


Persze, amíg ez nem következik be, és valószínűleg nem fog a közeljövőben, addig az ilyen receptkönyvek igazi kincsnek számítanak, és könnyítenek legalább azon, hogy ne töprengjünk fél napot azon, mit is főzzünk.

Amit kipróbáltam…

A lecsós csirkemáj kuszkusszal nevű receptet választottam ki. Egyfelől, mert régen ettünk már itthon májat, másfelől, mert még soha nem ettem kuszkuszt, és kíváncsi voltam, milyen lehet.

Az étel elkészítésében a legrosszabb a máj felvágása volt. Az ízét szeretem, de valahányszor májat vágok, mindig eszembe jut, hogy vegának kéne lennem… Aztán persze ez hamar elmúlik, mert nem tudnék lemondani a húsról.

Ezután a májjal már nem volt gond, gyors és könnyű receptről lévén szó, ami viszont sokkal finomabb, mint ahogyan korábban itthon csináltuk a májat.

A kuszkuszt is nagyon egyszerű volt elkészíteni, és finomra is sikeredett. Olyan volt igazából, mintha a grízt és a tarhonyát keresztezték volna. Rizs helyett tökéletes köret, amit mostantól rendszeresen enni fogunk.

Az étel a családnak is nagyon ízlett, úgyhogy elégedett vagyok a recepttel, és máskor is el fogjuk készíteni.



Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének egészségesen, de változatosan étkezni és finomakat enni.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a fülszövegben említett betegségeket. Minden állomáson találtok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, a három lehetőség közül melyikre gondoltunk, és ha ez megvan, beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Leírás a játékhoz:

Alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, de mint a szervezet fő energiaforrását érintő eltérés, igen sokrétű következményt vonhat maga után.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 17. Dreamworld

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése