~ Sárga könyves út ~

2021. január 17., vasárnap

Saundra Mitchell: A végzős bál – Blogturné

 

 
Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál A végzős bál című regény, ami a The Prom című Broadway-musical könyvváltozata! A nyíltan leszbikus Emma Nolan és a még nem coming outolt Alyssa Greene ugyanazt szeretné: párként megjelenni a végzős bálon, és egymással táncolni. Sajnos Alyssa édesanyja, a szülői munkaközösség bigott vezetője úgy dönt, hogy inkább nem tartanak bált, mintsem, hogy Emma a titokzatos lány párjával a karján jelenjen meg. Nem sokkal később pár Broadway-színész jelenik meg, és tüntetni kezd egy azonos nemű párokat is elfogadó bál megtartása mellett! Tartsatok velünk a regény blogturnéján, hogy megtudjátok mit gondolnak bloggereink Emma és Alyssa történetéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A végzős bált!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, egyértelműen a témája miatt. Szerintem a mai világban, a mostani történések közepette nagyon fontosak az LMBTQ-témájú könyvek. Persze, csak ha jól vannak megírva. Ezért voltam kíváncsi arra, vajon ez milyen lehet. Főképp, mert bár férfiak közötti szerelemről már elég sok könyv megjelent nálunk, a nők közötti szerelem valahogy hiánytéma a magyar könyvpiacon.
 

Véleményem a könyvről

A történet Emmáról és Alyssáról szól, akik nem vágynak többre, mint bármelyik végzős gimnazista: táncolni szeretnének a szerelmükkel a bálon. Csakhogy ők egymást szeretik. A szülői munkaközösség pedig nem akar két lányt párként látni ezen a fontos eseményen. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az szülői munkaközösség elnöke Alyssa anyukája, aki nem is tud róla, hogy Alyssa leszbikus. Amikor Emmát (ő jelentkezett a bálra egy kamu lánynevet írva be Alyssa neve helyett, hogy a bálig elhúzhassák a coming outját) fondorlatos trükkökkel kitiltják a bálról, a lány készít egy videót a netre csalódottságában. Ennek hatására pár nap múlva megjelenik néhány Broadway-sztár, és tüntetésbe kezd az iskolánál Emma mellett.

Nos, a történet alapja átlagosnak tűnik: két szerelmes el akar menni a végzős bálra, de valami akadály kerül az útjukba. Ám a sztori nem pusztán egy könnyed ifjúsági regény, nagyon is komoly dolgokról szól: a homofóbiáról, a gyűlölködésről és az iskolai bullyingról. És mindezt nagyon jó minőségben mutatja be nekünk, olvasóknak.

Mivel tudtam, hogy ez a könyv egy musicalből készült, attól féltem, hogy el fogják viccelni, komolytalankodni az egyébként nagyon komoly problémákat, vagy groteszkké válik az egész sztori és a karakterek, de szerencsére egyáltalán nem ez történt. A musical filmváltozatát még nem láttam, de a regény számomra tökéletes stílusban hozza a történetet. Teljesen át tudtam érezni, élni Emma fájdalmát. Az iskolai eseményeknél (pl. szekrényen hagyott "ajándék") konkrétan görcsben volt a gyomrom, és voltak olyan részek, amiket megkönnyeztem. Nem tudtam, mi lesz a történet vége, de végig nagyon drukkoltam azért, hogy minden helyre jöjjön, és Emma boldog lehessen.

De persze ugyanúgy átéreztem Alyssa gondjait is. Bár az anyja undorítóan homofób módon viselkedik, mégiscsak az anyja. Szereti őt, és tudja, hogy a nő éppen nehéz időszakon megy át, mivel a férje egyszerűen elhagyta őket egy fiatalabb nőért és új családot alapított. Nem akar csalódást okozni a nőnek, nem akarja elveszíteni a szeretetét, ezért nem mer vallani. Az viszont nagyon tetszett, hogy bár halasztgatta a coming outot, mégis a maga módján kiállt Emma mellett és védelmezte őt, még az anyjával szemben is. Nem irigylem Alyssát, nem volt könnyű dolga neki sem. Mondhatjuk azt, hogy ha szerelmes, akkor igenis azonnal vállalnia kellett volna a kapcsolatát Emmával, de az élet nem ennyire fekete vagy fehér. Főképp nem egy 17-18 évesnek, aki érzelmileg és más módon is függ még a szüleitől.

Emma persze bátrabb volt, ő vállalta, hogy a szülei elfordulnak majd tőle, vállalta az iskolában és a városban kapott megvetést, de nem lehet mindenki ennyire erős. Na meg, neki ott volt mankónak a nagymamája. Aki egyébként Emma és Alyssa mellett a harmadik kedvenc karakterem volt a történetben. Minden szülőnek, nagyszülőnek így kéne viselkednie a gyerekével, unokájával szemben. Bár minden meleg fiatalnak lenne egy ilyen támasza!
 
– (...) Arról is beszélt, hogy a hozzánk hasonlók maguk választják meg a családjukat. Nekünk kell kiválasztanunk, kikkel vesszük körül magunkat. Korábban ez sosem jutott az eszembe. Ha a család szeretet, akkor azok, akiket szeretünk, a családtagjainkká lesznek.

És akkor a Brodway-sztárok, Dee Dee és Barry... Nos, elsőre felszínesnek tűntek, Dee Dee főképp. Már csak azért is, mert önérdekből érkeztek a városba. Azt gondolták, jó hírverést hozhat számukra, ha kiállnak Emma mellett. Aztán ahogy haladt előre a történet, annál mélyebb és összetettebb lett a karakterük, míg végül sikerült megkedvelnem őket. (Azt a jelenetet meg egyenesen imádtam, amikor Barry bibliai idézetekkel "győzi le és meg" a gyűlölködő fiatalokat.) Sokat fejlődött a jellemük a történet során. Ahogyan más karaktereké is, de erről spoiler nélkül nem mondhatok többet.

Sajnos még nem jutottam el odáig, de mindenképpen meg akarom majd nézni a történet filmváltozatát is, kíváncsi vagyok, az mennyiben más, mint a regény. És remélem, hogy ez a könyv csak a kezdet, és követik még a sorban más klassz női szerelemről szóló LMBTQ-könyvek is.
 

Hogy tetszett a könyv?

Nekem nagyon tetszett. Érzelmileg teljesen át tudtam érezni mind Emma, mind Alyssa helyzetét, és nagyon drukkoltam nekik. Úgy gondolom, ez a regény segíthet abban, hogy mások megértsék, min megy keresztül egy meleg fiatal, át tudják érezni az álmait, félelmeit, fájdalmát, szerelmét. És hát, erőt adhat a meleg fiataloknak is, hiszen láthatják, nincsenek egyedül, és ők is elérhetik a boldogságukat, még akkor is, ha mások ebben akadályozzák őket.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy jó LMBTQ-könyvet akar olvasni női szerelem témában.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Emma és Alyssa végzős báljának a problémáját a Broadway sztárok veszik a nyakukba, amit azzal viszonzunk, hogy megismerkedünk néhány híres Broadway musicallel. Minden állomáson találtok egy eltorzított posztert, és ki kell találnotok, hogy mi az előadás címe! (Mind az angol, mind a magyar címet elfogadjuk.)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz: 
 
Állomáslista:


Blogturné
01. 13. Hagyjatok! Olvasok! / Borítómustra
01. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 19. Sorok között
01. 22. Sorok között / Filmajánló
01. 25. Utószó
01. 29. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése