~ Sárga könyves út ~

2021. január 27., szerda

Nagy Ádám–Trencsényi László–Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés – Blogturné

 

Az Athenaeum kiadónál nemrég megjelent Molnár Ferenc ifjúsági regényének, A Pál utcai fiúknak a játékkönyv változata! Nagy Ádám, Trencsényi László és Veszprémi Attila megtartva az eredeti regényből neveket, a helyszíneket, a kort és a karakterek lényegét újraalkotta az egész történetet, ugyanis ezúttal az olvasó dönthet arról, hogy a karakterek mit fognak tenni.
Tartsatok velünk ennek az izgalmas könyvnek a blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A ​Pál utcai küldetést!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekkoromban játszottam hasonló interaktív kalandkönyvekkel, de azok mind kitalált fantasyvilágban játszódtak. Kíváncsi voltam, hogy egy létező regényt hogyan lehet ilyen interaktív könyvvé tenni úgy, hogy megmarad a történet hangulata, de közben tényleg kalandozhatunk is az adott világban.
 

Véleményem a könyvről

Őszintén bevallom, nem igazán vagyok oda A pál utcai fiúkért. Gyerekként sem szerettem, amikor kötelező volt, és most sem nőtt a szívemhez. Valahogy úgy érzem, ezt a történet nem nekem szól, nem igazán köt le egy csapat fiú, akik képesek háborúzni és meghalni egy játszótérért, mert számomra ez az ostobaság netovábbja. Ettől függetlenül érdeklődve vágtam bele a játékba, mert ezúttal nem a sztori érdekelt, hanem inkább a kivitelezés.

Aki nem ismerné az interaktív kalandkönyveket, azokat most beavatom abba, hogyan is működik ez az egész. Adott egy történet, ami rövidebb részekre van osztva. Elolvasod az 1-es számmal rendelkező részt, a végén pedig van egy kérdés, ami alapján eldöntheted, hogy mit is tennél a karakter helyében, akinek a bőrébe bújtál. Az első választásnál x-edik számú részhez kell lapozni, a másodiknál y-hoz. Minden rész végén megadják, mik a lehetséges döntések, és ezek alapján hová lapozz. Így többféleképpen is alakulhat a történet a döntéseink nyomán.

Ebben a könyvben 300 rész van összesen. Ezek közül egy olvasás során nem olvassuk az összeset, csak azokat, amik mellett döntünk a választásaink során. Ez azért klassz, mert így többször is megéri nekikezdeni a könyvnek úgy, hogy minden alkalommal másképp döntünk, más útvonalon haladunk végig. Több lezárása is van a sztorinak, de erről majd kicsit később még mesélek.

Bár már régen olvastam az eredeti regényt, a kis részletekkel kapcsolatban mégis azt éreztem, hogy jól visszaadják a hangulatát az ebben a kötetben lévő jelenetek. Visszakerültem az időben abba a korba, amikor a srácok még grundra jártak, gittet rágtak és golyóztak.

Érdekes volt Nemecsek Ernő bőrébe bújni, és az ő szemén keresztül végigjátszani a történetet. Már csak azért is izgalmasnak találtam az ötletet, mert ez egy fiataloknak szóló könyv, de mind tudjuk, mi az eredeti sztori vége. Kíváncsi voltam, vajon hogyan oldják meg azt, hogy ne legyen rossz érzés Nemecsek bőrében eljutni az utolsó fejezethez.

Mivel blogbejegyzést akartam írni a könyvről, így kétféleképpen játszottam végig a sztorit, és bele-belepillantottam azokba a döntésekbe is, amiket végül nem választottam. Első alkalommal a saját döntéseim alapján olvastam el a könyvet. Ez nagyon érdekes volt, mert mindig kíváncsian vártam, hogy vajon ugyanúgy alakulnak-e a dolgok, ahogyan az eredetivel kapcsolatban emlékszem, vagy másfelé visz majd az utam. Nos, másfelé vitt. A sztori vége is teljesen más lett, mint ami az eredeti könyvben van. De ez nagyon szórakoztató volt, mivel sokszor kívántam már azt egy-egy könyv olvasása közben, hogy bárcsak az író másképp alakította volna a dolgokat. Hát, most valóra vált ez a kívánságom, mert én alakíthattam az eseményeket.

Második alkalommal kicsit másképp "játszottam", ugyanis észrevettem, hogy a könyv végében megadnak egy útvonalat, amely a legjobban hasonlít az eredeti történetre, úgyhogy azt követtem végig. Ez meg azért volt érdekes, mert próbáltam felidézni általa a regényt. Bár már nem emlékeztem minden apró részletre, nagy vonalakban azért megvolt a történet a fejemben.

És akkor térjünk vissza a végére. Vagyis a végeire. Nem számoltam össze, de több befejezése is van a sztorinak attól függően, hogyan döntünk. Ezek közül néhány változtat az eredeti történeten, és pozitív lezárást, vagy legalábbis reményt ad. Ez azért jó, mert így nem érzi azt az ember, hogy mindegy, hogyan választ játék közben, úgysem változtathat a dolgok kimenetelén.
 
Az eredeti vagy eredetihez hasonló szomorú lezárások is megtalálhatók persze a könyvben, és ezek esetében megkaptam azt, amit elvártam a könyv szerzőitől: hogy figyeljenek arra, fiatalok lesznek többségében az olvasóik. Mielőtt bármi rossz történhetne velük Nemecsekként, határozottan megkérik őket, hogy lépjenek ki a szerepből. Vagyis visszazökkentik őket a valóságba, és már egy kívülálló szemén keresztül olvashatják el az utolsó bekezdéseket. Szerintem ez lélektani szempontból egy nagyon jó megoldás.
 

Hogy tetszett a könyv?

Bár A Pál utcai fiúk történetét továbbra sem szerettem meg, maga a könyv jó szórakozást nyújtott. Kalandos volt, szórakoztató, élveztem, hogy a döntéseimmel változtathatok az eredeti sztorin, és tetszett, hogy aki a szomorú lezáráshoz jutott, azt lelkileg is segítették a szerepből való kilépésben.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiknek most kötelező olvasmány A Pál utcai fiúk. Természetesen olvassák el előbb az eredeti regényt, de azt követően jó szórakozás, feldolgozás lehet számukra ez a játékos könyv. Természetesen azok is jól szórakozhatnak ennek a kötetnek köszönhetően, akik anno iskoláskorukban kedvelték a történetet. De, mint esetemben látható, azoknak sem lesz unalmas, akik nem voltak oda érte.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

A Molnár Ferenc regénye nyomán készült interaktív történetben minden jelentős karaktert megtartottak az írók, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk valakit. Keressétek bejegyzéseinkben a kiemelt betűket, majd írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába a történet szereplőjének a nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 

Állomáslista:

Blogturné Klub
01. 26. Könyv és más
01. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 28. Hagyjatok! Olvasok!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése