~ Sárga könyves út ~

2019. október 26., szombat

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka – Blogturné


Guillaume Musso immáron ötödik regénye jelent meg a Park Kiadó gondozásában, és a francia szerző szokásához híven fordulatokban ezúttal sincs hiány. Az éjszaka és a lányka című könyv néhány középiskolai barát sötét titkaiba avat be bennünket, hogy aztán a szereplőkkel együtt mi is megtanuljuk: nincs olyan titok, ami nem derül ki egyszer.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!
 

Ez a harmadik Musso-regényem, mivel korábban olvastam már az író Holnap és Central Park című könyveit. A Holnap nagyon tetszett, a Central Parknak a végével nem voltam igazán elégedett. Az nem volt kérdés, hogy érdekel Az éjszaka és a lányka is, de csak remélni tudtam, hogy legalább annyira élvezni fogom, mint anno a Holnapot. Nos, hála az égnek, így lett, sőt, talán ez a könyv bizonyos szempontból még jobban is bejött.

Ami tetszett

1. Kidolgozottabb karakterek

Az éjszaka és a lányka főszereplője és még néhány főbb karakter sokkal jobban ki van dolgozva, mint anno a Holnap című regény főszereplői és főbb mellékkarakterei, a Central Park-karakterekről nem is beszélve. Thomas egy könyvmoly, magának való tinédzser volt, aki beleszeretett az egyik diáktársába, a suli legvonzóbb diáklányába, Vinca Rockwellbe. A lány azonban egy nap nyomtalanul eltűnik, azt pletykálják róla, hogy megszökött a szeretőjével, az iskola egyik tanárával. Thomas az egyetlen, aki tudja, hogy ez nem lehetséges...

Huszonöt év múlva Thomas visszatér az iskolába, elvileg az osztálytalálkozójára, gyakorlatilag azért, mert megtudja, hogy nemsokára ismét felújítják a tornacsarnokot. Akkor pedig előkerül a csontváz a szekrényből... jobban mondva a falból. Ugyanis Thomas huszonöt éve meggyilkolt valakit, és a holttest a tornacsarnokba lett befalazva.

Nagyon érdekes volt egy olyan karakter szemszögéből végigkövetni a történetet, akiről az elejétől kezdve tudjuk, hogy gyilkos. Főképp azért, mert ez a gyilkos egész szimpatikus ember. Sokban hasonlít hozzám, hiszen felnőve író lett, egész életében a könyvek voltak a legjobb barátai, visszahúzódó, magányosfarkas-típus. Vagyis könnyen azonosulni tudtam vele (a gyilkosságot leszámítva).

Thomas feje felett a gyilkosság estéje és Vinca rejtélyes eltűnése óta ott lebeg Damoklész kardja, hiszen bármikor kiderülhet, mit követett el. Nemcsak azért, mert felújítják megint a tornacsarnokot, hanem azért is, mert egy rejtélyes személy elkezdi üldözni azokat, akiknek a keze szerinte benne van Vinca eltűnésében. Ezen kívül Thomas amiatt is gyötrődik, hogy fogalma sincs, mi történhetett Vincával. A huszonöt éve rejtélyes módon eltűnt lányt azóta is isteníti magában, imádja őt, akár valami piedesztálra emelt istennőt. Az iskolabeli barátaihoz való kötődése sem egyszerű. Fanny mindig is fülig szerelmes volt belé, és bántotta, hogy Thomas Vincáért van oda. Maxime-mal pedig összeköti Thomast a gyilkosság titka.

Thomasnak a szüleivel való kapcsolata is elég bonyolult. Az apja egy nőcsábász, az anyja pedig látszólag hideg és érzéketlen, bár Thomas esküszik rá, hogy gyerekkorában meleg, szerető szívű, mosolygós énje is volt a nőnek, ő sem érti, miért változott meg, és hogy miért hidegült el a saját fiától.

Szóval mint láthatjuk, Thomasnak nemcsak a személyisége van jól és részletesen felépítve, a többi karakterrel való kapcsolata is elég bonyolult, izgalmas és pontosan kidolgozott.

2. Példakép, démon vagy áldozat?

Vinca karakterét más karakterek szemén, főképp Thomas szemén át ismerhetjük meg. Thomas anno gyönyörű, okos, különleges lánynak látta. Aztán kiderül, nemcsak hogy szeretője volt Vincának, elég keményen drogozott is. Emellett viszont lényegében hülyítette Thomast, amikor nem vágyott a társaságára, akkor nem kereste, amikor viszont szüksége volt rá, akkor őt hívta, és tisztában volt vele, hogy Thomas úgyis ugrani fog neki.

Szóval az olvasó nem igazán tudja, hogy Vinca milyen is valójában. Egy kedves, okos, szabadnak született, feminista lány, aki lerázza magáról a társadalmi elvárások láncát, és úgy él, ahogy akar? Egy démoni csábító, aki úgy rángatja madzagon az embereket, ahogy csak kedve tartja? Vagy áldozat, akit manipuláltak, kihasználtak, aztán isten tudja csak, mit tettek vele?


3. Rengeteg titok és kérdés


Más krimiregényekben általában van egy gyilkosság vagy esetleg gyilkosságsorozat, és ki kell deríteni, ki a tettes. Nos, Musso ennél sokkal bonyolultabb, ő nem egyetlen szálon viszi végig a történetet, hanem sok szálon. Nemcsak egy titkot kell kideríteni, hanem jó párat.

Egyfelől, azt tudjuk, hogy Thomas gyilkolt, de vajon kit, miért és hogyan történt a gyilkosság? Van valami köze Vinca eltűnéséhez, vagy két teljesen különálló esetről van szó?

Azt is tudjuk, hogy Vincának huszonöt éve nem lelik nyomát, de vajon mi történhetett vele? Az, hogy nem ismerhetjük meg igazán Vinca valódi személyiségét, segít abban, hogy szinte bármit el tudunk képzelni arról, hogy hová tűnt, mi lett vele, és hol is van jelenleg. Mivel ilyen bonyolult személyiség, így azok mellett, akik szerették őt, többen vannak olyanok is, akik valami miatt dühösek lehettek rá. Szóval bőven akad gyanúsított mind arra nézve, hogy ki segíthetett neki megszökni, mind arra nézve, hogy esetleg ki ölhette meg őt is. Ha megszökött, vajon miért tette? Ha megölték, vajon ki és miért?

Na és persze, ki lehet az a titokzatos személy, aki fenyegető üzenetet hagyott Thomasnak és a barátainak? Mi a célja? Veszélyes, vagy épp ő a "jófiú", aki azt akarja, hogy kiderüljön az igazság, és minden bűnös elnyerje méltó büntetését?

Nagyon izgalmas volt látni, ahogy szép lassan összeállt a kirakós, de talán még izgalmasabb volt olvasás közben a fejemet törni azon, mi hogyan is történhetett, és ki lehet a hunyó.

Kedvenc idézetek:

„Az ember ne süllyedjen odáig, hogy a középszerűek társaságát keresi, a középszerűség ugyanis ragályos.”


„Már nem emlékszem, ki állította azt, hogy az embereknek csak az a sors jut, amit képesek elviselni, de nem volt igaza. A sors többnyire egy aljas szemétláda, és azon élvezkedik, miként tudja felőrölni a leggyengébbek életét, miközben annyi meg annyi seggfej élhet érdemtelenül hosszú és boldog életet.”


„– (...) Azt állítják, hogy szeretik a nőket, de nem ismernek minket, és nem is akarnak megismerni. Nem figyelnek ránk, és nem hallgatnak meg. Maguknak csak arra kellünk, hogy legyen tárgya a romantikus ábrándozásuknak.”


Kiknek ajánlom a könyvet?


Mindenkinek, aki szeretne egy jól kidolgozott, izgalmas krimit olvasni.


Értékelés: IMÁDOM.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT
 


Nyereményjáték:

Guillaume Musso regényei óriási sikernek örvendenek idehaza is. A feladat ezúttal az, hogy kitaláljátok, melyik, magyarul is megjelent Musso regényből idéztünk. A keresett címet írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:


„A halál mindenütt jelen volt. Normális volt. Mindenki elfogadta.

A kezdetektől napjainkig több mint nyolcvanmilliárd emberi lény élt a földön, épített városokat, írt könyveket és zenét.
Ma csak hatmilliárdan vagyunk, élők. A halottaink tehát majdnem tizennégyszer többen vannak nálunk.
Itt porladnak a lábunk alatt és a fejünkben. Ők adják földjeink és táplálékunk illatát. És néhányan hiányoznak nekünk.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10. 24. Utószó
10. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 28. Könyv és más
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése