~ Sárga könyves út ~

2019. október 19., szombat

Bíró Zsófia: A macska mondja meg! – Blogturné


Bíró Zsófia kedves, humoros és tanulságos gyerekkönyvében az egészséges táplálkozás és az ezzel kapcsolatos témák nyomába ered. Világos és érthető nyelvezetének köszönhetően a kisebbek is megismerhetik a különböző ételallergiák, a bioélelmiszerek és a fenntartható fejlődés mögött álló fontosabb fogalmakat, imádnivaló szereplőinek és izgalmas cselekményének hála pedig a felnőttek számára is garantáltan szórakoztató. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Boook Kiadó által felajánlott három példány egyikét! 

Nos, ezt a könyvet nemcsak azért választottam, mert szeretem a meséket, hanem mert a témája miatt érdekelt. Ugyanis a tudatosabb, egészségesebb táplálkozásról, életmódról van szó benne, és arról, hogyan próbálják a macskák megóvni kis gazdijaik, önmaguk és más állatok egészségét a káros élelmiszerektől. Kíváncsi voltam, hogy egy mese milyen módon dolgozza fel a témát, vajon tud-e hatni rám, felnőttként, és szerintem adhat-e hasznos tudást egy gyereknek.

Ami tetszett

1. Humoros

Inkább kutyapárti vagyok a valóságban, de a könyvbeli cicák nagyon cukik és viccesek voltak. Egyikük, Rettenetes Ivánka elkezdi félteni az egyik házbeli kisgyereket, akit különböző allergiák gyötörnek. Tenni akar valamit, ezért összehívja a macskagyűlést, hogy megvitassák, mi lehet az ok, amiért a kisgazdik, gazdik, de még néha a macskák és egyéb állatok is sokkal betegesebbek, mint korábban, és mit lehetne tenni ez ellen. Nos ezen a gyűlésen olyan párbeszédek hangzanak el a macskák és egy munkanélküli hajléktalan ember között, amiken sokszor elmosolyodtam, és néha még fel is kuncogtam. No meg, esetenként helyeselve bólogattam, és elszomorodtam.

Ivánka is mókás volt a maga esetlen módján, ugyanis ő pont olyan macska, akiről azt mondanák, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Mindig jót akar mindenkinek, ám mindig bajba keveredik és bajt csinál másoknak. De pont ezért édes és szerethető.

2. Allergiák és mérgek

A fülszöveg és a könyv eleje alapján azt gondoltam, hogy ez a mesekönyv arról fog szólni, milyen is ételallergiával élni, hogyan lehet leküzdeni az ezzel járó nehézségeket, ellenállni a csábításnak, és hogyan segítenek mindebben a cicák az adott gyerkőcnek. De ez a mese nem csak ennyiről szól. Sokkal inkább arról, hogy mindenkinek egészségesebben kéne étkeznie, mert aki nem allergiás, még az sem teljesen egészséges attól a sok vacaktól, amit megeszik. És arról, hogy egyes emberek (üzletek, multik, országok stb. vezetői) hogyan etetnek mérget másokkal csak azért, hogy még több pénzt kereshessenek. Na meg persze arról, hogyan tudunk mégis vigyázni az egészségünkre már pusztán azzal, hogy tudatosabban vásárolunk, étkezünk, élünk.


3. Szembesítés

A könyv negatív főszereplője Multi Mama, aki különböző marketingcselekkel lelkifurdalás nélkül árulja a boltjaiban az emberekre káros ételeket, ezen kívül állatokon kísérletezik ki az emberei az új termékeiket a laborban. Multi Mamát csak két dolog érdekli, az egyik, hogy minél több pénzt keressen, a másik Blanka, a macskája. Blanka szereti a gazdáját, aki elkényezteti őt, aztán egy szép nap rá kell döbbennie, hogy mivel is foglalkozik Multi Mama, és onnantól kezdve már képtelen rá ugyanúgy nézni, és képtelen tőle elfogadni a luxust, amit eddig megkapott.

A mese lényege számomra az, hogy az emberek sokszor nem gonoszak, hanem csak vakok. Amit nem látnak a saját szemükkel, ami nem érinti valamilyen módon őket is (és még esetleg anyagi hasznot is hoz nekik), azzal szemben érzéketlenek, mert az nem is létezik számukra. Épp ezért van szükség a szembesítésre. A termékeidet állatokon kísérletezik ki? Menj, nézd meg, hogyan történik mindez, mit élnek át az állatok. A termékeid mérgezik az embereket? Menj, nézd meg azt a gyereket, aki emiatt betegeskedik és szenved. Sok embernek igazából csak ennyi kéne, szembesítés. Az, hogy lássák, átélhessék. Hogy nekik is személyes üggyé váljon.


Ez a történet is erről szól, Multi Mamának a saját macskája által lehet személyessé tenni az Ivánka által felkarolt ügyet, hogy kinyíljon a szeme. De hogy milyen módon történik ez meg, és valóban sikerül-e Multi Mamát megváltoztatni, az természetesen a könyvből kiderül majd.


4. Tanulás

Felnőttként én inkább magát a történetet élveztem, a humorát, a végső tanulságát, de egy gyerek számára sok új dolgot taníthat ez a könyv. A gyerekek nyitottabbak, könnyebb őket rávenni a változásra, így ha egy gyerkőc elolvassa ezt a mesét, és rájön, hogy egészségtelen dolgokat esznek otthon, ráveheti a szüleit, hogy ezen változtassanak. Ők maguktól már nem biztos, hogy megtennék, de a gyerekért remélhetőleg igen.

Én is azt gondolom, amit sokan mások: a világot a mostani fiatal generációk válthatják meg. Az ő szemüket kell időben felnyitni, őket kell időben érzékenyíteni, és akkor még van esélye az emberiségnek, az állatoknak, a bolygónak. Ez a cuki, macskákkal teli könyv pedig jó érzékenyítő számukra, úgy vélem.


Kedvenc idézetek:


„– Most hogy mondod, ha a földszint 4.-ben eszem párizsimaradékot, mindig viszket utána a fülem.
– És mindig akkor viszket, amikor ott eszel párizsit?
– Igen! - jelentette ki Sanyi.
– Hát akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az a párizsi nem túl jó minőségű.
– Igen?
– Igen.
– Akkor én le fogom pisilin a lábtörlőjüket - határozta el Sanyi.”


„– Már nem a gazdám - szólalt meg Blanka halkan.
Erre aztán mindenki egyszerre hagyta abba a dorombolást.
– Mi történt? - kérdezte döbbenten Peti.
– Hallottam, ahogy telefonon rendeli az árukat, amiktől megbetegszenek a kisgazdik... Tudja, hogy ártalmasak, mégis megveszi őket a boltba. Nekem nincs gazdim, pedig nagyon szeretnék egyet... Nekem nem kell olyan gazda, aki megbetegít másokat. Úgyhogy mától én is kóbor macska vagyok - jelentette ki Blanka eltökélten, és közben potyogtak a könnyei.”

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyerkőcnek. És minden felnőttnek, aki magában őrzi a gyerkőc énjét, és szeretne egy klassz, tanulságos történetet olvasni.

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A meseregény nem csak szórakoztató, de nagyon informatív is, számos táplálkozással kapcsolatos fogalom kerül benne tisztázásra, többek között azok is, amiket elrejtettünk a bejegyzéseinkben. A ti feladatotok, hogy a kiemelt betűket helyes sorrendbe téve beírjátok ezeket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10.19. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése