~ Sárga könyves út ~

2020. július 22., szerda

R. F. Kuang: Sárkányköztársaság – Blogturné


Immár a második része jelent meg magyarul az Agave Könyvek gondozásában R. F. Kuang nagy sikerű epikus fantasyjának, a Mákháborúnak. A Sárkányköztársaságban pedig még nagyobb a tét, ugyanis nem elég, hogy Zsinnek szembesülnie kell a szörnyű tettei következményeivel, de hamarosan egy újabb háborúban találja magát, ahol a fiatal lány talán még nagyobb kihívásokkal találkozik, mint korábban. Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a könyvet, játssz velünk és talán te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a regény egy példányát!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, Kuang sorozatának első részét, a Mákháborút is imádtam. Szerintem egy minőségi, izgalmas és egyedi regény, amelynek úgy véltem, a folytatása sem lehet rossz. Nem tévedtem. A folytatás még sokkal klasszabb, olyannyira, hogy Kuang felkerült a példaképeim listájára.


Első gondolatok

Nagyon klassz volt visszatérni a történet világába. Annyira egyedi, hogy kíváncsian vártam, ezúttal mi fog történni. Volt néhány tippem, de persze teljesen másfelé kanyarodott a történet, úgyhogy végre élvezhettem, hogy egy sztorinak képtelen vagyok kitalálni az alakulását. Nyelvileg, stílusban Kuang továbbra is hozta azt, amit elvártam tőle, és a könyv első néhány fejezete után biztos voltam benne, hogy a karakterépítésben és a cselekményben sem kell majd csalódnom.


A történet

Az előző rész végén Zsin erkölcsileg kissé kétes módon eltörölte a mugeni ellenséget, úgyhogy most új ellenség után kellett nézni. Az izgalmas az volt, hogy ezúttal a saját császárnője és országa ellen kell harcolnia. A császárnő ugyanis elárulta még az előző könyvben a népét és a Cekót a mugenieknek, Zsin pedig bosszút akar állni rajta. Végül Nö-csa apjában lel szövetségesre, aki megdöntve a császárnő hatalmát köztársaságot akar csinálni Nikanból.

A regény nagy része arról szól, hogy hogyan készülnek fel Zsinék a lázadó területekkel együtt a császárnő elleni harcra, valamint a hadjárat különböző lépéseit, csatáit követhetjük végig. Nincs egyetlen oldal sem a könyvben, ami unalmas lenne. Kuang nagyon otthon van a politikában és a hadi tudományokban, úgyhogy zseniálisan, hitelesen és izgalmasan adja át a tudását a történetben is.

A legjobban az tetszik a sztoriban, hogy fogalmunk sincs róla, melyik oldal a jó és melyik a rossz. Mindegyiknek megvannak a maga okai, céljai, mindkét oldal tesz borzalmas dolgokat. Csak azért drukkolunk a köztársaságpártiaknak, mert Zsint a hibái ellenére is szeretjük, és azt akarjuk, hogy ő győzzön. Ez a regény, azt hiszem, akár tudatosan, akár öntudatlanul, de pontosan bemutatja azt, hogy az emberek nem logika, nem jó és rossz alapján választanak maguknak hitet, politikai oldalt, követendő példaképeket, hanem egyszerű szimpátia alapján. Ahogyan azt is megmutatja, hogy a jó és a rossz időnként csak nézőpont kérdése. Ez a könyv azon kevesek közé tartozik, amelyekről tényleg azt tudom mondani, hogy teljesen hitelesen mintázzák a valódi világot, és teljesen hitelesen mutatják meg az emberi természetet. Én pedig imádom ezért a hitelességéért.

Alapvetően persze az ember azt mondaná, jobb a köztársaság, ne egyetlen uralkodó döntsön milliónyi ember életéről, hanem hadd döntsenek az emberek (vagy az általuk szabadon választott vezetők) maguk. Ám ha jobban belegondolunk, és mélyebben megvizsgáljuk a részleteket, máris jön a bizonytalanság. Vajon egy átlagos ember képes arra, hogy jó döntéseket hozzon olyasmikről, amikhez nem ért (pl. gazdaság, pénzügyek, kereskedelmi és politikai kapcsolatok stb.)? Vajon a nép által megválasztott tisztviselők valóban a nép érdekeit fogják nézni? Vajon jobb egy rosszul vezetett köztársaság, mint egyetlen jó császár vagy császárnő, akinek bár teljhatalma van, ért a vezetéshez és a nép érdekeit nézi? És lehet jó az a császár vagy császárnő, aki hajlandó nagyon rossz dolgokat tenni a népe többségének védelmében?

Annyi kérdés, amin csak elmélkedni tudunk, mert még a legokosabb emberek sem találták meg rájuk egyelőre a választ. Az biztos, hogy olvasás közben lesz miről filozofálnunk.

Ami még tetszett, hogy sosem tudtam előre, mi fog történni. Így őszintén izgulhattam a csaták és a főcsata során és az azt követő események miatt is. Hiszen ez a történet olyan, mint a Trónok harca, bármikor elveszíthetünk bárkit. A sztori vége pedig egyszerre lepett meg és nem lepett meg. Utólag belegondolva, valahol a lelkem mélyén számítottam arra, ami történt. Az utolsó fejezeteket végigaggódtam, elmorzsoltam néhány könnycseppet is miattuk, végül pedig igazi harci kedvvel csuktam be a kötetet alig várva, hogy végre a kezemben lehessen a harmadik rész is, és "tovább harcolhassak" Zsin oldalán.


Karakterek

Imádom Zsint. Nem tökéletes, sőt, vannak gonosz gondolatai, tettei, de ő maga nem gonosz. A drog és a benne lévő Isten az, aki miatt időnként nem önmaga, de ez változik majd a második kötetben. Hatalmas szeretetvágya van, ezért bízik olyanokban, akikben nem kéne feltétel nélkül. Néha kicsit érzéketlennek tűnt, például, amikor a Cekóról van szó. Időnként azt láttam, hogy a többi tag jobban kötődik egymáshoz és a Cekóhoz, mint Zsin. De ez valószínűleg csak a látszat volt, egyszerűen megijesztette őt, hogy a Ceko vezetőjeként élet-halál döntéseket kell hoznia.

Nagyon örülök, hogy több régi karakter is visszatért. Kitaj először kicsit idegesített, de aztán olyan kapcsolat alakult ki közte és Zsin között, ami nagyon érdekes volt. Nem akarok spoilerezni, majd mindenki meglátja olvasás közben, mire is gondolok. A lényeg, hogy az első könyvben Kitaj annyira nem érdekelt, de a második végére nagyon megszerettem őt.

Aztán ott van Venka. A mugeniek fogságában olyasmiket kellett átélnie, amit egyetlen nőnek sem kívánnék. De túlélte, és bár a családja, a népe, a serege tagjai vagy megvetik, amiért az ellenség megerőszakolta, vagy egyszerűen kínosan érzik magukat a közelében, ő egy baromi erős nő, aki nem hagyja eltaposni magát. Zsin pedig megérzi az erejét. Barátra és harcostársra talál benne. Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz majd ki az írónő Venka karakteréből a harmadik könyvben, mert ebben inkább a vége felé lett nagyobb szerepe, abból viszont az látszik, hogy a következő részben végig előtérben lesz majd.

Van még valaki, aki felbukkan a múltból, de nem árulhatom el, hogy kicsoda, mert az spoiler lenne. Annyi biztos, hogy izgalmas, összetett karakter, akit szeretek és gyűlölök egyszerre. Megértem őt, és mégsem értem. Szintúgy nagyon várom, mi lesz vele a harmadik részben, mert esetében bármi megtörténhet még, meghalhat, hőssé válhat, boldog véget is nyerhet magának, majd meglátjuk...

Nö-csa apja, Vajszra szintén érdekes karakter. Az alapötlete, hogy köztársaságot kell létrehozni, nagyon tetszett, ennek ellenére végig bennem volt a gondolat, hogy vajon Zsin megbízhat-e benne. A férfi olyan szövetségeseket keresett magának, akik Zsint és a hozzá hasonlókat szörnynek, kísérleti alanynak tekintik, és végig attól féltem, hogy vajon meg tudja-e védeni tőlük (vagy végül meg akarja-e...).


Hogy tetszett a könyv?

I-mád-tam! Kuang íróként az egyik példaképem lett, és alig várom, hogy a harmadik részt is a kezembe kapjam. Zsin esendő, de szerethető, a többi karakter is nagyon izgalmas, a történet fenomenális, a cselekmény politikai és katonai szempontból hiteles. Azt hiszem, nekem nem is kell több egy tökéletes regényhez. Mert ez az.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy igazán komoly és jól kidolgozott, de izgalmas regényt akar olvasni.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

A Sárkányköztársaság egy igazán kivételes fantasy, de szerencsére a műfaj kedvelői már magyar nyelven is rengeteg elképesztő történet közül választhatnak. Ezért mostani játékunkban híres fantasykat gyűjtöttünk össze, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy az idézetek alapján felismerjétek, melyik regényre gondoltunk. A helyes választ (lehetőleg a szerző nevével együtt) írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek van nyerni egy példányt a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

„– Nem örülök, hogy épp az én életemben kellett így történnie – sóhajtott Frodó.
– Én sem – bólintott Gandalf –, és senki se örül, hogy ilyen időket kellett megérnie. De hát nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk.”


Állomáslista:

[Blogturné Klub]

07. 12. Utószó
07. 14. Utószó (extra)
07. 16. Readinspo (extra)
07. 18. Könyv és más
07. 20. Nem félünk a könyvektől
07. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 24. Readinspo

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése