~ Sárga könyves út ~

2020. október 1., csütörtök

Frank Schwieger: Odin és bandája – Blogturné

 



 

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Frank Schwieger mitológia újratöltve sorozatának legújabb kötete, az Odin és a bandája. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere útra kel, hogy Niflheimtől Midgardon át, túl a Világ szélén, egészen Asgardig felkutassa a legmenőbb viking sztorikat, és nem kisebb hírességeket mutasson be, mint Loki, a csínytevés istene, vagy maga Odin, minden istenek atyja.

 

Miért választottam ezt a könyvet?

A Zeusz, valamint a Caesar és bandáját is olvastam korábban, és mindkettő jó szórakozásnak bizonyult, ezért úgy gondoltam, a viking mitológiás rész sem maradhat ki. Főképp, mert a viking mitológiáról sokkal kevesebbet tudok, mint például a görögről, viszont az a kevés érdekesnek tűnt. 

 

Véleményem a könyvről

A szokásos formát kapjuk ettől a résztől is. Tizennégy a viking mitológiához kapcsolódó személyt (isteneket, óriásokat, törpéket, valkűröket stb.) ismerhetünk meg a fejezetekből. A fejezetek elején egy rajz található az adott férfiról vagy nőről, utána következik egy vicces adatlap, amelyből például olyasmiket tudhatunk meg, hogy mi az adott mitológiai személy kedvenc helye, mire büszke, mit szégyell, mihez ért a legjobban, mi az, amit ki nem állhat. Ezután pedig egyes szám első személyben elmesél önmagáról egy érdekes sztorit.

Mivel, ahogy fentebb is említettem, nem vagyok otthon a viking mitológiában, ezért nem tudom, hogy a történetek mások számára mennyire ismertek. Számomra teljesen újak voltak. A három rész közül ez volt az, aminek a legkevesebb előzetes tudással álltam neki, és talán épp ezért ebből is sikerült megtudnom a legtöbb új információt.

Emellett jól is szórakoztam. Bár néhány történet kicsit bizarr volt (de végül is istenekről van szó, akik kicsit őrültek), de nagyon szórakoztató. Rögtön az Odinról szóló első fejezet bevonzott, mert azzal kezdődött, hogy Odin le akart beszélni róla, hogy elolvassam annak történetét, hogyan lett félszemű. De persze, minél jobban győzködött engem olvasóként, hogy nem biztos, hogy az én lelkemnek és gyomromnak való a sztori, annál inkább érdekelt. Jó kis csel, ami azonnal felkelti az ember kíváncsiságát.

Odin, Loki és Thor voltak azok a karakterek, akiket már korábbról is ismertem, a többiekről fogalmam sem volt, kicsodák, míg el nem olvastam a hozzájuk tartozó fejezetet. De a három ismert karakter is csak halványan volt meg a fejemben, főképp a Marvel-filmek miatt, amikből szintén csak részleteket láttam. Szóval tényleg teljesen újak voltak a mesélt sztorik számomra.

Nagyon bírtam Thor történetét. Először megijedtem, hogy Thor ostobasága miatt Freyjának kell áldozatot hoznia majd, és ahogy szokás, a férfi követi el a hibát, de a nőnek kell megoldania. Épp ezért igazán tetszett, hogy nem így történt. Thor nem sózhatta egy nő nyakába a hülyeségének a kijavítását, hanem neki magának kellett végül visszaszereznie, amit hagyott ellopni.

Az is új infó volt számomra, és kifejezetten tetszett, hogy a viking istenek nem halhatatlanok. Eddig minden vallás minden istenéről azt hallottam, hogy halhatatlanok és mindenhatók. Nos, a viking istenek kivételek. És ez megnyugtató. Egy isten, akit nem lehet megölni, veszélyes, visszaélhet a hatalmával, és nincs menekvés előle. Ebből a szempontból Odin és a többiek sokkal szimpatikusabbak, mint a többi vallás istene. Őket egy bizonyos alma és néhány különleges tárgy teszi istenekké, de ha úgy alakul, megfoszthatók a hatalmuktól. Vagyis, ha szükséges, megállíthatóak, megölhetőek. Ha választhatok, inkább követnék ilyen isteneket, mint halhatatlanokat.

 

Hogy tetszett a könyv?

Sok számomra új, érdekes információt megtudhattam belőle úgy, hogy közben szórakoztató kis történeteket olvashattam.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.

 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Olyanoknak, akik kedvelik a viking mitológiát, és olyanoknak is, akik nincsenek otthon benne, de kíváncsiak rá.

Ha te is kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT



Nyereményjáték:

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a viking mitológiát, ezért minden állomáson egy-egy idevonatkozó kérdéssel találkozhattok. Nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, és reménykedni, hogy az istenek nektek kedveznek.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani.

A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés a játékhoz:

A viking mitológiában hogy nevezik azt a helyet, ahol mi, emberek élünk?


Állomáslista:

09. 18. Olvasónapló
09. 20. Readinspo
09. 22. Flora the Sweaterist
09. 23. Dreamworld
09. 24. Könyv és más
09. 26. Book Tag
09. 28. Veronika's Reader Feeder
09. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 02. Hagyjatok! Olvasok!

 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése